Väärin säilytetty tai päiväysvanha lääke ei välttämättä enää tehoa niin kuin pitäisi. Lääkkeet säilyvät parhaiten, kun noudatat pakkausselosteen ohjetta.

Pakkauksessa lukee, että verenohennuslääke pitäisi säilyttää valolta suojattuna. Pilleri kuitenkin unohtui pöydälle auringonpaisteeseen. Voisiko sen silti ottaa?

– Tällaisessa tapauksessa en suosittelisi enää syömään lääkettä, sanoo Farmasialiiton puheenjohtaja, proviisori Antti Kataja.

Vaikka tilapäinen altistus auringonpaisteelle ei välttämättä muuttaisi lääkettä myrkyksi, liika lämpö voi vaikuttaa lääkkeen tehoon ja turvallisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleissääntö on tämä: säilytä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan ja kunkin pakkauksen ohjeiden mukaan. Muita yleisohjeita on vaikea antaa, sillä lääkkeiden kirjo on suuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Eri lääkkeet säilyvät erilaisissa olosuhteissa, sillä niissä on erilaisia vaikuttavia aineita.

Tiettyjä lääkkeitä voi tarvittaessa siirtää alkuperäispakkauksesta esimerkiksi dosettiin.

– Jos pakkausselosteessa ei sanota, että lääke vaatii erityisiä säilytysolosuhteita, sen voi lyhyen aikaa säilyttää dosetissa, Antti Kataja sanoo.

Monet lääkkeet säilytetään huoneenlämmössä, mutta osa tarvitsee säilyäkseen jääkaappilämpötilan.

Huoneenlämmössä säilyttäminen tarkoittaa yleensä säilytystä alle 25 asteessa ja kuivissa olosuhteissa.

Osa lääkkeistä tarvitsee säilyäkseen jääkaappilämpötilan.

– Esimerkiksi liesituulettimen päällä lääkkeitä ei kannata säilyttää, koska siitä hehkuu lämpöä ja kosteutta. Myös kylpyhuoneen kaappi on lämmön ja kosteuden takia väärä paikka lääkkeiden säilyttämiseen .

Tavallisia jääkaappilämpötilassa säilytettäviä lääkkeitä ovat insuliini ja jotkut silmätipat. Insuliinin kohdalla jääkaappisäilytys on erityisen tärkeää pitkäaikaisen säilyvyyden kannalta, mutta käytön ajan insuliinia säilytetään usein huoneenlämmössä.

Jos lääkettä ei suositella pidettäväksi jääkaapissa, ei sitä kannata sinne laittaa edes varmuuden vuoksi. Tablettien teho ja turvallisuus voivat heikentyä jääkaapin kosteuden vuoksi. Lämmönvaihtelukin voi olla joillekin lääkeaineille haitallista.

Jos lääkettä ei suositella pidettäväksi jääkaapissa, ei sitä kannata sinne laittaa edes varmuuden vuoksi.

Jos lääkepakkauksessa kehotetaan säilyttämään lääke alkuperäispakkauksessa tai suojaamaan se valolta, lääke todennäköisesti vahingoittuu uv-säteilyn vaikutuksesta.

Esimerkiksi verenohennuslääkkeiden vaikuttava aine varfariini on herkkä auringon uv-säteilylle. Jos vaikuttava lääkeaine alkaa uv-säteilyn vaikutuksesta hajota, lääke ei toimi niin hyvin kuin pitäisi.

– Verenohennuslääkkeen tehon heikkenemisellä voi olla suuria vaikutuksia. Lääkkeen pitäisi estää verisuoniin pakkautuvia hyytymiä, mutta tehoaan menettänyt lääke ei välttämättä tee niin, Antti Kataja sanoo.

Valolta suojattavat lääkkeet voivat vaurioitua myös kosteuden vaikutuksesta. Esimerkiksi nitrot ovat hyvin herkkiä sekä kuumuudelle että kosteudelle.

Vaikka tehon menetys on yleisempi seuraus, joskus seuraukset voivat olla jopa haitalliset.

– Jotkin lääkkeet alkavat muuttaa muotoaan joko vanhentuessaan tai vääränlaisen säilytyksen vuoksi, kun lääkeaine hajoaa. Tällainen lääke on esimeriksi tetrasykliini-antibiootti, josta tulee haitallinen lääkeaineen hajotessa.

Lääkkeiden kestoajan voi tarkistaa pakkauksesta, jossa voi olla esimerkiksi merkinnät "Käyt. viim. 12-2022" tai "EXP 12-2022". Ne tarkoittavat, että lääkettä voi käyttää joulukuun 2022 loppuun saakka.

Lääkkeiden kestoajan voi tarkistaa pakkauksesta.

Jos valmiste täytyy käyttää esimerkiksi neljän viikon tai puolen vuoden kuluessa paketin avaamisesta, kannattaa merkitä avauspäivä pakkaukseen.

Mutta voisiko tavallisen kipulääkkeen napata vielä viimeisen käyttöpäivän jälkeen, jos kotoa ei löydy muutakaan?

Antti Katajan mukaan esimerkiksi ibuprofeeni ei ole haitallista päiväysvanhana. Toinen asia on, onko siitä enää hyötyä. Akuuttiin päänsärkyyn ibuprofeeni ei välttämättä enää tepsi, jos päiväys on mennyt.

– Kipulääkkeen teho on taattu päiväykseen asti. Sen jälkeen teho lähtee laskuun, eikä voi tietää, kuinka voimakasta tehon lasku on.

Esimerkiksi ibuprofeeni ei ole haitallista päiväysvanhana. Toinen asia on, onko siitä enää hyötyä.

Väärin säilytetyissä tai vanhaksi menneissä lääkkeissä voi joskus havaita jotain poikkeavaa: esimerkiksi liian kosteassa säilytetyt tabletit voivat murtua herkemmin, astmalääkkeen lääkejauhe voi paakkuuntua tai liian kylmässä pidetty insuliini kiteytyä.

Tavallisesti lääkkeen laadun heikkeneminen tai lääkeaineiden muutokset eivät silti näy silmälle millään tavalla.

Jos on epävarma lääkkeen säilyttämisestä tai pilaantumisesta, asiaa kannattaa tiedustella apteekista.

– Farmaseutti tai proviisori on paras henkilö selvittämään ja neuvomaan, voiko lääkettä käyttää, Antti Kataja sanoo.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 9/20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla