Ainoa tapa hoitaa vaivaisenluu on käydä leikkauttamassa se, mutta moni pelkää pitkää toipumisaikaa.
Ukkovarvas on useimmille meistä vain jalkaterän jatke siinä missä muutkin varpaat – kunnes siihen muodostuu vaivaisenluu. Isovarpaan tyveä alkaa jomottaa ja rasituksessa jalkaterä kipeytyy. Varpaan kylkeen kasvaa pahkura, jota kutsutaan vaivaisenluuksi.
Kun kävely sattuu ja hyvältä tuntuvia kenkiä on vaikea löytää, moni hakeutuu lääkärille. Leikkauksen tarve selviää yleensä, kun potilas vastaa kysymyksiin: kuinka kipeä jalka on ja kuinka sen kanssa pärjää.
Kipu on tärkein syy leikkaukseen.
– Kipu on tärkein syy leikkaukseen, kertoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Heikki-Jussi Laine Pohjola-sairaalasta Tampereelta.
Moni pärjää vaivaisenluun ja siitä seuranneen jalan virheasennon kanssa vuosia, toiset pohtivat leikkausta heti ensimmäisten ärtymisoireiden aikaan. Usein hankalan alun jälkeen tilanne rauhoittuu parissa kuukaudessa, ja vaivaisenluu voi olla vähäoireinen jopa vuosia.
Jos jalan virheasennon ja kipujen kanssa pärjää, vaivaisenluuleikkauksella ei ole kiire. Leikkauksen lykkääminen ei johda ongelmiin.
Askellus muuttuu
Vaivaisenluu syntyy, kun ukkovarpaan tyvinivelessä alkaa tapahtua muutoksia ja ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Virheasento johtaa hiertymien ja liikavarpaaksi kutsutun känsän syntyyn.
Pahimmillaan ortopedi näkee vastaanotollaan jalan, jossa isovarpaassa on jo 50 asteen virheasento, eli se on joutunut puristukseen toisen varpaan alle tai kavunnut sen päälle.
Merkittävä virheasento vie jalkaterältä kyvyn antaa vauhtia askeleen työntämiseen, kun jalan sisäreunan toiminta huononee. Kipu saa muuttamaan kävelytyyliä, ja kovettumia voi muodostua muihinkin varpaisiin.
Jonkin aikaa voi pärjätä kävelytyyliä vaihtamalla ja valitsemalla sopivat kengät.
– Jonkin aikaa voi pärjätä kävelytyyliä vaihtamalla ja valitsemalla sopivat kengät. Usein vaivaisenluulle on kuitenkin tehtävä jotain ennemmin tai myöhemmin, Laine sanoo.
Vaivaisenluuleikkauksia tehdään vuosittain pari tuhatta. Vielä 1990-luvun lopulla leikkauksia oli vuosittain noin kolme tuhatta. Syynä määrän laskuun on ymmärrys siitä, että leikkaukseen ei pidä ryhtyä vain kosmeettisista syistä.
Ortopedi antaa siitä suosituksen, joka perustuu vaivan vaikeuteen. Joskus leikkausta voi hyvin siirtää vuosiakin myöhemmäksi.
Toipuminen vaivaisenluuleikkauksesta vie kuukausia. Sairausloman pituus vaihtelee kolmesta kymmeneen viikkoon. Jos on työssä, jossa ollaan jaloillaan kaiket päivät, voi kymmenenkin viikkoa olla liian lyhyt toipumisaika.
Käänne parempaa tapahtuu vasta, kun oppii käyttämään jalkaansa oikein.
Pahimman vaiheen yli pääsee yleensä noin kuudessa viikossa, ja sen jälkeen alkaa kävelyn harjoittelu. Täysin parantuneeksi jalkaa voi kutsua puolen vuoden, joskus vasta vuoden päästä leikkauksesta.
– Käänne parempaa tapahtuu vasta, kun oppii käyttämään jalkaansa oikein.
Parempi tulee
Vaivaisenluuleikkauksessa yleisimpiä riskejä ovat haavan paranemisen ongelmat. Haavatulehduksen ehkäisemiseksi leikkauksen yhteydessä annetaan kerta-annos antibioottia suonensisäisesti. Myös säären laskimotukos on mahdollinen. Verenohennuslääke on tarpeen niille, joilla tiedetään olevan alttius tukoksille.
Luutumisen ongelmat ovat myös mahdollisia. Sitä hidastavat tupakointi, diabetes ja se, ettei noudata leikkauksen jälkeen annettuja ohjeita.
Leikkauksen tekijän tulee mieluiten olla nilkan ja jalkaterien ongelmiin perehtynyt ortopedi. Oikean leikkaustavan valinta on ratkaisevaa. Vaivaisenluu voi uusia, ja tällöin syynä on usein liian kevyt leikkausmenetelmä. Yleensä ortopedi tekee valinnan 4–5 sopivan leikkaustekniikan välillä virheasennon asteen ja kivun perusteella.
Mitä kipeämpi ja huonompi jalka, sitä varmemmin leikkaus auttaa.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa on kehitetty uusi leikkausmenetelmä niille, joiden virheasento varpaassa osoittautuu lihastoimintatestissä joustavaksi. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Klemola väitteli aiheesta toukokuussa. Uusi tapa on vaihtoehto jo tunnettujen yli 100 menetelmän lisäksi.
Leikkaus kannattaa, jos jalan virheasento on paha ja se aiheuttaa jatkuvasti kipuja. Lopputulos on hyvä, jos jalka kestää vuoden päästä rasitusta selvästi paremmin kuin ennen leikkausta eikä kipeydy toistuvasti. 80–90 prosenttia leikatuista on tyytyväisiä lopputulokseen.
– Mitä kipeämpi ja huonompi jalka, sitä varmemmin leikkaus auttaa, Heikki-Jussi Laine sanoo.
Näin pärjäät vaivaisenluun kanssa
- Hanki hyvät kengät. Toisille sopivat rullaavat lenkkikengät, toisille jäykkäpohjaiset vaelluskengät. Keinukenkiä tai paljasjalkakenkiäkin voi testata.
- Käytä varvasvälitukea. Sen avulla voit ohjata ukkovarvasta oikeaan asentoon. Tutkimusnäyttöä niiden tehosta ei ole, mutta oma tuntemus ratkaisee.
- Ennakoi menojasi. Jos tiedoissa on paljon kävelyä, ota tulehduskipulääke ennalta.
- Kipu lievittyy kylmäpakkauksella, jota voi käyttää neljästi päivässä noin 20 minuutin ajan.
- Jumppaa. Pohjelihaksen venyttely auttaa kipeitä jalkateriä.
Juttu on julkaistu ET Terveys -lehdessä 7/2018.
Olin leikkauksessa vuosi sitten. Puoli vuotta oli kipeä ja välillä vihloi oikein ilkeästi. Kävelyn opettelu on ollut haastavinta ja uudesta asennosta on tullut paljon kipuja jalkapöytään ja pohkeeseen. On ollut turhauttavaa kaikin puolin. Tänä keväänä ostin keinupohjakengät ja niillä olen voinut kävellä hyvin ja kivut ovat hävinneet. Kengät vain ovat kovin kalliita.
Voinko päästä siis leukkauksee jos vaivaisluun kova kipu haittaa askelien ottamista?