Kuva 123RF
Kuva 123RF

Ruokatorven syöpä voi olla salakavala tauti, kertoo ET-lehden omalääkäri Risto Laitila.

Jouduin ruokatorven ja mahalaukun tähystykseen vuosi sitten, kun nieluuni puski öisin limaa niin ettei nukkumisesta tullut mitään. Tähystyksessä todettiin ruokatorven alaosan tulehdus ja refluksi.

Limakalvolla oli puolen sentin pyöreä tulehdusläntti. Koepalaa ei siitä saatu, kun tähystin luiskahti ulos juuri kriittisellä hetkellä. Sain happosalpaaja pantopratsolia kuureina otettavaksi.  Se kyllä auttaa närästykseen, muttei vähennä limaneritystä.

Voiko ruoka­torvitulehdus edetä syöväksi? Onko tulehdukseen täsmähoitoa, vai ainako sitä hoidetaan näillä happosalpaajilla?

Nimimerkki Eskotapani

Mielenkiintoinen artikkeli:
Mistä närästys kertoo? 10 kysymystä lääkärille

Ruokatorven syöpä voi olla salakavala tauti, ja se havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun syöpä on levinnyt. Jos oireena on nielemisvaikeus, usein päädytään tähystykseen, ja siten kasvain saatetaan todeta. Tästä voisi ajatella, että kaikkihan pitäisi syöpävaaran vuoksi tähystää, kun tullaan tiettyyn ikään. Tällaista on tutkittukin, mutta seulonta ei vähentänyt kuolleisuutta tautiin. Seulonta ei näin ollen ole järkevää.

Jos lääkäri huomaa närästyspotilaan tähystyksessä, että ruokatorven loppuosan limakalvo on muuttunut (niin sanottu Barrettin ruokatorvi) ja koepalassa havaitaan kasvuhäiriöisiä soluja, on säännöllinen tähystysseuranta tarpeen syöpävaaran takia. Muuten tavallista ruokatorvitulehdusta, kuten sinullakin, ei tarvitse säännöllisesti seurata, elleivät oireet pahene. Tilannetta hoidetaan happosalpaajilla yksilöllisen ohjelman mukaisesti.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: