Juhlaan ei tulla vain saamaan, vaan antamaan parastaan. Ole toivottu vieras!

Isäntäväki luo juhlalle puitteet, vieraat tekevät tunnelman. Pieni etikettiopas palauttaa mieleen perusasiat. Nauti tulevista juhlista – ja hoida oma osuutesi aktiivisesti.

 1. Vastaa kutsuun, jos vastausta pyydetään. Tuttuja ylioppilaita ja muita valmistuneita voi pyörähtää onnittelemassa ilman erillistä kutsuakin.
 2. Noudata pukukoodia, jos se on mainittu. Kysymys ei ole hienostelusta, vaan tarkoitus on auttaa vierasta hahmottamaan tilaisuuden luonne.
 3. Pukeudu hyvin. Mieluummin pikkuisen yli kuin ali. Näytä jo asullasi arvostavasi juhlan aihetta.
 4. Saavu täsmällisesti. Etuajassa saapuminen on takuuvarma keino stressata juhlatilaa viimeistelevää isäntäväkeä.
 5. Muista hymy! Se on ehdottomasti kaunein korusi.
 6. Ystävällinen tervehtiminen ja silmiin katsominen sulattavat jään aina. Jos vieraita on paljon, kaikkia ei tarvitse rientää kättelemään, isäntäväen tervehtiminen riittää. Kättely tapahtuu aina seisaaltaan, jos et ole erityisen iäkäs tai liikuntaesteinen.
 7. Tuliainen tai lahja kertoo antajastaan. Kukin lahjoo varojensa mukaan, mutta ihan tyhjin käsin ei kenenkään kotiin mennä.
 8. Esittele itsesi reippaasti, jos tilaisuudessa on paljon uusia kasvoja. Kun esittäydyt, keskity tilanteeseen. Toista kuulemasi uusi nimi, niin se jää mieleen helpommin. Jos toimit itse esittelijänä, noudata ”arvojärjestystä”: mies esitellään naiselle, nuorempi henkilö vanhemmalle.
 9. Ole myönteinen ja aktiivinen. Muista, että keskustelu on puhumista ja kuuntelemista. Ei vain omien asioiden saati vaivojen valitusta. Vierailla on ”velvollisuus” viihdyttää toisiaan, sillä isäntäväki ei ehdi kaikkialle. Muista myös kehon kieli – sinne tänne pälyily paljastaa armotta oletko puhekumppanista kiinnostunut vai tympääntynyt.
 10. Pienet kohteliaisuudet lämmittävät jokaisen mieltä. Ethän sinäkään vähättele saamaasi huomiota.
 11. Älä valita ja ihmettele ääneen, jos kuohuviini ei poreile, huoneissa on kuuma tai joku muu asia ei miellytä.
 12. Aterian aikana ei kammata hiuksia eikä lisätä huulipunaa. Kesken aterian ei lähdetä tupakalle. Jos on aivan pakko poistua, tee se huomaamattomasti.
 13. Sulje puhelin ja vältä sen räpläämistä. Olennaista on huomioida ympärilläsi olevat ihmiset, ei nettikavereita.
 14. Rauhoittele lapsia. Suloisinkaan pikkuvieras ei saa varastaa koko showta.
 15. Kiitospuhe isäntäväelle on aina hieno ele. Samoin kummin puhe tuoreelle ylioppilaalle. Jos päätät pitää puheen, mieti ja harjoittele sanottavasi etukäteen. Ja puhu lyhyesti.
 16. Poistuessasi hyvästele ainakin isäntä ja emäntä. Isommissa tilaisuuksissa ne, joiden kanssa olet keskustellut eniten.
 17. Kiitä jälkeenpäin soittamalla tai muulla viestillä. Kukkien lähettäminen on erityisen kaunis ele.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla