Rasvaisen kalan syönti lisää terveydelle edullisten suurten HDL-hiukkasten määrää veressä ja vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä.

Uutta tietoa saatiin Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Kalan syönnin edullinen vaikutus terveyteen on tunnettu jo ennestään, mutta uutta tietoa oli kala-aterioiden vaikutus lipoproteiinihiukkasten kokoon ja niiden sisältämiin rasvoihin.

Tutkittavat söivät rasvaista kalaa 3-4 kertaa viikossa: lohta, kirjolohta, silakkaa ja muikkua. Tämän seurauksena niin sanottujen suurten HDL-hiukkasten määrä veressä nousi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

HDL lakaisee kolesterolia pois suonista

Niin sanottu hyvä kolesteroli ja erityisesti isot HDL-hiukkaset lakaisevat ylimääräistä kolesterolia valtimoiden seinistä pois. Samalla ne siis pienentävät sydän- ja verisuonitautiriskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusaikana syötyjen kala-aterioiden valmistuksessa ei käytetty kermaa eikä voita. Tässä tutkimuksessa ei saatu tietoa vähärasvaisempien kalojen kuten kuhan ja ahvenen vaikutuksesta HDL-hiukkasten määrään.
Vähärasvaisen kalan syönnillä on aiemmin todettu muita edullisia vaikutuksia. Se muun muassa alentaa verenpainetta.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Avokado on myös hyvä hyvän kolesterolin tuottaja.Ompas mahtava arvo edellisellä kirjoittajalla hyvällä kolesterolilla.Kai sen hyvän pitäisikin olla noin puolet huonosta kolesterolista,vai oliko vähintään.

Minulla ldl arvo nousi kun söin kalaöljyvalmistetta. Luulin tosiaan että se olis hyväksi mutta toisin kävi. Mutta minulle onkin diagnosoitu sepelvatltimotauti ja vaikea rasva.aineenvaihdunnan häiriö, joka on sukurasite. Mikään ruokavalio ei toimi, ldl on liian korkea ja hdl matala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla