Helinä Tuominen kamppailee korkean kolesterolin kanssa. Jos hän saa laskettua arvoja elämäntapamuutoksilla, lääkitystä ei ehkä tarvita. ET:n terveystiimi antoi täsmäohjeet ruokapöytään ja pysyvän liikuntaohjelman.

Kuka: Helinä Tuominen, 61, neuvotteleva virkamies työ- ja elinkeino­­ministeriössä.

Tavoitteet: alentaa kokonaiskolesterolia 6,3:sta 5,0:aan, alentaa LDL:ää eli ns. huonoa kolesterolia 4:stä 3:een, pudottaa painoa pysyvästi, pienentää ruoka-annoksia ja vähentää kovia rasvoja.

Ripeää liikuntaa

– Lisää liikuntaa kehoasi kuunnellen, fysioterapeutti Sirpa Tuominen neuvoo. Kun liikunta on ripeää, pitkäkestoista ja lähes päivittäistä, niin se vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan: suurentaa HDL-kolesterolia ja pienentää LDL-kolesterolia ja triglyseridejä. Lihaskuntoharjoittelu lisää lihasmassaa, joka syrjäyttää rasvakudosta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.
Kun liikunta kuluttaa noin 1300–2000 kilokaloria viikossa, se parantaa kolesteroliarvoja ja nostaa kuntoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kovat rasvat pehmeiksi

– On tärkeämpää viilata arkiruokailua kuin silloin tällöin nautittuja ruokia, ravitsemusterapeutti Tuija Pusa neuvoo. Jos kohonneeseen kolesteroliin on perinnöllinen taipumus, on tyypillistä, että se nousee naisilla menopaussin jälkeen. Tuija Pusa muistuttaa, että kolesteroliarvoa voi laskea elämäntapamuutoksilla jopa 30 prosenttia. Kun ruoan laatu paranee, Helinän kolesteroliarvot voivat korjaantua muutamassa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue muut Terveystiimi-artikkelit:

Yöunet takaisin

Verenpaine kuriin

Sisältö jatkuu mainoksen alla