Viagran ja muiden potenssipillereiden kulutus kasvaa vauhdilla seitsemättä vuotta. Sattumaa vai ei, samaan aikaan keski-ikäisten miesten yhdyntämäärät ovat FINSEX-tutkimuksen mukaan lisääntyneet.

Erektiohäiriöitä on monilla

Kaikilla miehillä tapahtuu iän myötä erektiota heikentäviä muutoksia hermostossa, verenkierrossa ja hormonitoiminnassa. Jonkinasteisia erektiohäiriöitä on kahdella kolmasosalla 50–70-vuotiaista miehistä.

1. Kiihottua pitää silti

Tablettimuotoiset erektiolääkkeet parantavat siittimen paisuvaiskudoksen verenkiertoa ja vahvistavat luonnollista erektiota. Jotta lääke toimii tehokkaasti, tarvitaan yleensä seksuaalinen kiihottuminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ota potenssilääke ajoissa

Potenssipilleri otetaan noin tuntia ennen aiottua yhdyntää. Jos syö raskaan aterian ennen lääkkeen ottoa, vaikutuksen alkaminen voi viivästyä. Lääke vaikuttaa elimistössä valmisteesta riippuen muutamasta tunnista yli vuorokauteen. Vaikutusaika ei tarkoita erektion kestoaikaa, vaan aikaa, jolloin lääkkeen pitoisuus mahdollistaa erektion.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Pilleri ei käy kaikille

Erektiohäiriölääkkeet ovat reseptilääkkeitä, joiden käytöstä päätetään yhdessä lääkärin kanssa. Lääkäri arvioi tapauskohtaisesti, sopiiko erektiohäiriölääke ja mikä valmiste on sopivin. Esimerkiksi tietyt sydän- tai silmäsairaudet, maksan vajaatoiminta, aivoverenkierron häiriöt, alhainen verenpaine tai muu lääkitys voi estää tablettimuotoisen erektiohäiriölääkkeen käytön.

4. Tositoimiin vartissa

Jos potenssipilleri ei sovi, erektion voi saada virtsatiepuikkona annosteltavalla tai siittimen paisuvaiskudokseen pistettävällä erektiolääkkeellä. Ne laajentavat siittimen valtimoita ja aiheuttavat erektion itsestään, ilman kiihottumista. Vaikutus alkaa noin vartin kuluessa.

5. Huolehdi sydämen terveydestä

Erektiohäiriö voi olla merkki kehittyvästä sydän- tai verisuonisairaudesta. Elintapoihin kannattaakin kiinnittää huomiota heti, kun erektiohäiriö todetaan: syödä terveellisesti, liikkua ja lopettaa tupakointi. Jos kolesteroli tai verenpaine on kohonnut, arvot kannattaa hoitaa kuntoon.

 

Asiantuntija: tietopalvelupäällikkö, proviisori Katariina Lehtinen, Yliopiston apteekki

lähteet: seksuaaliterveysklinikka.fi, kela.fi, vaestoliitto.fi

 

Vierailija

Saatiin hyviä vinkkejä näin isänpäivä ja joulualahjoiksi ukko-rahjuille jotka mielii asioita joihin "omat eväät" eivät enää riitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla