Vyöhyketerapiaa suositellaan muun muassa stressin oireiden lievittämiseen. Toimittajamme testasi hoidon ja huomasi purkautuvansa asioista, jotka oli jo unohtanut. Mitä muuta hoito aiheutti?

Helsingin Lapinlahdenkadulla kivijalkaliikkeen edessä palaa lyhty. Soitan Arleenan ovikelloa. Tähän terapiaan ei nimittäin kävellä kuin kauppahalliin. Jännittää. Olen tottuneempi kuuntelemaan muita kuin puhumaan itsestäni.

Leena Jäntti antaa psykologista vyöhyketerapiaa eli elämänkaariterapiaa, joka on niin sanottu täydentävä hoitomuoto.

– Tässä hoidetaan kehoa kokonaisvaltaisesti, mutta sen lisäksi otetaan mukaan elämänkaari ja sen aikana tapahtuneet voimakkaat tunnekokemukset, niiden heijastumat ja vaikutukset nykypäivään sekä fyysinen perimä ja tunneperimä, hän alustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen muistoni - en muista!

Istun tuolille, nyt mennään. Mietin, millainen on elämänkaareni . Se on vaikeaa. Kaari kattaa kaiken, mitä olen tähän mennessä tehnyt ja tuntenut sekä mielessä että kehossa. Leena kirjoittaa tietojani lomakkeeseen. Olen uuden alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mikä on ensimmäinen muistosi? Kuka sinua hoiti vauvana?

Apua, en tiedä! Mieleen tulee yksi ainoa muisto: piilouduin hoitopaikassa nojatuolin taakse, ettei minun tarvitsisi syödä kaurapuuroa. Kaurapuuroa opin rakastamaan vasta 40 vuotta myöhemmin.

– Mikä on ollut vaikein asia, minkä olet elämässäsi kohdannut? Mitä elämässäsi tapahtui, kun olit 28–35-vuotias?

Puhkean puhumaan. Löydän elämästäni onnistumisia ja pettymyksiä, huomaan yhtäläisyyksiä. Ymmärrän unohtaneeni paljon elämästäni, myös hyviä asioita. Puhun yhtä soittoa kaksi tuntia. Pöydällä on pino nenäliinoja, tartun yhteen ja niiskutan.

Putoan rentoon tilaan

Lopuksi Leena tekee lyhyen hoidon, joka vastaa hierontaa tai akupunktiota . Käyn selälleni hoitopedille, peiton alle. Leena ottaa niskasta kiinni ja asettaa pääni kohdalleen, siltä se tuntuu. Hän puhuu rauhallisella äänellä. Putoan hyvin rentoon tilaan. Tunnen, kuinka Leena etsii pisteet kulmakarvojen välistä, käy läpi korvalehdet.

"Saan kaksi nuppineulanpään kokoista magneettia ranteisiin ja kolme pienempää molempiin korviini."

Ne vähentävät stressiä ja lievittävät selkäsärkyä, Leena kertoo.

Vyöhyketerapiassa tärkeimmät käsiteltävät kehon kohdat ovat korvalehdet, kädet ja jalkaterät. Korvalehtien pisteiden kautta tavoitetaan koko keho. Käsien kautta hoidetaan rintakehää ja jalkojen kautta lantion aluetta, aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa.

Hoitoni on kokonaisuus, joka vaatii muutamia käyntikertoja. Minun on siis palattava vähintäänkin kertaamaan tämän ensimmäisen hoidon opit.

Jälkeenpäin huomaan ajattelevani hoitoa ja sen nostamia tuntemuksia usein. Mietin, mistä jatkuva selkäsärkyni johtuu. Kehon tunnemuistista?

Kun tulen Leena Jäntin hoitoon toisen kerran, pääsen ensimmäiseksi käymään läpi näitä tunteitani.

Kerron levollisuudesta ja päänsäryistä.

– Päänsärky ei ole tavaton oire, kun keho alkaa puhdistua ja tunnekehossa tapahtuu liikahduksia, Leena Jäntti sanoo.

Toisen käyntikerran keskustelun aiheet ovat historia, vanhemmat ja isovanhemmat. Opin, että olemme perimän ja eletyn elämän summa. Kaikki jo koettu vaikuttaa meihin edelleen.

Palaan terapiaan vielä kolmannenkin kerran.  En muista, koska mieli olisi ollut näin kepeä.

Uskotko vyöhyketerapian voimaan? Onko sinulla kokemuksia tai kommentteja aiheesta? Osallistu keskusteluun alla.

Vierailija

Lähimmäinen kirjoitti:
Jokainen tuttavani joka on käynyt psykologisilla vyöhyketerapeuteilla, on yllättäen "muistanut" tulleensa raiskatuksi!!!!
En ikinä menisi! Niin läheltä olen seurannut perheiden ja sukujen valtavaa painolastia näiden valemuistojen takia!

Onpas sinulla paljon tuttavia, jotka ovat käyneet hoidoissa. Minä en tuntenut ketään, ennen kuin itse aloitin hoidot. Enkä ole kyllä näiden hoitojen aikana muistanut mitään, mikä ei olisi ollut muistissani tähänkin asti, hoitojen ansiosta tiettyjen tapahtumien muistelu ja käsitteleminen aktivoituu.

Kuulostaa siltä, että pelkäät omien tai jonkun läheisen ihmisen asioiden paljastumista. Omien tai toiden muistojen valemuistoiksi väittäminen ei kuitenkaan muuta tosiasioista. Missään terapiassa, ei myöskään tässä, toipuminen ei etene, jos valehtelee itselleen. 

Lähimmäinen

Jokainen tuttavani joka on käynyt psykologisilla vyöhyketerapeuteilla, on yllättäen "muistanut" tulleensa raiskatuksi!!!!
En ikinä menisi! Niin läheltä olen seurannut perheiden ja sukujen valtavaa painolastia näiden valemuistojen takia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla