Käsi vapisee holtittomasti, kahvikuppi ei pysy kädessä. Onko aihetta huoleen? Vapina on yksi yleisimmistä, ja usein ensimmäinen, Parkinsonin taudin oireista.

Osalla Parkinson-potilaista ei taudin aikana ole vapinaa lainkaan, tai vapina voi olla lievää. Tautiin liittyvä vapina yleensä lievenee tai helpottuu liikkumisen yhteydessä, mutta stressi tai väsymys voivat lisätä vapinaa.

Vapina on aluksi vain toispuoleista ja alkaa yleisimmin toisen käden tai sormien vapinasta, ja etenee hitaasti saman puolen jalkaan. Taudin edetessä vapina saattaa edetä myös toiselle puolelle kehoa. Vapinaa voi ilmetä lisäksi alaleuassa ja kielessä, mikä omalta osaltaan vaikeuttaa puhetta.

Liikkeiden hitaus

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muita Parkinsonin taudin ensioireita ovat liikkeiden hitaus, tahdonalaisten liikkeiden vaikeus ja liikeratojen pieneneminen. Esimerkiksi tuolilta nouseminen tai käden puristaminen nyrkkiin voi olla vaikeaa. Tyypillisiä ovat myös lihasjäykkyys niskassa, olkapäissä tai lonkassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Masentaa, väsyttää

Noin puolella Parkinson-potilaista todetaan jonkinasteista masennusta tai väsymystä, joka voi johtua elämäntilanteesta tai lääkityksestä.

Oirepäiväkirjan pitäminen auttaa Parkinson tautia epäilevää, sillä lihasheikkouden ja vapinan takana voi olla myös muita syitä.

Lähteet: www.parkinsoninfo.fi

Lue lisää:

Parkinson etenee hitaasti

Video: Parkinsonin taudin hoito

Alkaako Parkinsonin tauti suolistosta?

Omalääkäri vastaa: Kahvikuppivapinaa vai Parkinson?

Sisältö jatkuu mainoksen alla