Missä päin unilääkkeitä käytetään eniten Suomessa? Katso, miten sairaanhoitopiirisi sijoittuu koko maan vertailussa.

Unettomuuden hoidossa ei ole dramaattisia alueellisia eroja.

Unilääkkeisiin lääkekorvausta saavien osuus väestössä oli viime vuonna suurin Lapin sairaanhoitopiirissä, mutta sielläkin luku on laskenut viidessä vuodessa tuntuvasti.

Unilääkkeiden syöjät ovat vähentyneet Lapissa melkein tuhannella, yli kymmenellä prosentilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin prosentuaalinen pudotus on ollut Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä, jossa unilääkkeiden käyttäjät vähenivät melkein kolmanneksen.

Vuonna 2008 unilääkkeitä käytti yhteensä 327 724 suomalaista. Viime vuonna luku oli ”enää” 271 253 eli unilääkkeistä oli vieroittunut Kotkan verran väkeä.  

Entäpä tuo Ahvenanmaa?

Erikoinen poikkeus tilastossa on Ahvenanmaa, jossa unilääkkeiden käyttö näyttäisi kasvaneen tuntuvasti aiemmasta hyvin alhaisesta tasosta.

Kelan lääketutkimuspäällikkö Jaana Martikainen varoittelee dramatisoimasta tilannetta. Ahvenanmaa on väestöltään niin pieni, että luvut voivat heilahdella ”sattumastakin”.

Tutustu ET:n verkkosivujen Uniongelmat-teemaan.

Entä Satakunta?  Ollaanko siellä täysin selväpäisiä ja raittiitta, mitä tulee unilääkkeitten käyttöön?   Ainakaan koko maakunnasta ei  ole vaivauduttu mainitsemaan mitään.

Ihan höpöpuuhaa KELA:n julkaista näitä tilastojaan. Jollakin ei taida olla kunnollista työtä seillä. Eri juttu verrata tilastoja muihin hoitotilastoihin. Pienissä kunnissa ja etäällä erikoislääkäripalveluista joudutaan lyömään pilleripurkki käteen ja sanotaa että yritä ny selvitä näill. KELA voisi julkaista myös tilaston missä annetaan eniten psykoterapiapalveluita. Saattaisi etämaakunnat jäädä vähemmälle. Verrata voisi myös leikkaustilastoja särkylääkkeen käyttöön. Niitä palveluja käytetään joita on saatavilla. KELA voisi julkaista myös työntekijöidensä lääkkeiden käytön, terapiakäytön ja muut hoidot. '

 

Satunnainen selailija

Sisältö jatkuu mainoksen alla