ET-lehti haastatteli Sauli Niinistöä kesällä 2006. Hän pohdiskeli asioita, jotka ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan.

Sauli Niinistö on huristanut aamulla sinisellä Honda-maasturillaan Espoon asunnostaan mökille Suomusjärvelle. Matkalla hän on koukannut paikallisen kotileipomon kautta. Pieni, punainen tupa sijaitsee niemen kärjessä, suurella tontilla. Viime vuosisadan alussa rakennettu talo on kuulunut Niinistöille 90-luvun alkupuolelta.

– Kerrotaan, että täällä asui joskus kyläsuutari perheineen. Tänne ei ollut tietä, vaan piti kulkea veneellä tai talvella hevosella jään yli. Silloin täällä oli paljon lapsia, Niinistö sanoo

Voimaton Gallian kukko

Lomalla Sauli Niinistön mielessä ovat pyörineet paitsi oman tulevaisuuden muutokset, myös maailman asiat. Maailma muuttuu, tapahtuu isoja asioita ja tulee uusia mahtitekijöitä, investointipankkiiri tietää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tulevaisuudessa tulee aikamoista kilpailua raaka-aineista ja ennen kaikkea energiasta. Toivottavasti tämä kilpailu sujuu rauhanomaisissa puitteissa. Tietysti myös ilmastomuutos vaikuttaa paljon siihen, miten energiaa tehdään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maailma on kuitenkin mennyt Niinistön mielestä monessa suhteessa parempaan suuntaan. Paljon parjattu globalisaatio on esimerkiksi vähentänyt köyhien määrää.

– Muuttoliikkeestä on käyty polemiikkia, mutta ei kovin analyyttista keskustelua.

Eurooppaan tulee paljon siirtolaisia. Se on herättänyt vaan kahdenlaisia tuntemuksia: joko humaaneja tai ääripopulistisia.

– Mielestäni tästä pitäisi osata puhua vähän analyyttisemmin, että missä tässä nyt ollaan. Nyt keskustelu on äärilaidoilla. Edes poliittisella tasollakaan ei paljon puhuta siitä, mihin tämä kaikki johtaa.

Siirtolaisuudesta pitäisi osata puhua vähän analyyttisemmin

Leppoisan lomalaisen tutut otsarypyt syvenevät, kun hän jatkaa pohtimista.

– Tiedän, että eri uskontokuntien välinen kärjistyminen voi johtaa ikäviin seuraamuksiin maailmalla ja myös Euroopan maiden sisällä.

Osviittaa tulevasta saatiin Sauli Niinistön mielestä ehkä Ranskan viime syksyisissä mellakoissa, joissa ensimmäisen polven maahanmuuttajat ja heidän lapsensa purkivat katkeruuttaan.

– Avoin yhteiskunta, niin kuin Eurooppa, on hyvin vaikea suojata. Arvostamme vapautta. Se on yksi puoli mitalista. Toinen puoli liittyy siihen, että monissa Euroopan maissa sinne houkutellut ulkomaalaiset työntekijät on jätetty ehkä vähän oman onnensa nojaan, mikä sekään ei ole hyvä juttu. Juuri tällä akselilla ihan kiihkoton keskustelu on tärkeää.

Sauli Niinistö kertoo ilmaisseensa presidentinvaalien aikana selvästi mielipiteensä. Jos Suomeen tullaan töihin, niin tänne tullaan töihin, ja tulijan on hyväksyttävä sellainen yhteiskuntajärjestys ja ne olemisen säännöt, jotka täällä ovat. Niitä ei voi loukata. Mutta tänne tulijoita pitää myös auttaa sopeutumaan.

– Ranskassahan on esikaupunkeja, joissa poliisit eivät käy. Ei siellä ole Gallian kukon mahti enää voimissaan.

Rahat yksissä käsissä

Sauli Niinistö kertoo, että Kiinan kansainvälisestä kaupasta jäänyt valuuttavaranto, kansainvälinen ylijäämä, on tällä hetkellä noin tuhat miljardia dollaria. Sillä Kiina voisi ostaa kaikki suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset pörssiyhtiöt, Nokia mukaan luettuna.

– Koskaan ennen ei ole ollut niin suurta rahamäärää yhden päättäjän käsissä.

Sauli Niinistö muistuttaa, että globalisaation toinen vaihe on jäänyt huomaamatta. Kehittyvät maat pystyvät saamaan lännestä kaiken huippuosaamisen ja tiedon ostamalla vain yrityksiä.

– Keskustellaan paljon siitä, pitäisikö asettaa suojalainsäädäntöä, mutta se on markkinataloudessa aika mahdotonta. Tällaisia ilmiöitä pyörii. Ei sen tarvitse olla pelottavaa, mutta pitää ymmärtää mitä tapahtuu, jotta pystyy vähän valmistautumaan.

Pitää ymmärtää mitä tapahtuu, jotta pystyy vähän valmistautumaan

– Vanha kultainen sääntö on ollut, että kaikki hyötyvät työnjaosta. Mutta toimiiko sääntö yhä, se jää nähtäväksi. Kun kiinalaisten hyvinvointi lisääntyy, he alkavat ehkä kuluttaa enemmän ja ostavat enemmän läntisiä tavaroita. Ehkä.

Sauli on koditon Samassa mökkirantaan ui sorsapoikue.

– Ai, se on se sama taas. Siinä oli sellainen pikku kaveri, ja nyt se on kasvanut viikossa, Sauli Niinistö pehmenee.

Hän rynnistää punamultaiseen mökkiin hakemaan itselleen uutta kertakäyttömukia. Investointipankkiiri on puristanutentisen käyttökelvottomaksi luennoidessaan maailmanpolitiikasta.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 13/2006

Vierailija

Presitentillä  ei mitään valtaa.  Joten pohdiskelut  on yhtä tyhjän kanssa.  Vai oli tuolla kauheaa  tekstiä,  mitenkäs  kun ylläpito  väittää  hulluksi sekopääksi  ja ADHD  Suosittaa  suljetulle joutumista.  Kaikilla  on hauskaa.

Ihmeellinen  tasa-arvo  ihmisillä

Vierailija

Minäkin laitoin poistopyynnön.

Meillä on pitkästä aikaa tosiasiat näkevä ja tunnustava pressa. En kannata muuten kokoomusta, mutta Niinistö on paras pressa Kekkosen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla