Laulaja, lauluntekijä ja vuoristoradan jarrumiehenäkin työskennellyt Mato Valtonen tietää, että kokemus rauhoittaa, mutta iän hän ei anna jarruttaa tahtia.

Usein vauhti, josta on nautittu nuorempana, tuntuu vanhemmiten liian kovalta. Huvipuistossakin hurjimmissa laitteissa kieppuu usein nuorempaa väkeä. Vuoristoratafriikiksi tunnustautuvan Mato Valtosen mukaan ikää ei kuitenkaan kannata syyttää, jos vauhti kauhistuttaa.

Moni kokee, että ennen niin hauskoiksi koetuissa huvipuisto-laitteissa vatsa menee iän tullessa sekaisin ja silmissä pimenee. Muusikko Mato Valtonen ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan ikä vaikuttaisi vauhtikestävyyteen. Vuoristoradan jarrumiehenäkin toiminut Valtonen tietää mistä puhuu.

– Kun olin kahtena kesänä Linnanmäellä, niin varmaan 1500 kertaa ehdin kiertää sen radan. Lopulta se ei tuntunut enää missään. Se oli kuin olisi käynyt vessassa tai syömässä. Matkan aikana pystyi miettimään ihan muita asioita. Kaikkeen siis tottuu, Valtonen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valtonen kertoo hauskan esimerkin siitä, miten tottumus auttaa hallitsemaan mieltä ja kehoa vauhdikkaassa tilanteessa. Hän osallistui Hampurissa televisio-ohjelmaan, jossa haastateltavat vietiin valtavia kieppejä tekevään vuoristorataan. Ohjelman ideana oli, että radan syöksyissä haastateltavat saivat suustaan vain epämääräistä örinää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minun haastattelussani sattui sellainen tilanne, että ensimmäisellä reissulla kameramieheltä tippui valo. Seuraavalla kierroksella häneltä tipahti akku. Tällaista ei ollut ikinä ennen tapahtunut. Mutta näiden kierrosten jälkeen osasin jo kolmannella kerralla varautua tilanteeseen ja vastasin kysymyksiin täysin sujuvasti.

Kohta kuusikymppinen Mato Valtonen hyppää edelleen tilaisuuden tullen vuoristoradan kyytiin eikä ikä hidasta menoa yhtään.

Lähde: Yleisradio/Kotimaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla