Millainen vaara tuberkuloosi, hinkuyskä ja tuhkarokko ovat tämän päivän suomalaisille? Entä ehkäiseekö vuosikymmeniä sitten saatu rokote tai sairastettu tauti uudelta tartunnalta? Selvitimme.
Millainen uhka tuberkuloosi on nykyään?
Mitä iäkkäämpi ihminen, sitä suurempi todennäköisyys, että hän on lapsuudessaan saanut oireettoman tuberkuloositartunnan. Silloin tubibakteeri on ”koteloitunut” elimistöön, ja kun vastustuskyky heikentyy, tuberkuloosi voi aktivoitua ja aiheuttaa taudin oireet. Tällaisia tapauksia on vuosittain noin sata.
Jos yskä kestää yli kolme viikkoa tai jos ysköksessä esiintyy verta, kannattaa lähteä lääkäriin.
Tuberkuloosiin tepsii pitkä antibioottihoito, mutta uhkana on, että Venäjällä, Baltian maissa ja Aasiassa esiintyvät anti-biooteille vastustuskykyiset tubikannat saapuvat myös meille. Silloin saatettaisiin palata tilanteeseen, joka vallitsi Suomessa 1950-luvulla.
Millaiset ovat tuberkuloosin oireet?
Tubissa esiintyy pitkällistä, limaista yskää ja kuumeilua. Oireet sopivat lukuisiin muihinkin sairauksiin, joten tubia ei useinkaan osata ensiksi epäillä.
Jos yskä kestää yli kolme viikkoa tai jos ysköksessä esiintyy verta, kannattaa lähteä lääkäriin. Keuhkotuberkuloosi havaitaan röntgenissä.
Mitä muita unohdettuja tartuntatauteja on yhä liikkeellä?
Tuhkarokko. Lähes kaikki viisikymppiset ja tätä vanhemmat ovat sairastaneet taudin lapsuudessaan, ja sitä nuoremmat on rokotettu tuhkarokkoa vastaan.
Vaikka tuhkarokkoa on yhä maailmalla, jotkut vanhemmista eivät halua rokotuttaa lapsiaan sitä vastaan. Siksi vaarana on, että Suomessakin voi puhjeta paikallinen tuhkarokko-epidemia.
Rokotussuoja ja lapsuudessa sairastettu tuhkarokko ehkäisisivät pitkälti tartunnalta, mutta sataprosenttista suojaa ne eivät anna.
Vyöruusu voi tarttua kosketuksesta.
Entä muut rokot ja niiden riski?
Ikääntyvää tai monisairasta ihmistä vaanii vyöruusu, vesirokon ”serkku”. Vyöruusuun voi sairastua vain sellainen, joka on joskus sairastanut vesirokon. Tämä johtuu siitä, että vesirokkovirus Varicella zoster jää piileksimään elimistöön, ja jos ihmisen vastustuskyky jostakin syystä laskee, virus voi aktivoitua ja kehittää vyöruusun.
Vyöruusuun tepsii viikkojen lääkehoito, mutta potilaan ja hänen läheistensä kannattaa muistaa, että tauti voi tarttua kosketuksesta toiseen ihmiseen. Vyöruusuun on nykyään saatavilla rokote.
Liikkuuko hinkuyskää?
Jonkin verran. Hinkuyskän tunnistaa siitä, että se on rajua, pitkällistä yskää, joka tuntuu tukahduttavan yskijän. Hinkuyskän diagnosointi voi viivästyä, sillä sen voi saada jonkin toisen taudin jälkitautina tai yskimistä saatetaan luulla astmaksi.
Suomalaiset on rokotettu hinkuyskää vastaan, mutta vuosikymmeniä vanha rokote ei täysin suojaa tartunnan mahdollisuudelta.
Asiantuntijana keuhkosairauksien erikoislääkäri, Filha ry:n pääsihteeri Tuula Vasankari.