Puolukkasadosta näyttää tulevan hyvä. Kymmenen ämpärillistä olisi tarjolla jokaiselle suomalaiselle.

Metsämarjasato on huononakin vuonna noin 500 miljoonaa kiloa, josta puolukkaa on puolet. Tänä vuonna syyskesän kirpeää herkkua on tarjolla vielä enemmän.

Ylen haastattelema Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio arvioi, että puolukoita on luvassa runsaasti koko maassa.

– Missä on mustikkaa, on puolukkaakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Arktiset Aromit on luonnonmarjojen, -sienten ja -yrttien keruuta, jalostusta ja käyttöä edistävä järjestö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puolukanpoimintaan päästään elo–syyskuun vaihteessa, ja Kainuussa syyskuun puolella.

Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjaa, joista parikymmentä soveltuu ravinnoksi.

Puolukan keskimääräinen sato on reilut 250 miljoonaa kiloa ja mustikan noin 180 miljoonaa kiloa. Näiden kahden tärkeimmän metsämarjan sadosta tulee vuosittain kerättyä vain 3–10 prosenttia, Arktiset Aromit kertoo verkkosivuillaan.

Suomalainen syö keskimäärin kahdeksan kiloa luonnonmarjoja vuodessa.

Elokuun sateiden ansioista sieniäkin on tulossa. Simo Moision odottaa ainakin tatteja, rouskuja ja haperoita.

Keskimääräiseen kesään verrattuna sienikausi on hänen mukaansa selkeästi myöhässä.

Lähteet: Yle, Arktiset Aromit ry

Keräätkö marjat ja sienet itse vai ostatko ne?

Olen mustikoita poimiessani huomannut, että täällä Etelä - Karjalassa puolukkasadosta on tulossa runsas. Ahkerana marjastajana ja sienestäjänä himoitsen pääsyä puolukkamättäille. Tänä syksynä en anna mieheni poimia meidän perheemme puolukoita vaan haluan itse tehdä sen.

Mustikkasatokin on täällä ollut yllättävän runsas kylmästä alkukesästä ja pitkästä kuivasta jaksosta huolimatta. Olen jo tähän mennessä saanut mustikoita n. 60 litraa ja vielä on monta hyvää marikkoa odottamassa poimijaa.

Eipä syö yksi ihminen tuota määrää!

Kävin tänään omassa taimikossamme keräämässä pienen erän puolukoita. Raakoja ovat vielä, odottelen viikon verran. Kerätkää, hyvät ihmiset kaikki marjat täysin kypsinä, laatu on silloin parasta. Meillä menee talven mittaan varmaan kolmekymmentä litraa punaisia syyskesän marjoja, mustikoita saman verran. 

Karviaisia ja herukoita pakastamme syöntimarjoiksi sekä mehustamista varten. Lastemme perheet haluavat kotimehua, lisäaineetonta, pakastettua ja taatusti hyvää. Laitan siihen herukoita, mansikoita, karviaisia ja omenoita. 

Iloista säilöntäsyksyä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla