Inhoatko kaamosta? Väsyttääkö? Elämäntaidon valmentaja Eeva Ojalehto kehottaa luopumaan vuodenaikahommista ja etsimään nuupahtaneestakin olosta jotain hyvää.

Tuntuuko, että kaamos levittäytyy päälle kuin täkki? Tekisikö vain mieli kaivautua sängynpohjalle ja nukkua pari kuukautta yli? Et ole toiveinesi yksin.

Mutta voiko tälle väsymykselle tehdä jotain muutakin kuin tyhjennellä D-vitamiinipurkkeja ja haaveilla etelänmatkoista?

Elämäntaidon valmentaja Eeva Ojalehdon mielestä voi hyvinkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ensinnäkin kannattaa hetkeksi pysähtyä pohtimaan, miten itse puhuu ja mitä ajattelee ajasta. Toistanko kenties huomaamattani, kuin mantraa, että voi ei, nyt alkoi taas pimeä aika, kuinka tästä selvitään -hokemaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmisillä on Eevan mielestä tapana kiinnittää erilaisia elämäntapahtumia eri vuodenaikoihin. Jos pimeään aikaan on tapahtunut joskus vaikkapa jotain ikävää, se ikään kuin leimaa seuraavinakin vuosina koko vuodenaikaa. Se on aivan turhaa. Silloin kun Eevan mukaan tullaan helposti murehtineeksi koko ajanjakso jo etukäteen.

Käännä ajatukset päinvastaisiksi

Mutta miten sitten kääntää pimeys voitoksi? Eeva Ojalehdon mielestä se tapahtuu pitkälti kääntämällä ajattelua toiseen suuntaan.

–  Suosittelen tietoisesti etsimään vuodenajasta positiivisia asioita. Mukavia muistoja, kauniita maisemia, luontoelämyksiä, jotka liittyvät juuri tähän vuodenaikaan.

Eeva Ojalehdolle itselle tässä vuodenajassa tärkeää on luonto ja raikas ilma.

– Yrittäjänä minulla on se etu, että voin mennä valoisaan aikaan ulos. Vaikka pidempi reissu ei olisi mahdollinen, edes pieni valoisaan hetkeen osuva happihyppelykin auttaa.

Eevalla on myös yksi isältään oppima periaate, jota hän noudattaa: hän ei valita säästä. Se tepsii yllättävän hyvin.

– Kun vain lähtee ulos säästä välittämättä, sitä nopeasti unohtaa tuulen ja tuiverruksen.

Nuupahda, oikein luvan kanssa

Jos siltikin väsyttää, Eeva kehottaa myös pohtimaan, täytyykö aina painaa niin täysillä. Sisällä on mukava käpertyä hyvän kirjan ääreen ja kuunnella hyvää musiikkia.

– Talvella on luonnollista, että energiataso on alhaisempi kuin muulloin. Se on luonnonlaki, eiväthän kukatkaan kuki koko ajan. Välillä pitää vähän nuupahtaa, että voi taas kukkia, hän toteaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla