Unilääkkeiden käyttö on vähentynyt selvästi. Unilääkkeiden syöjiä on Suomessa 56 000 vähemmän kuin vuonna 2008.

Unilääkkeiden kulutus oli Suomessa huipussaan 2000-luvun alussa.

Vielä vuonna 2008 unilääkkeitä käytti 327 724 suomalaista. Viime vuonna luku oli ”enää” 271 253 eli unilääkkeistä oli vieroittunut Kotkan verran väkeä.  

Se on hyvä uutinen, sillä unilääkkeisiin kehittyy helposti toleranssi ja riippuvuus. Samalla unettomuuden varsinainen syy jää hoitamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Neurologian dosentti Markku Partisen mukaan unilääke voi olla perusteltu akuutissa elämänkriisissä, mutta vain tilapäisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoitokäytännöt muuttuivat

Käänne näkyy Kelan tuoreissa luvuissa. Unilääkkeisiin lääkekorvausta saavat ovat vähentyneet selvästi joka puolella Suomea.

Muutoksen taustalla lienee osittain viitisen vuotta sitten uusittu käypä hoito -suositus, joka kannustaa unettomuuden lääkkeettömään hoitoon.

Myös lääkehoito on muuttunut. Hoidossa käytetään unilääkkeiden sijaan masennuslääkkeitä pieninä annoksina, sillä mirtatsapiinin tyyppiset masennuslääkkeet vahvistavat syvää unta ja niiden haitat ovat unilääkkeisiin verrattuna pieniä.  

Uudellamaalla unettomuutta lääkitään herkemmin masennuslääkkeillä, Pohjois-Suomessa taas luotetaan enemmän perinteisiin unilääkkeisiin.

Unettomuus edeltää usein masennusta. Jos unettomuuden saa hoidettua, uupumiskierteestä syntyvän masennuksen voi jopa ehkäistä.

Tutustu ET:n verkkosivujen Uniongelmat-teemaan.

Minulle kaupattiin tuo mirtazapin pienellä annoksella 14 vuotta sitten. Sen ei pitänyt aiheuttaa riippuvuutta. Kumma että noin voitiin sanoa, koska tutkimustietoa alle 15mg annoksesta pidempiaikaisessa käytössä ei ole julkaistu tähän päivään mennessä.

Olen yrittänyt päästä eroon siitä 4 vuoden ajan. Ennen sitä söin tarvittaessa 7.5mg.  Tajusin vasta jälkeenpäin, että kun mirtazapiinin jättää pois, tulee melkein totaalinen unettomuus 2-4pv viiveellä. Silloin ei auta edes unilääkkeet. 3h unta unilääkkeilläkin ja se on siinä. Pääsin annoskoossa niinkin alas kuin 2-2,5mg. Lääkäritkin oli ihan ihmeissään kun ei mikään lääke auta.

Päätin lopettaa kokonaan siitä 2mg annoksesta ja se oli virhe. Seurasi melkein totaalinen unettomuus, nukuin 2-3h yössä ja viikossa oli 2 vuorokautta täysin unettomia. Tätä jatkui 3kk, paino tippui 20kg. 3-6kk lopettamisesta nukuin jo 3-6h yössä ja valvoin yhden vuorokauden viikossa. 

6-10kk lopettamisesta nukuin 6h yössä ja pari kertaa kuussa oli unettomat yöt. Kokeilin välillä mirtazapiinia 1mg annoksella ja se korjasi uniongelmat täysin 3pv ajaksi. Eli selkeästi vieroitusoireita. Yritin kuitenkin sinnikkäästi olla ilman. Paino kuitenkin alkoi tippumaan liian alas ja jouduin ottamaan lääkkeen uudelleen käyttöön 11kk kohdalla.

Mirtazapiini ja useat muut masennuslääkkeet toimivat väsyttävänä pienenä annoksena, koska ne ovat h1 histamiineja. Kuitenkaan h1 histamiineja (esim doxylamine) ei suositetta käytettäväksi yli 7pv ajan toleranssin kehittymisen vuoksi. Miksi masennuslääkkeet ovat tästä poikkeavia vaikka vaikutusperiaate on sama?

Nyt vuorottelen mirtazapiinia ja unilääkkeitä toivoen että muutaman vuoden sisään pääsen mirtazapiinista eroon.

Unilääkkeille minulla ei ole tullut toleranssia 10v aikana, koska jätän lääkkeen heti tauolle jos se lakkaa toimimasta. Turvallisempia nuo ovat tuohon myrkkyyn verrattuna.

 

Jos vaikka googlaatte mirtazapine widthrawall hell niin ei ole vain minun mielipide asiasta. Monet sanovat, että oli pienet uniongelmat lääkkeestä seuranneisiin uniongelmiin ja yhdyn mielipiteeseen täysin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla