Unitutkimuksen aktiivinen uutuus on selkouni. Sen selässä voi ratsastaa elämänsä seikkailuun. Myös valveilla.

Unet ovat kiehtoneet ihmisiä aina. Myös moni unitutkija on sitä mieltä, että unen aikana olemme nerokkaimmillamme.

Alitajunnastamme kumpuavia unia ymmärtämällä ja niiden tarjoamia viestejä hyödyntämällä voimme olla ikään kuin muutaman askeleen edellä itseämme.
Unitutkimuksen uusin lupaus on selkouni, jossa yhdistyy tietoinen ja tiedostamaton maailma.

Rajaton riemu

Selkounella tarkoitetaan unta, jonka aikana ihminen tietää olevansa unessa. Sitä oivalluksen hetkeä, kun on heräämässä, mutta päättääkin vaipua takaisin unimaailmaan. Itse asiassa se on hyvin aktiivinen tila, jota eivät rajoita mitkään arkitylsyydet ja fysiikan lait. Selkouneen tarttumalla omissa unissaan voi siis seikkailla myös uteliaisuuden tai silkan hauskanpidon vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vielä tärkeämpää on se, että selkounia tietoisesti harjoittelemalla saa uusia eväitä päiväkäyttöön. Itsetuntemus kasvaa ja vahvistuu. Ja  siinä samalla saattaa avautua erinäisiä luovuuden lukkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luontainen kyky

Mutta miten siihen uneen ja oivallukseen tartutaan?

– Selkounitila on luonnollinen kykymme. Jokainen näkee elämänsä aikana ainakin yhden selkounen ihan opettelemattakin. Vähän harjoittelemalla niitä voi alkaa nähdä säännöllisesti, sanoo hypnoosiin ja parisuhteisiin erikoistunut psykologi Anna Riihimäki.

Hän on juuri julkaissut aiheeseen johdattavan oppaan Onko tämä unta (Gummerus) yhdessä alan pioneerin, amerikkalaisen Robert Waggonerin kanssa, joka on harrastanut selkounia liki neljäkymmentä vuotta. Pitkin maailmaa luennoiva Waggoner toimittaa myös kuukausittain netissä ilmestyvää Lucid Dreaming Experience -lehteä.

Vapauttavia kommentteja

– Unet kommentoivat valve-elämän touhujamme joka yö. Siitä kannatta ottaa kaikki hyöty, sanoo Riihimäki ja kannustaa jokaista sisäisen maailmansa  tutkimusmatkalle. Sisältä päin katsottuna näkee myös paremmin, miten voi muuttaa itseään ja valve-elämäänsä. Itsensä oivaltaminen on vapautumista.

Esimerkkejä harjoituksista

*Voit esittää selkounelle syvällisiä kysymyksiä ja ratkaisuja valve-elämän ongelmiin.

*Voit pyytää luovuuden ilmauksia, kuten: "Näytä hienoin taideteos, jonka osaisin valveilla tehdä."

*Päästä irti tietoisista odotuksista ja aikomuksista.

*Ole luottavainen ja hyväksyvä. Tiedosta pelkosi ja kulje sen läpi.

*Ilmaise selkounessa aikomuksesi antautua. Anna epätavallisten kokemusten tapahtua.

Vuorovaikutus unihahmojen kanssa

Esitä unihahmolle kysymyksiä. Reagoi unihahmon tarjoamaan tietoon tavallista valppaammin. Ota unihamo mukaan toimintaan, kuten ongelmien ratkaisuun.

Esitä unihahmolle avoimia kysymyksiä. Esimerkiksi kysymys "Mitä sinä edustat" voi johtaa kiehtovaan vuoropuheluun.

www.lucidadvice.com

Saattaapi olla että olen tyhmä ja taitamaton mutta hömpältä tuntuu nuo selkounien harjoitukset. Minä näen edelleenkin vain vanhanaikaisia unia, mukavia unia ja välillä painajaisiakin, selkounet jätän viisaammille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla