Nenä tukossa, yskittää, silmiä kirvelee. Katupöly ja siitepöly saavat allergisen olon tukalaksi. Mutta mikä oikeastaan on allergiaa?

Allergisen nuhan erottaminen kausiflunssasta voi käytännössä olla vaikeaa, sillä esimerkiksi allergiaoireita helpottava antihistamiini-lääke voi helpottaa flunssakin oireita vähentämällä nenän limakalvojen turvotusta.

Allergisen nuhan oireita ovat kutina silmissä ja nenässä, nenän tukkoisuus tai jatkuva, epätavallisen pitkään kestävä nuha. Monet kärsivät lisäksi punoittavista tai kyynelehtivistä silmistä.

Nuha jatkuu pitkään

Hyvä nyrkkisääntö on, että allerginen nuha on pitkäkestoista ja vetistä. Nuhaisuuden voi lisäksi ajoittaa tiettyihin tilanteisiin, paikkoihin ja vuodenaikoihin: siitepölyaikaan, oleskeluun katupölyssä tai huonoon sisäilmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos katupölyssä, kuivassa ilmassa tai tuoksuissa oleilu on erityisen tukalaa, kävely ei onnistu puuskuttamatta ja vaivana on jatkuva yskähtely, vaivana saattaa olla astma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Astma selviää puhallustestillä

Astmaa voidaan selvittää terveyskeskuksessa PEF-puhalluskokeilla ja -seurannalla, tarvittaessa aloitetaan hengittämistä helpottava astmalääkitys.

Astma- tai allergialääkitysten aloittamista ei kannata vierastaa, sillä hoitamattomina vaivat voivat pahentua, erityisesti pitkään hoitamattomana olleen astman hoito voi hankaloitua merkittävästi.

Tyypillisimmin allergista nuhaa aiheuttavat keväällä:

  • leppä
  • koivu
  • timotei
  • pujo

Lähteet ET 4/2014, Allergia- ja astmaliitto

Lue lisää:

Aloita nyt allergialääkitys!

30 faktaa allergioista

Tällainen on allergisen puutarha

Sisältö jatkuu mainoksen alla