Suomalaissyntyinen Lieko Zachovalová oli tunnettu radioääni meillä kylmän sodan aikana. Lieko kertoo, miten hän tapasi tsekkoslovakialaisen miehensä Marcelin.

”Äitini vei minut kolmivuotiaana ruotsinkieliseen leikkikouluun ja kuusivuotiaana saksalaiseen kouluun. Koska hän kärsi huonosta kielitaidostaan, tyttären piti oppia kieliä.

Tankkasimme tante Müllerin kanssa saksalaista aapista. Maisteri Erik Feldtiä saan kiittää hyvästä ruotsin taidostani. Jos joku makoili pulpetissaan, maisteri totesi tämän olevan voimalääkkeen tarpeessa. Hän kiersi oppilaan hiustupsun sormensa ympärille ja nosti velttoilijan ylös.

Saksan kieli vei jo minut 11-vuotiaana ”kesätöihin” maalle puhumaan saksaa seitsenvuo­tiaan tytön kanssa. Pesti onnistui niin hyvin, että minut palkattiin seuraavanakin kesänä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun lukio ei syksyllä 1941 alkanutkaan sodan takia, äiti kehotti minua käyttämään aikani opiskeluun ja hyppäämään yhden luokan yli. Hänellä oli kova into nopeuttaa opiskelujani. Pääsin ylioppilaaksi jo 16-vuotiaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuonna 1944 aloitin biokemian opinnot yliopistossa, ja aloin liikkua Akateemisen sosialistiseuran riennoissa. Tulkkasin usein opiskelijatilaisuuksissa.

Huhtikuussa 1948 jouduin järjestämään ohjelmaa parille ulkomaiselle opiskelijalle. Toinen heistä oli tsekki Marcel Zachoval. Hän riemastui hyvästä saksan taidostani ja vähän muustakin, sillä jo heinäkuussa matkustin Prahaan ja marraskuussa menimme naimisiin. Minulla kesti vuoden päivät oppia tsekin kieli.”

Lieko, äänesi soi korvissamme vielä pitkään, se raportti, joka keskeytettiin vähän väliä, kun veli venäläinen hyökkäsi Tsekkoslovagiaan...  Muistanko oikein..?

Kiitos koko Suomen sinivalkoiselta kansalta työstä mitä teit.  Leppoisia eläkepäivä, lady Z.

Sisältö jatkuu mainoksen alla