Omalääkäri Risto Laitila varoittaa auringonoton riskeistä, mutta hän kertoo silti tuloksista, joiden mukaan auringossa oleilevat ihmiset näyttäisivät pysyvän pidempään yleisesti terveinä kuin varjossa viihtyvät.

1. Aurinko pitää terveenä

”Auringossa oleilevat näyttäisivät pysyvän pitempään terveinä kuin varjossa viihtyvät kansalaiset. Oletettavasti D-vitamiini on tärkein syy tähän. Aurinkoinen päivä tuottaa kuitenkin jo itsessään mielihyvää ja lievittää arkista stressiä.”

2. Toisia ei auta suojakerroinkaan

”Iho sietää auringon ultraviolettivaloa jokaisella omalla tavallaan, siksi oma ihotyyppi kannattaa selvittää. Toisilla iho ei pala koskaan vaan ruskettuu syvästi. Toisessa ääripäässä iho palaa heti eikä rusketu lainkaan. Jos palaa herkästi, on syytä suojata itsensä riittävällä vaatetuksella. Aurinkorasvojen parhaimmatkaan suojakertoimet eivät nimittäin aina riitä. Kannattaa muistaa, että ultraviolettisäteily läpäisee ohuet kankaat.”

 3. Kannattaa suojata, todisteita tai ei

”Aurinkovoiteisiin liittyy jännä ristiriita. Tiedetään että ihon palaminen herkistää ihosyöville, joista melanooma on se vaarallisin. Jos korkean suojakertoimen aurinkovoiteita käyttää reippaasti, voi ihon palamiselta välttyä. Silti ei ole vankkoja todisteita siitä, että voiteet suojaisivat melanoomalta. Käytetään niitä silti.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Aspiriinia ennen aurinkoa

”On todettu, että etukäteen otettu asetosalisyylihappo eli aspiriini estää ihon palamista. Kannattaa siis napata aspiriinia, mikäli pelkäät suojakerrointen pettävän.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Aurinko voittaa pilleripurkin 

”D-vitamiinivarastot täyttyvät keskikesällä jo varttitunnin auringonoton jälkeen. Kunhan käsivarret päivettyvät, ovat varastot jo täynnä. D-vitamiinilisiä voi Suomen kesässäkin ottaa, mutta eihän niitä oikeasti tarvitse, kun aurinko hoitaa homman.”

 

D vitamiinit auringosta?

Otin viikon verran aurinkoa rannalla ja kävin d vitamiinit mittaamassa, arvot olivat alle viitearvojen. Otin 5pv 150mg d vitamiiniä ja uusi mittaus, niin arvot olivat jo keskitasoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla