Kolmannes suomalaisista olisi valmis käyttämään Viron terveyspalveluita.

Jopa 85 prosenttia Virossa terveydenhoitoa saaneista hakeutuisi sinne uudelleen hoitoon, jos tarve tulisi. Lähes yhtä moni suosittelisi terveydenhoidon palveluita myös läheisilleen.

– Suomalaisilla saattaa olla ennakkoluuloja virolaisia terveyspalveluja tai virolaislääkäreiden kielitaitoa kohtaan, mutta ne hälvenevät omakohtaisten kokemusten myötä. Tutkimuksen mukaan ne, joilla on kokemusta virolaisista terveydenhoitopalveluista, suhtautuvat niihin kaikkein positiivisimmin, kertoo Tiina Mikk, Medicine Estonian kehityspäällikkö.

Tärkein syy hakeutua hoitoon on hyvä hinta-laatusuhde, ja toiseksi tärkein syy nopea hoitoonpääsy. Myös virolaisen hoidon potilaskeskeisyys vaikutti päätökseen.

Hammas- ja silmätautien hoito kiinnostavat

Kyselyn mukaan Virossa käytettäisiin todennäköisimmin hammashoidon, silmätautien hoidon ja kirurgian, terveystarkastusten sekä ortopedian palveluita. Myös kuntoutus ja esteettiset hoidot koetaan mahdollisiksi.

Suomalaiset käyttävät virolaisia terveydenhoitopalveluja sekä vapaa-ajanmatkojen yhteydessä että matkustamalla varta vasten. Viroon oli matkustanuyt vain hoitoa saadakseen 32 prosenttia vastaajista. Vapaa-ajanmatkan yhteydessä hoitopalveluita oli käyttänyt 34 prosenttia vastaajista.

Vuoden 2014 alussa voimaan astunut EU:n potilasdirektiivi oikeuttaa suomalaiset hakemaan Kela-korvausta toisessa EU-maassa saadusta kiireettömästä hoidosta. Läheskään kaikki suomalaiset eivät ole tästä vielä tietoisia. Vastaajista 39 prosentille direktiivi oli tuttu, ja 25 prosenttia tiesi siitä jotain.

– Viron terveyspalveluita käyttäneistä 23 prosenttia oli hakenut KELA-korvausta, Tiina Mikk kertoo.

Lue aiheesta lisää: ET Terveyslehti 2/2104. 

Tutkimuksen tilasi Medicine Estonia, joka edistää Viroon suuntautuvaa terveydenhoitomatkailua. Sen toiminta on osittain EU:n rahoittamaa. Tutkimukseen osallistui yli 1100 suomalaista eri puolilta Suomea, ja sen toteutti Success Clinic syyskuussa 2014.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: