Suolistosyövän oireita ei useinkaan osata pitää vakavina, koska ne ilmaantuvat vähitellen. Uudet hoidot ovat parantaneet hoitotuloksia - yli 60% potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden diagnosoinnista.

Suolistosyöpä on yhteinen nimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Suolistosyöpä on 3.  yleisin syöpätauti Suomessa - siihen sairastuu vuosittain noin 2500 suomalaista. Potilaista 2/3 on yli 60-vuotiaita.

Oireita ovat vatsan toimintahäiriöt: vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus. Potilaalla voi esiintyä myös ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua. Erityisesti peräsuolen syövässä ulosteeseen ilmaantuu verta. Tästä syystä anemia on yksi yleinen paksusuolisyövän oire.

 "Eiväthän suolistosyövän oireet ole niitä trendikkäimpiä puheenaiheita kahvipöydässä, joten usein potilaat vaikenevat sairaudestaan. Toisaalta oireita myös hävetään - siksi tutkimuksiin hakeutuminen usein viivästyy ja suolistosyöpä ehtii levitä elimistössä", professori Inkeri Elomaa, Suomen Suolistosyöpäyhdistys – Colores ry:n hallituksen puheenjohtaja ja HYKSin Syöpäklinikan entinen ylilääkäri.

"Mitä enemmän sairaudesta puhutaan, sitä todennäköisemmin ihmiset hakeutuvat ajoissa hoitoon. Hoitotulosten kannalta on parempi, että sairaus löydetään mahdollisimman varhain", Elomaa toteaa.

 "Muistan vielä hyvin ajan, jolloin esimerkiksi levinneen suolistosyövän hoitoon ei ollut käytössä kuin muutama hoito. Nykyään lääkärillä on useita hoitomahdollisuuksia, joista hän valitsee potilaalle sopivimman. Kehitys on ollut päätä huimaavaa. Tänä päivänä suolistosyöpää pystytäänkin aina hoitamaan", Elomaa muistelee.

Leikkausten ohella suolistosyövän hoidossa käytetään yhä enemmän uudenlaisia, tehokkaita yhdistelmähoitoja ja täsmähoitoja. Uudet hoidot ovat parantaneet hoidon tuloksia merkittävästi. 50-luvulla suolistosyövästä parani 20 prosenttia potilaista, nykyään yli 60 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden diagnosoinnista.

Uudet hoidot ovat perinteisiä hoitoja kalliimpia. Lisäksi potilasmäärät ovat kolminkertaistuneet viimeisten 50 vuoden aikana. Resurssien kiristyessä suolistosyöpäpotilaiden kohdalla hoidon tasa-arvo ei aina välttämättä toteudu.

”Suurin osa suolistosyöpää sairastavista potilaista on iäkkäitä eli yli 65-vuotiaita. Iäkkäiden, levinnyttä syöpää sairastavien potilaiden ollessa kyseessä uusien hoitojen saaminen ei ole aina itsestäänselvyys, vaikka hyväkuntoiset vanhukset hyötyvät hoidoista yhtä paljon verrattuna nuorempiin potilaisiin. Lääkkeiden tehoa tutkitaan yleensä nuoremmilla potilasryhmillä, minkä vuoksi niitä ehkä annetaan helpommin nuoremmille potilaille”, Elomaa korostaa.

Suolistosyöpäyhdistys Colores ry:n tavoitteena on jakaa ajankohtaista tietoa suolistosyövästä ja sen hoidoista sekä puolustaa potilaita haastavassa tilanteessa. Lue tästä lisätietoa yhdistyksestä.

”Yhdistys haluaa toimia potilaiden ja heidän läheistensä korvana ja äänenä. Mitä enemmän sillä on jäseniä, sen tehokkaammin se voi toimia ja ajaa jäsentensä etua”, Elomaa muistuttaa.

Alla olevilla videoilla Eija-niminen potilas kertoo omasta sairaudestaan, blogistaan ja rohkaisee myös muita potilaita puhumaan sairaudesta.


Lähde: Colores ry

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: