
Onko syyhyä enää olemassa ja voiko se tarttua kylässä olleesta vieraasta? Miten syyhystä pääsee eroon ja kuinka kauan se voi kestää? ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa.
"Meillä oli kylässä pidempiaikainen vieras. Vierailun jälkeen hänellä todettiin syyhypunkki.
Aluksi meillä ei ollut vielä mitään oireita, mutta nyt ihoni on alkanut kutista oudosti. Käsivarret, jalat, joka paikka. Ihoa tulee raavittua ja se vähän punoittaakin.
Onko mahdollista, että mekin saimme syyhypunkin?"
Aatos
Risto Laitila: Syyhy on viheliäinen
Onhan se mahdollista. Harmi, että syyhy on tautina viheliäinen. Muuten sitkeästä ja sisukkaasta syyhypunkista voisi jopa tykätä. Sehän menestyy vain ihmisessä.
Tiineet syyhypunkkinaaraat siirtyvät ihmisestä toiseen lähinnä ihokontaktissa – ja jo ennen kuin syyhy on puhjennut. Vieraastanne on siis voinut tiine punkki kömpiä teidänkin ihollenne.
Syyhypunkki menestyy vain ihmisessä.
Punkkinaaras ei selviä hengissä kehon ulkopuolella huoneenlämmössä kuin pari kolme päivää.
Punkkitartunnasta voi kuitenkin mennä kymmenenkin viikkoa ennen kuin syyhy puhkeaa.
Syyhyä on yhä runsaasti
Syyhypunkit elävät ja voivat hyvin vielä nykyäänkin. Punkin tartuttua iho alkaa kutista, raavitaan rikki ja iho täyttyy pienistä punaisista näppylöistä.
Tartunnasta voi mennä 10 viikkoa ennen syyhyn puhkeamista.
Punkin pikkuruisia, ihonsisäisiä käytäviä, kuin narunpätkiä, voi suurennuslasilla löytyä sormiväleistä tai ranteista. Jos niitä löytyy, syyhy varmistuu.
Kutisevaa kohtaa voi myös käydä näyttämässä hoitajalla.
Toimiva hoito
Syyhyn saa talttumaan permetriinivoiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä. 30 gramman tuubilla saa voideltua aikuisen yhden kerran.
Voidetta kannattaa käyttää illalla ja sitä ennen pitää peseytyä huolellisesti. Voidetta levitetään huolellisesti kaikkialle iholla kasvoista alaspäin, jos kasvoissa tai päänahasssa ei ole kutinaa.
Hoito uusitaan viikon kuluttua.
Jos on, nekin pitää käsitellä voiteella. Sormien ja varpaiden välit sekä sukuelimetkin on muistettava voidella, ei kuitenkaan limakalvoille.
Aamulla voide pestään huolellisesti pois iholta ja peti- ja yövaatteet laitetaan pesukoneeseen. Hoito pitää uusia noin viikon kuluttua.
Hoito on tehtävä kaikille perheenjäsenille samaan aikaan, oli heillä kutinaa tai ei.
Huolellinen siivous
Kaikki käytössä olleet vaatteet ja muutkin tekstiilit pitää pestä vähintään 50 asteen pesussa.
Jos kaikkea ei voi tai halua pestä, tekstiilit voi myös sulkea huolellisesti muovipussiin ainakin viikoksi. Siinä ajassa niissä mahdollisesti olevat syyhypunkit kuolevat.
Tekstiileille pesu tai pussitus.
Pyykkäämisen lisäksi on tärkeää, että asunto imuroidaan huolellisesti. Myös huonekalut on imuroitava.
Kutina voi jatkua pitkään
Hoidon jälkeinen kutina voi jatkua 2–4 viikkoa, ja sitä rauhoitetaan kortisonivoiteella. Jos kutina pitkittyy, on syytä epäillä hoidon epäonnistumista.
Iho voi tosin näppylöidä ja ihottumamaisesti kutista useita viikkojakin syyhyn muuten hyvin onnistuneen hoidon jälkeen.
Silloin sitä kannattaa hoitaa vaikkapa Sibicort-emulsiovoiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä.
Kutina voi jatkua monta viikkoa.
Jos näppylöinti jatkuu useita kuukausia, sen syy voi olla joku muukin vaiva. Esimerkiksi karvatuppitulehdus, jota voi myös hoitaa tuolla Sibicortilla.
Myös saippuapesu on tarpeen aamuin illoin tai ainakin kerran päivässä.
Lähde: Terveyskirjasto.