Monia huolestuttaa lääkkeiden säilyvyys kesällä. Menettävätkö pillerit tehonsa, jos muhivat päivän reissussa kuumassa käsilaukussa tai unohtuvat mökin kuistille?

Helteellä on paitsi ihmisten, niin myös pillereiden lämmönsieto koetuksella.

ET-lehti otti selvää, mikä on paras tapa kesäkuumalla säilyttää lääkkeet.

Proviisori Suvi Sällinen Kokkolan keskusapteekista kehottaa seuraamaan alkuperäispakkauksessa olevaa lääketehtaan antamaa säilytysohjetta. Suurin osa lääkkeistä säilyy varjossa huoneenlämmössä alle +25 asteen olosuhteissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varjossa ja alkuperäpakkauksessa valmistajan ohjeen mukaan on perussanoma; silloin lääkkeen teho ja turvallisuus on tutkittu ja taattu. Tähän lääketehtaat pyrkivät jo logistisista syistä. Kuljettaminen apteekkeihin olisi muuten vaativaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Osa lääkkeistä vaatii 2–8 asteen jääkaappilämpötilan, esimerkiksi insuliinit, monet silmälääkkeet ja rokotteet, Sällinen neuvoo.

Lue myös: Työskenteletkö kuumassa? 6 nopeaa apua

– Väärissä olosuhteissa säilytetty lääke menettää ajan mittaan tehoaan, koska vaikuttava aine hajoaa nopeammin. Vanhaa tai väärin säilytettyä lääkettä ei voi suositella käytettäväksi. Apteekista voi tarvittaessa kysyä neuvoa, Sällinen toteaa.

Nitrot ovat herkkiä valolle ja kosteudelle. Kotona niitä on paras säilyttää lääkekaapissa, ja reissussa mahdollisimman varjoisassa paikassa. Nitrot pitää sydänsairaalla olla mukana helteelläkin – ja käden ulottuvilla, vaikka taskussa.

– Jotkut lääkekapselien geelikuoret voivat kosteassa ja kuumassa muuttua rakenteeltaan, mutta sisällä oleva lääke pysyy käyttökelpoisena. Lääkepurkit kannatta aina kiertää kunnolla kiinni, ettei kosteus pääse purkkiin.

Lue myös: Paloiko ihosi kuin varkain? Syy voi löytyä lääkepurkista

Pillereille oma kylmäkassi

Sällinen toteaa, että jos säilytys reissussa huolestuttaa, niin apteekeissa myydään lääkkeiden kylmäpakkauskoteloita. Ne ovat tavallaan pieniä kylmälaukkuja. Erityisesti diabeetikot käyttävät niitä insuliininsäilytykseen.

– Kylmäpakkauslaukku tehokas ja edullinen tapa pitää kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet kuten insuliinit ja silmätipat turvallisessa käyttölämpötilassa ilman erillistä jäähdyttämistä, Sällinen vinkkaa.

Pakkaus pitää lääkkeet alle 26 asteisina vähintään 45 tuntia. Tähän se pystyy jopa 38 asteen ulkolämpötilassa. Pakkauksen aktivointi tapahtuu yksinkertaisesti upottamalla pakkaus kylmään veteen 5–15 minuutiksi. Pakkauksen sisältämät geelit ja kiteet varastoivat kylmyyden vedestä ja käynnistävät jäähdytysreaktion.

Tärkeä vinkki! Näin otat aurinkoa turvallisesti

Oletko huomannut helteiden vaikuttavan lääkkeisiisi? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla