Miestä saatetaan hoitaa testosteronikorvaushoidolla, vaikka miehen kokemat oireet eivät johtuisikaan miesukuhormonin vajeesta. Korvaushoito voi aiheuttaa sydänoireita.

Miessukuhormonin väheneminen iän myötä saattaa aiheuttaa miehelle oireita: sukupuolinen halu ja kyky heikentyvät, ja lisäksi unettomuus ja hikoilu vaivaavat.
Miesten vaihdevuosia eli andropaussia on alettu viime vuosina hoitaa testosteronikorvaushoidolla, jopa niin, että testosteronia määrätään meillä nykyään kolme kertaa enemmän kuin 15 vuotta sitten.

Vaihdevuosista muoti-ilmiö

- Andropaussista on tullut vähän muoti-ilmiö, jonka vuoksi miestä saatetaan hoitaa testosteronilla, vaikka tämän kokemat oireet voivat liittyä aivan normaaliin vanhenemiseen, ilman todettua testosteronin vajetta, kirjoittaa professori Ilpo Huhtaniemi Duodecim-lehdessä.

Ongelmana on Huhtaniemen mukaan se, että testosteronihoidosta ei ole olemassa riittävästi laadukasta tutkimusta. Lisäksi viime vuosina on ilmennyt, että joillakin testosteronihoitoa saaneilla miehillä on alkanut esiintyä sydänoireita.Yhdysvalloissa lääkäreitä onkin ohjeistettu muistuttamaan potilaitaan hoidon sydänriskeistä, etenkin silloin, jos potilaalla on jo ennestään sepelvaltimotauti.

Erektiohäiriöt eivät riitä diagnoosiin

Myöhäisen iän mieshormonin puutostilasta on kysymys silloin, kun pieneen testosteronipitoisuuteen liittyy seksuaalioireita eli erektiohäiriöitä sekä aamuerektioiden ja seksuaalisten ajatusten vähenemistä. Kokonaistestosteroni on pieni silloin, kun se on alle 8 nmol/l tai jos sen pitoisuus on 8-11 nmol/l, lisäksi vapaa testosteroni on alle 220 pmol/l.

Oirehtivaa miessukuhormonin puutostilaa esiintyy noin 2 prosentilla 40-79-vuotiaista miehistä eli vaiva on melko harvinainen. Yhdysvalloissa on meneillään laaja laadukas tutkimus testosteroninkorvaushoidon eduista ja haitoista. Tutkimus valmistuu ensi vuonna.

Vierailija

Testosteronin korvaushoito voi aiheuttaa sydänoireita

Kokonaistestosteroni on pieni silloin, kun se on alle 8 nmol/l tai jos sen pitoisuus on 8-11 nmol/l, lisäksi vapaa testosteroni on alle 220 pmol/l. Just joo taas näitä "välkkyjä " lääkäreitä ketkä hoitaa ARVOJA ei potilasta, miten tyhmä pitää olla että vahdataan arvoja pelkästää, haloo se on esim 1000 ihmisen keskiarvo nuo viitearvot, ollaanko kaikki samanlaisia ??? Kyseessä ilmeisesti joku hvetin TK lääkäri, ei kukaan voi olla noin vitun tyhmä !
Lue kommentti
Vierailija

Testosteronin korvaushoito voi aiheuttaa sydänoireita

Voin antaa oman tarinani esimerkiksi, että testosteronikorvaushoito voi aiheuttaa sydänoireita: Sain vaivani lopultakin selvitettyä ja siihen reseptin. Hain lääkettä, ensimmäistä kertaa mukaani ja aloitin hoidon ihan itsenäisesti. Tämä tapahtui kesällä, ja lääkärini meni noihin aikoihin luonnollisesti välillä ansaitsemalleen lomallekkin. YLIOPISTON keskustan apteekin naismyyjä oli kuitenkin, reseptin vastaisesti, myynyt minulle liian pienen määrän kyseistä lääkettä, vieläpä maininnalla, "tällä...
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto