Lyhyiksi jääneet yöunet saattavat saada ihmiset syömään tavallista enemmän, tuore tutkimus osoittaa. Univaje heikentää terveyttä myös monin muin tavoin. 

Jopa kolmannes työikäisistä suomalaisista kärsii joskus unettomuudesta. Joka kymmenes puolestaan potee kroonista unettomuutta.

Tuore tutkimus osoittaa, että lyhyiksi jääneet yöunet saattavat saada ihmisen syömään tavallista enemmän, osoittaa tuore tutkimus. Jos tilanne jatkuu pitkään, tämä voi myös altistaa liikakilojen kertymiselle. Tutkimustulokset julkaistiin European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. 

Tulosten perusteella univajeiset syövät seuraavana päivänä noin 400 kilokaloria tavallista enemmän. Väsyneet näyttäisivät olevan myös muita persompia rasvaiselle ruoalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havainnot perustuvat yhdentoista kokeellisen, laboratoriossa tehdyn tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä 170 koehenkilön tiedoista. Koehenkilöt altistettiin univajeelle valvotuissa oloissa ja heidän energiansaantiaan verrattiin normaalin pituisia tai hyvin pitkiä unia nukkuviin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmissa tutkimuksissa univaje on yhdistetty myös lasten ja nuorten lihomiseen. 

Muista myös nämä unettomuuden terveysriskit

Dementia

Suomalaistutkimuksen mukaan uniongelmista keski-iässä kärsivät sairastuvat dementiaan noin 60 prosenttia todennäköisemmin kuin hyvin nukkuvat.

Masennus ja mielenterveyden häiriöt

Unettomuus kasvattaa mielenterveyden häiriöiden riskiä. Myös masennuksen puhkeamista edeltää usein unettomuus. 

Sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes

Unen aikana elimistö paikkailee solutasolla tapahtuneita vaurioita ja normalisoi aineenvaihduntaa. Jos uni jää viikko- ja kuukausitolkulla vähiin, riski sairastua sydänsairauksiin tai diabetekseen kasvaa. 

Mutta: poikkeus sääntöön!

Vähäunisuus ei aina merkitse myöhempää sairastumista. Toiset ovat perimältään sellaisia, että saattavat pärjätä päivästä toiseen sujuvasti neljän viiden tunnin yönilla.

Älä siis stressaa liikaa, jos koet pärjääväsi vähillä unilla. Tiedät nukkuneesi riittävästi, kun heräät aamulla virkeänä. 

 

Artikkelin on osittain tuottanut uutispalvelu Duodecim. 

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on osittain Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla