Maidosta saatava heraproteiini saattaa alentaa verenpainetta, mutta myös korjata kolesterolitasoja ja verisuonten toimintaa.

Kamppailetko verenpaineongelmien kanssa? Kokeile päivittäistä heraproteiinin syömistä. Tuoreen tutkimuksen perusteella maidosta saatava heraproteiini saattaa nimittäin alentaa verenpainetta. Lisäksi urheilijoiden palautusjuomissaan suosima heraproteiini saattaa korjata kolesterolitasoja ja verisuonten toimintaa.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 38 aikuista söi veteen sekoitettuna kolmena eri jaksona päivittäin 56 grammaa heraproteiinijauhetta, maidon kaseiiniproteiineja tai maltodekstriini-hiilihydraattivalmistetta. Kaikkien osallistujien verenpaine oli lievästi koholla tutkimuksen alkaessa. Koejaksot kestivät kahdeksan viikkoa ja niiden välissä oli neljän viikon tauko. 

Asiantuntija: Harvalla suomalaisella on oikeasti laktoosi-intorelanssi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vertailujaksoon eli maltodekstriinijaksoon verrattuna osallistujien vuorokausiverenpaine laski selvästi heraproteiinijakson aikana, mutta ei kaseiinijakson aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekä hera- että kaseiiniproteiineilla oli kuitenkin myönteinen vaikutus osallistujien verisuonten toimintaan. Proteiinit laskivat myös osallistujien veren kolesterolipitoisuuksia. 

Maitotuotteiden on todettu vaikuttavan suotuisasti verenpaineeseen aikaisemminkin, mutta nyt julkaistujen tulosten valossa vaikutus näyttää liittyvän lähinnä heraproteiiniin. Maidon proteiineista noin viidennes on heraa ja loput kaseiinia. Esimerkiksi juuston ja rahkan proteiinit ovat lähes pelkästään kaseiinia.

Tiedätkö, miten muuten voit hoitaa korkeaa verenpainetta itse?
Lue se tästä

Lähde: Whey protein lowers blood pressure and improves endothelial function and lipid biomarkers in adults with prehypertension and mild hypertension. American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.137919.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla