Suomalaiset saavat ravinnostaan liikaa suolaa. Miehillä käyttö ylittää tarpeen 16-kertaisesti, naisilla 12-kertaisesti.

Suolasta (NaCl) saatava natrium (Na) on elimistölle välttämätön kivennäisaine. Käytännössä elimistön natriumin tarve täyttyy monipuolisella ruokavaliolla ilman lisättyä suolaa.

Päivittäisen suolansaannin pitäisi suositusten mukaan olla korkeintaan 5 grammaa eli noin teelusikallinen suolaa. Todellisuudessa miehet nauttivat lähes 9 grammaa ja naiset 6,5 grammaa päivässä.

Lapsetkin tottuvat suolan makuun jo leikki-ikäisinä, ja jo nelivuotiaiden suomalaislasten suolan saanti ylittää aikuisille suositellun maksimin eli 5 grammaa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuluttajaliitto on nostanut suolan käytön keskustelun aiheeksi maailmanlaajuisella suolan vähentämiseen tähtäävällä viikolla (Salt Awareness Week).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leivästä ja lihasta

Finravinto 2012- tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat suurimman osan suolasta vilja- ja lihavalmisteista.

Leivän ja muiden viljavalmisteiden osuus on reilu 30 %. Miehet saavat makkaroista, lihaleikkeleistä ja liharuuista noin kolmanneksen (33 %) päivän suolasta, naiset noin neljänneksen (25 %).

Kolmas merkittävä suolan lähde on valmisruuat.

– Suurin osa suolastamme tulee teollisuuden tuotteista. Suolaa lisätään tuotteisiin maun, säilyvyyden ja rakenteen parantamiseksi.

Monissa tuotteissa on kuitenkin huomattavasti enemmän suolaa kuin mitä teknisesti, säilyvyyden tai edes maun kannalta olisi tarpeen. Siksi olisikin tärkeää, että teollisuus vähitellen vähentäisi tuotteidensa suolapitoisuutta, toivoo kertoo Kuluttajaliiton elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemi.

Erikoissuolakin on suolaa

Viime vuosina yleistynyt erikoissuolojen käyttö ei ole askel terveellisempään suuntaan: myös erikoissuolat sisältävät terveyden kannalta ongelmallista natriumia.

Syö hyvää -hankkeen suolaviikkojen verkkosivuilla on suola-aiheisia artikkeleita ja vertailuja suolasta, sen käytöstä, terveysvaikutuksista ja käytön vähentämisestä.

www.syohyvaa.fi/suolaseminaari

Sisältö jatkuu mainoksen alla