Miestä saatetaan hoitaa testosteronikorvaushoidolla, vaikka miehen kokemat oireet eivät johtuisikaan miesukuhormonin vajeesta. Korvaushoito voi aiheuttaa sydänoireita.

Miessukuhormonin väheneminen iän myötä saattaa aiheuttaa miehelle oireita: sukupuolinen halu ja kyky heikentyvät, ja lisäksi unettomuus ja hikoilu vaivaavat.
Miesten vaihdevuosia eli andropaussia on alettu viime vuosina hoitaa testosteronikorvaushoidolla, jopa niin, että testosteronia määrätään meillä nykyään kolme kertaa enemmän kuin 15 vuotta sitten.

Vaihdevuosista muoti-ilmiö

- Andropaussista on tullut vähän muoti-ilmiö, jonka vuoksi miestä saatetaan hoitaa testosteronilla, vaikka tämän kokemat oireet voivat liittyä aivan normaaliin vanhenemiseen, ilman todettua testosteronin vajetta, kirjoittaa professori Ilpo Huhtaniemi Duodecim-lehdessä.

Ongelmana on Huhtaniemen mukaan se, että testosteronihoidosta ei ole olemassa riittävästi laadukasta tutkimusta. Lisäksi viime vuosina on ilmennyt, että joillakin testosteronihoitoa saaneilla miehillä on alkanut esiintyä sydänoireita.Yhdysvalloissa lääkäreitä onkin ohjeistettu muistuttamaan potilaitaan hoidon sydänriskeistä, etenkin silloin, jos potilaalla on jo ennestään sepelvaltimotauti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erektiohäiriöt eivät riitä diagnoosiin

Myöhäisen iän mieshormonin puutostilasta on kysymys silloin, kun pieneen testosteronipitoisuuteen liittyy seksuaalioireita eli erektiohäiriöitä sekä aamuerektioiden ja seksuaalisten ajatusten vähenemistä. Kokonaistestosteroni on pieni silloin, kun se on alle 8 nmol/l tai jos sen pitoisuus on 8-11 nmol/l, lisäksi vapaa testosteroni on alle 220 pmol/l.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oirehtivaa miessukuhormonin puutostilaa esiintyy noin 2 prosentilla 40-79-vuotiaista miehistä eli vaiva on melko harvinainen. Yhdysvalloissa on meneillään laaja laadukas tutkimus testosteroninkorvaushoidon eduista ja haitoista. Tutkimus valmistuu ensi vuonna.

Käsität Väärin

Toki anabolisten steroidien käyttäjillä voi mennä Nebido-piikki (3kk-korvausanmos siis kerralla: päivässäkin, on itsestään selvää että sillä pelleilyllä sydän kärsii. Nyt puhutaan korvaushoidosta. Eli kiveksesi eivät tuota testosteronia tarpeeksi ja lääkäri määrää korvaushoidon jolla oikea ns. normiarvo palautetaan. Alhainen testosteroniarvo on ongelma sydän -ja verisuonisairauksissa miehillä. Oikeissa raja-arvoissa testosteroni suojaa miestä näiltä ongelmilta. Douppaaminen on eri asia kuin korvaushoito.
Ei nainenkaan estrogeenikorvaushoidossa vedä satsia päivittäin, vaan sen verran kuin on tarve normiarvojen saavuttamiseksi. Johan taas putkessa liukuu ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla