Kolmannes suomalaisista olisi valmis käyttämään Viron terveyspalveluita.

Jopa 85 prosenttia Virossa terveydenhoitoa saaneista hakeutuisi sinne uudelleen hoitoon, jos tarve tulisi. Lähes yhtä moni suosittelisi terveydenhoidon palveluita myös läheisilleen.

– Suomalaisilla saattaa olla ennakkoluuloja virolaisia terveyspalveluja tai virolaislääkäreiden kielitaitoa kohtaan, mutta ne hälvenevät omakohtaisten kokemusten myötä. Tutkimuksen mukaan ne, joilla on kokemusta virolaisista terveydenhoitopalveluista, suhtautuvat niihin kaikkein positiivisimmin, kertoo Tiina Mikk, Medicine Estonian kehityspäällikkö.

Tärkein syy hakeutua hoitoon on hyvä hinta-laatusuhde, ja toiseksi tärkein syy nopea hoitoonpääsy. Myös virolaisen hoidon potilaskeskeisyys vaikutti päätökseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hammas- ja silmätautien hoito kiinnostavat

Kyselyn mukaan Virossa käytettäisiin todennäköisimmin hammashoidon, silmätautien hoidon ja kirurgian, terveystarkastusten sekä ortopedian palveluita. Myös kuntoutus ja esteettiset hoidot koetaan mahdollisiksi.

Suomalaiset käyttävät virolaisia terveydenhoitopalveluja sekä vapaa-ajanmatkojen yhteydessä että matkustamalla varta vasten. Viroon oli matkustanuyt vain hoitoa saadakseen 32 prosenttia vastaajista. Vapaa-ajanmatkan yhteydessä hoitopalveluita oli käyttänyt 34 prosenttia vastaajista.

Vuoden 2014 alussa voimaan astunut EU:n potilasdirektiivi oikeuttaa suomalaiset hakemaan Kela-korvausta toisessa EU-maassa saadusta kiireettömästä hoidosta. Läheskään kaikki suomalaiset eivät ole tästä vielä tietoisia. Vastaajista 39 prosentille direktiivi oli tuttu, ja 25 prosenttia tiesi siitä jotain.

– Viron terveyspalveluita käyttäneistä 23 prosenttia oli hakenut KELA-korvausta, Tiina Mikk kertoo.

Lue aiheesta lisää: ET Terveyslehti 2/2104. 

Tutkimuksen tilasi Medicine Estonia, joka edistää Viroon suuntautuvaa terveydenhoitomatkailua. Sen toiminta on osittain EU:n rahoittamaa. Tutkimukseen osallistui yli 1100 suomalaista eri puolilta Suomea, ja sen toteutti Success Clinic syyskuussa 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla