Monia huolestuttaa lääkkeiden säilyvyys kesällä. Menettävätkö pillerit tehonsa, jos muhivat päivän reissussa kuumassa käsilaukussa tai unohtuvat mökin kuistille?

Helteellä on paitsi ihmisten, niin myös pillereiden lämmönsieto koetuksella.

ET-lehti otti selvää, mikä on paras tapa kesäkuumalla säilyttää lääkkeet.

Proviisori Suvi Sällinen Kokkolan keskusapteekista kehottaa seuraamaan alkuperäispakkauksessa olevaa lääketehtaan antamaa säilytysohjetta. Suurin osa lääkkeistä säilyy varjossa huoneenlämmössä alle +25 asteen olosuhteissa.

Varjossa ja alkuperäpakkauksessa valmistajan ohjeen mukaan on perussanoma; silloin lääkkeen teho ja turvallisuus on tutkittu ja taattu. Tähän lääketehtaat pyrkivät jo logistisista syistä. Kuljettaminen apteekkeihin olisi muuten vaativaa.

– Osa lääkkeistä vaatii 2–8 asteen jääkaappilämpötilan, esimerkiksi insuliinit, monet silmälääkkeet ja rokotteet, Sällinen neuvoo.

Lue myös: Työskenteletkö kuumassa? 6 nopeaa apua

– Väärissä olosuhteissa säilytetty lääke menettää ajan mittaan tehoaan, koska vaikuttava aine hajoaa nopeammin. Vanhaa tai väärin säilytettyä lääkettä ei voi suositella käytettäväksi. Apteekista voi tarvittaessa kysyä neuvoa, Sällinen toteaa.

Nitrot ovat herkkiä valolle ja kosteudelle. Kotona niitä on paras säilyttää lääkekaapissa, ja reissussa mahdollisimman varjoisassa paikassa. Nitrot pitää sydänsairaalla olla mukana helteelläkin – ja käden ulottuvilla, vaikka taskussa.

– Jotkut lääkekapselien geelikuoret voivat kosteassa ja kuumassa muuttua rakenteeltaan, mutta sisällä oleva lääke pysyy käyttökelpoisena. Lääkepurkit kannatta aina kiertää kunnolla kiinni, ettei kosteus pääse purkkiin.

Lue myös: Paloiko ihosi kuin varkain? Syy voi löytyä lääkepurkista

Pillereille oma kylmäkassi

Sällinen toteaa, että jos säilytys reissussa huolestuttaa, niin apteekeissa myydään lääkkeiden kylmäpakkauskoteloita. Ne ovat tavallaan pieniä kylmälaukkuja. Erityisesti diabeetikot käyttävät niitä insuliininsäilytykseen.

– Kylmäpakkauslaukku tehokas ja edullinen tapa pitää kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet kuten insuliinit ja silmätipat turvallisessa käyttölämpötilassa ilman erillistä jäähdyttämistä, Sällinen vinkkaa.

Pakkaus pitää lääkkeet alle 26 asteisina vähintään 45 tuntia. Tähän se pystyy jopa 38 asteen ulkolämpötilassa. Pakkauksen aktivointi tapahtuu yksinkertaisesti upottamalla pakkaus kylmään veteen 5–15 minuutiksi. Pakkauksen sisältämät geelit ja kiteet varastoivat kylmyyden vedestä ja käynnistävät jäähdytysreaktion.

Tärkeä vinkki! Näin otat aurinkoa turvallisesti

Oletko huomannut helteiden vaikuttavan lääkkeisiisi? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju