Unitutkimuksen aktiivinen uutuus on selkouni. Sen selässä voi ratsastaa elämänsä seikkailuun. Myös valveilla.

Unet ovat kiehtoneet ihmisiä aina. Myös moni unitutkija on sitä mieltä, että unen aikana olemme nerokkaimmillamme.

Alitajunnastamme kumpuavia unia ymmärtämällä ja niiden tarjoamia viestejä hyödyntämällä voimme olla ikään kuin muutaman askeleen edellä itseämme.
Unitutkimuksen uusin lupaus on selkouni, jossa yhdistyy tietoinen ja tiedostamaton maailma.

Rajaton riemu

Selkounella tarkoitetaan unta, jonka aikana ihminen tietää olevansa unessa. Sitä oivalluksen hetkeä, kun on heräämässä, mutta päättääkin vaipua takaisin unimaailmaan. Itse asiassa se on hyvin aktiivinen tila, jota eivät rajoita mitkään arkitylsyydet ja fysiikan lait. Selkouneen tarttumalla omissa unissaan voi siis seikkailla myös uteliaisuuden tai silkan hauskanpidon vuoksi.

Vielä tärkeämpää on se, että selkounia tietoisesti harjoittelemalla saa uusia eväitä päiväkäyttöön. Itsetuntemus kasvaa ja vahvistuu. Ja  siinä samalla saattaa avautua erinäisiä luovuuden lukkoja.

Luontainen kyky

Mutta miten siihen uneen ja oivallukseen tartutaan?

– Selkounitila on luonnollinen kykymme. Jokainen näkee elämänsä aikana ainakin yhden selkounen ihan opettelemattakin. Vähän harjoittelemalla niitä voi alkaa nähdä säännöllisesti, sanoo hypnoosiin ja parisuhteisiin erikoistunut psykologi Anna Riihimäki.

Hän on juuri julkaissut aiheeseen johdattavan oppaan Onko tämä unta (Gummerus) yhdessä alan pioneerin, amerikkalaisen Robert Waggonerin kanssa, joka on harrastanut selkounia liki neljäkymmentä vuotta. Pitkin maailmaa luennoiva Waggoner toimittaa myös kuukausittain netissä ilmestyvää Lucid Dreaming Experience -lehteä.

Vapauttavia kommentteja

– Unet kommentoivat valve-elämän touhujamme joka yö. Siitä kannatta ottaa kaikki hyöty, sanoo Riihimäki ja kannustaa jokaista sisäisen maailmansa  tutkimusmatkalle. Sisältä päin katsottuna näkee myös paremmin, miten voi muuttaa itseään ja valve-elämäänsä. Itsensä oivaltaminen on vapautumista.

Esimerkkejä harjoituksista

*Voit esittää selkounelle syvällisiä kysymyksiä ja ratkaisuja valve-elämän ongelmiin.

*Voit pyytää luovuuden ilmauksia, kuten: "Näytä hienoin taideteos, jonka osaisin valveilla tehdä."

*Päästä irti tietoisista odotuksista ja aikomuksista.

*Ole luottavainen ja hyväksyvä. Tiedosta pelkosi ja kulje sen läpi.

*Ilmaise selkounessa aikomuksesi antautua. Anna epätavallisten kokemusten tapahtua.

Vuorovaikutus unihahmojen kanssa

Esitä unihahmolle kysymyksiä. Reagoi unihahmon tarjoamaan tietoon tavallista valppaammin. Ota unihamo mukaan toimintaan, kuten ongelmien ratkaisuun.

Esitä unihahmolle avoimia kysymyksiä. Esimerkiksi kysymys "Mitä sinä edustat" voi johtaa kiehtovaan vuoropuheluun.

www.lucidadvice.com

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto