Ruokatorven syöpä voi olla salakavala tauti, kertoo ET-lehden omalääkäri Risto Laitila.

Jouduin ruokatorven ja mahalaukun tähystykseen vuosi sitten, kun nieluuni puski öisin limaa niin ettei nukkumisesta tullut mitään. Tähystyksessä todettiin ruokatorven alaosan tulehdus ja refluksi.

Limakalvolla oli puolen sentin pyöreä tulehdusläntti. Koepalaa ei siitä saatu, kun tähystin luiskahti ulos juuri kriittisellä hetkellä. Sain happosalpaaja pantopratsolia kuureina otettavaksi.  Se kyllä auttaa närästykseen, muttei vähennä limaneritystä.

Voiko ruoka­torvitulehdus edetä syöväksi? Onko tulehdukseen täsmähoitoa, vai ainako sitä hoidetaan näillä happosalpaajilla?

Nimimerkki Eskotapani

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mielenkiintoinen artikkeli:
Mistä närästys kertoo? 10 kysymystä lääkärille

Ruokatorven syöpä voi olla salakavala tauti, ja se havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun syöpä on levinnyt. Jos oireena on nielemisvaikeus, usein päädytään tähystykseen, ja siten kasvain saatetaan todeta. Tästä voisi ajatella, että kaikkihan pitäisi syöpävaaran vuoksi tähystää, kun tullaan tiettyyn ikään. Tällaista on tutkittukin, mutta seulonta ei vähentänyt kuolleisuutta tautiin. Seulonta ei näin ollen ole järkevää.

Jos lääkäri huomaa närästyspotilaan tähystyksessä, että ruokatorven loppuosan limakalvo on muuttunut (niin sanottu Barrettin ruokatorvi) ja koepalassa havaitaan kasvuhäiriöisiä soluja, on säännöllinen tähystysseuranta tarpeen syöpävaaran takia. Muuten tavallista ruokatorvitulehdusta, kuten sinullakin, ei tarvitse säännöllisesti seurata, elleivät oireet pahene. Tilannetta hoidetaan happosalpaajilla yksilöllisen ohjelman mukaisesti.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla