Täydellinen verenkuva ei kerro sokeri- tai rasva-aineenvaihdunnasta, maksan tai munuaisten toiminnasta, mutta antaa apua jatkotutkimuksiin.

Kerroimme uudessa ET Terveydessä (2/14) senioreille tärkeistä verikokeista. Taulukkoon oli päässyt harhaanjohtava tieto.

Täydellinen verenkuva (B-TVK) ei kerro suoraan verensokereista, kolesterolista, maksan ja munuaisten toiminnasta, mutta antaa viitteitä jatkotutkimuksia varten. 

 - Käsitteen "laaja verenkuva" kuulee vilahtavan joskus potilaiden puheessa ja tämä saattaa sotkea asioita, sillä lääkärit eivät tätä termiä käytä. Joskus potilas pyytää saada ”kaikki kokeet” ja käyttää myös tässä yhteydessä itse termiä laaja verenkuva. Tällöin lääkäri voi pyytää niitä kokeita, joita katsoo tilanteessa tarvittavan ja kokeet voivat tällöin sisältää rasva-arvojen määrityksen, maksa- ja munuaiskokeet sekä sokerin, lääkäri Risto Laitila huomauttaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täydellinen verenkuva on verisairauksien, anemian ja infektioiden perustutkimuksiin kuuluva laboratoriotutkimus, joka sisältää seuraavat tutkimukset: hemoglobiini (B-Hb), hematokriitti (B- Hkr), erytrosyytit, punasolut( B-Ery), leukosyytit, valkosolut (B-Leuk), punasolujen hemoglobiinin massa (E-MCH), massakonsentraatio (E-MCHC), keskitilavuus (E-MCV), valkosolujen erittelylaskenta (B-Diffi) ja verihiutaleet (B-Tromb).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täydellinen verenkuva kannattaa, jos halutaan tutkia tarkka verisolujen tilanne ja erittely. Yleisimpiä syitä tutkimukseen ovat muun muassa anemia- ja tulehdusselvitykset.

Täydellinen verenkuva on verikoetutkimus, jonka tulos valmistuu yleensä 1-2 vuorokauden kuluessa.

Paastoa vaativissa verikokeissa systeemilyhenteen edessa on pieni f-kirjain.

Täydellinen verekuva kertoo silloin minkä tyypin valkosolujen määrä on poikkeava, ja se antaa sitten vihjeen mistä on kyse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla