Helinä Tuominen kamppailee korkean kolesterolin kanssa. Jos hän saa laskettua arvoja elämäntapamuutoksilla, lääkitystä ei ehkä tarvita. ET:n terveystiimi antoi täsmäohjeet ruokapöytään ja pysyvän liikuntaohjelman.

Kuka: Helinä Tuominen, 61, neuvotteleva virkamies työ- ja elinkeino­­ministeriössä.

Tavoitteet: alentaa kokonaiskolesterolia 6,3:sta 5,0:aan, alentaa LDL:ää eli ns. huonoa kolesterolia 4:stä 3:een, pudottaa painoa pysyvästi, pienentää ruoka-annoksia ja vähentää kovia rasvoja.

Ripeää liikuntaa

‚Äď Lis√§√§ liikuntaa kehoasi kuunnellen, fysioterapeutti Sirpa Tuominen neuvoo. Kun liikunta on ripe√§√§, pitk√§kestoista ja l√§hes p√§ivitt√§ist√§, niin se vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan: suurentaa HDL-kolesterolia ja pienent√§√§ LDL-kolesterolia ja triglyseridej√§. Lihaskuntoharjoittelu lis√§√§ lihasmassaa, joka syrj√§ytt√§√§ rasvakudosta ja kiihdytt√§√§ aineenvaihduntaa.
Kun liikunta kuluttaa noin 1300‚Äď2000 kilokaloria viikossa, se parantaa kolesteroliarvoja ja nostaa kuntoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kovat rasvat pehmeiksi

‚Äď On t√§rke√§mp√§√§ viilata arkiruokailua kuin silloin t√§ll√∂in nautittuja ruokia, ravitsemusterapeutti Tuija Pusa neuvoo. Jos kohonneeseen kolesteroliin on perinn√∂llinen taipumus, on tyypillist√§, ett√§ se nousee naisilla menopaussin j√§lkeen. Tuija Pusa muistuttaa, ett√§ kolesteroliarvoa voi laskea el√§m√§ntapamuutoksilla jopa 30 prosenttia. Kun ruoan laatu paranee, Helin√§n kolesteroliarvot voivat korjaantua muutamassa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue muut Terveystiimi-artikkelit:

Yöunet takaisin

Verenpaine kuriin

Sisältö jatkuu mainoksen alla