Ientulehduksen oireet voivat olla melko huomaamattomia mutta seuraukset ikäviä. Pahimmillaan se voi nostaa vakavien sairauksien riskiä. Puhdistaminen siis kannattaa!

Suu tuntuu terveeltä, eikä hampaissa ole aikoihin ollut reikiä. Hampaita harjatessa ikenistä kuitenkin vuotaa usein verta. Ehkä vain harjaan liian lujaa – ei kai pientä verenvuotoa pidä ottaa niin vakavasti?

Kyllä pitäisi, sanoo erikoishammaslääkäri Annamari Nihtilä Itä-Suomen yliopistosta.

Toistuva verenvuoto ikenistä on aina merkki ientulehduksesta.

– On erittäin vahva terveyden merkki, jos ikenet eivät vuoda. Sen sijaan toistuva verenvuoto ikenistä on aina merkki ientulehduksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ikääntyessä suun oireet on syytä käydä näyttämässä suuhygienistille tai hammaslääkärille melko matalalla kynnyksellä.
Ammattilaisilla on tehokkaat välineet puhdistukseen ja keinot selvittää, onko ienverenvuodossa kyse vakavammasta kiinnityskudossairaudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Iän myötä suun sairauksien riski kasvaa, ja usein myös alkaa olla kroonisia sairauksia, joita suun tulehdukset voivat pahentaa, Nihtilä muistuttaa.

Hoitamattomana ientulehdus voi johtaa hampaiden irtoamiseen.

Jos viittaa liian pitkään kintaalla oireille, tulehdus voi huomaamatta edetä sairaudeksi, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudosta. Kiinnityskudossairaudet ovat valitettavan yleisiä: väestötutkimusten mukaan lähes kahdella kolmasosalla aikuisikäisistä suomalaisista on syventyneitä ientaskuja, mikä viittaa kiinnityskudossairauteen. Eläkeikäisistä miehistä lähes 80 prosentilla on tämä ongelma.

– Ientulehduksessa ei ole vielä menetetty hampaiden kiinnityskudosta. Jos tulehdus etenee kiinnityskudossairaudeksi, kudosta on jo menetetty ja hampaat ovat saattaneet siirtyä paikoiltaan tai niiden väleihin on saattanut tulla rakoja. Hoitamattomana sairaus voi johtaa hampaiden irtoamiseen.

Kiinnityskudossairaus, toiselta nimeltään parodontiitti, ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdustilaa. Tulehdustila ikenissä lisää sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla esimerkiksi riskiä saada sydän- tai aivoinfarkti.

Tulehduksen aiheuttaa plakin kertyminen ienrajaan ja hammasväleihin.

Erityisesti diabeetikkojen kannattaa olla tarkkana. Diabeetikko sairastuu parodontiittiin muita helpommin. Jos diabeetikon suussa on tulehdus, hänen pitkäaikainen verensokeriarvonsa voi nousta eli glukoositasapaino heikkenee. Tulehdus voi altistaa myös diabetekseen liittyville liitännäissairauksille.

– Kaikkia kroonisia yleissairauksia sairastavien onkin hyvä käydä säännöllisesti hammashoidossa.

Ientulehdukseen ei liity särkyä, mutta siihen liittyy muita oireita, joihin ei usein osata kiinnittää huomioita. Verenvuodon lisäksi tulehduksesta voivat kieliä tavanomaisen tuntuiset suun vaivat, pahanhajuinen hengitys ja hampaiden vihlominen. Tulehdus voi näkyä myös punoituksena ja lievänä turvotuksena ikenissä.

Kun hakeutuu hoitoon ajoissa, suu saadaan terveeksi eikä ientulehdus pääse etenemään parodontiitiksi.

Ientulehdus on yleinen vaiva: sitä on 75 prosentilla suomalaisista aikuisista. Tulehduksen aiheuttaa bakteeripeitteen eli plakin kertyminen ienrajaan ja hammasväleihin. Plakkia kertyy, jos hampaat jättää toistuvasti puhdistamatta tai puhdistaa ne puutteellisesti. Kun bakteerikerros poistetaan, tulehduskin saadaan rauhoittumaan.

Sähköhammasharja on kannattava hankinta lähes jokaiselle.

Tulehduksen hoito on lähes kivutonta. Hampaat puhdistetaan perusteellisesti esimerkiksi ultraäänilaitteella ja jauhepuhdistimella. Kiinnityskudossairaus puolestaan todetaan hammaslääkärin tutkimuksella ja kuvantamalla. Jos kyse on lievästä sairaudesta, siitä selviää usein hampaiden perusteellisella puhdistuksella ja hyvällä omahoidolla.

Kun suun, erityisesti ienrajat ja hammasvälit, puhdistaa kotona huolella päivittäin, tulehduksia aiheuttavaa bakteerimassaa ei jää muhimaan ienrajaan. Hampaat pitäisi harjata kaksi kertaa vuorokaudessa fluorihammastahnalla vähintään kahden minuutin ajan. Kaksi minuuttia on vähimmäisaika – tärkeää on harjata niin kauan, että vaikeatkin kohdat saa puhtaaksi.

Sähköhammasharja on kannattava hankinta lähes jokaiselle, koska sen avulla plakki irtoaa helpommin ja harjaukseen käytettyä aikaa on helpompi seurata.

Hammasvälien puhdistus on erittäin tärkeää.

– Jos suuhun on jouduttu laittamaan esimerkiksi täytteitä, kruunuja, implantteja tai irrotettavia proteeseja, ja puhdistaminen tuntuu monimutkaiselta, vinkkejä kannattaa pyytää ammattilaiselta.

Ikääntyessä suun limakalvot myös ohenevat, mikä voi tehdä puhdistamisesta kivuliasta. Suun hoitotuotteiden tulisikin olla aiempaa hellävaraisempia.
Myös hammasvälit pitäisi puhdistaa erikseen joka päivä. Ikääntyessä välit usein laajenevat, joten hammasväliharja tai harjatikku on monesti sopivin puhdistusväline. Hammasväliharjat ovat tutkimusten mukaan myös tehokkaimpia puhdistajia.

– Hammasvälien puhdistus on erittäin tärkeää, sillä ientulehdus alkaa usein juuri hammasväleistä, Annamari Knihtilä painottaa.

 

Tutki suutasi

  1. Omaa suuta kannattaa tarkkailla säännöllisesti, jotta huomaa siinä tapahtuvat muutokset.
  2. Hampaiden pinnan pitäisi harjauksen jälkeen tuntua liukkaalta, aivan kuin ammattilainen olisi puhdistanut hampaat.
  3. Pyydä hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä vinkit oikean puhdistustekniikan opetteluun.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 21/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla