Ilkka Porkka ja Raija Merilä saivat Virosta kodin, jossa he voivat elää ja harrastaa juuri niin kuin itse haluavat.

Rivitaloasunnon yläkerrassa raikaa Tina Turner. Siitä tietää, että kirjailija ja taiteilija Raija Merilä, 67, maalaa.

-Jos huoneesta kuuluu vielä vihellystä, tiedän, että Raija on täysin keskittynyt työhönsä, sanoo Raijan mies, eläkkeelle jäänyt toimittaja ja yrittäjä Ilkka Porkka, 67.

Tällaiseen elämään olisi pääkaupunkiseudulla varaa vain monimiljonäärillä.

Ilkka kunnostaa pariskunnan 266-neliöistä kotia. Kaikille avoimen kotigallerian seinät ovat täynnä Ilkan keräämiä ja Raijan maalaamia teoksia. Ikkunasta avautuu näkymä omenapuiden täyttämälle suurelle pihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Onneksi päätimme muuttaa tänne. Tällaiseen elämään olisi pääkaupunkiseudulla varaa vain monimiljonäärillä, Raija sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeillen kotiutumaan

Raija ja Ilkka muuttivat Viroon viisi vuotta sitten Kotkasta. Viro oli tuttu, sillä he olivat autoilleet siellä paljon ja opiskelleet kieltäkin.

Kotigallerian näyttely vaihtuu tiuhaan. Kellarissa on kaksi pitkää hyllyriviä täynnä tauluja.
Kotigallerian näyttely vaihtuu tiuhaan. Kellarissa on kaksi pitkää hyllyriviä täynnä tauluja.

Aluksi he asuivat Tallinnassa, mutta siellä kompastuskiveksi tuli autoilu.

– Maksoimme kahdesta autopaikasta, mutta ne olivat meidän vain teoriassa. Parkkipaikoista on kaupungissa huutava pula, ja asukaspysäköintipaikatkin ovat autoilijoille vapaata riistaa.

Seuraavaksi pari muutti Turiin, mutta visiitti jäi puoleen vuoteen. Keski-Viron kevätkaupunki tuntui talvella liian hiljaiselta.

Koti löytyi viimein Keski-Virossa sijaitsevasta Paiden kaupungista. Raija ja Ilkka olivat nähneet komeat rivitalot autoretkillä monta kertaa, ja kun talosta vapautui asunto, tehtiin kaupat.

– Saimme edullisesti kodin, jossa on kolme kerrosta, kaksi parveketta ja terassi, autotalli ja suuri piha. Taloon mahtuu koko taidekokoelmamme, Raija sanoo.

Suuren pihan hoito vaatii aikaa ja vaivaa.
Suuren pihan hoito vaatii aikaa ja vaivaa.

Keskihinta Paidessa on parin mukaan vain murto-osa Tallinnan hinnoista: viime aikoina toteutuneissa kaupoissa noin 500 euroa neliö. Kaupunki kasvaa ja kehittyy. Terveyskeskus ja peruskoulu ovat upouusia.

– Liikkuminen on Virossa halpaa. Lähibussimatkat ovat paikallisille ilmaisia, samoin kuin bussilinjat Tarttoon ja Haapsaluun kerran päivässä. Täältä on lyhyet matkat joka paikkaan, Tallinnaankin vajaat sata kilometriä, Ilkka sanoo.

– Myös auton käyttö on edullista, koska Virossa ei ole auto- eikä dieselveroa. Nykyisen autoni, pikkubussin ja pakettiauton yhdistelmän vuosivakuutus on 125 euroa, Suomessa menee tonni.

Sähkön hinnan seurantaa

Rivitaloasunto on oma itsenäinen kiinteistönsä, mikä on Virossa tavallista. Yhtiövastiketta ei ole. Vaikka naapureita on samassa rivissä yhdeksän, jokainen hoitaa omat asiansa. Raijalla ja Ilkalla ei esimerkiksi ole sekajäteroskista, vaan vain komposti.

Suomessa käynti on nykyään vähän järkyttävää, kun kaikki on niin kallista.

-Kierrätettävät jätteet viemme tien toiselle puolelle yleiseen kannelliseen säiliöön ja loppujätteet muutaman kuukauden välein aina auki olevalle kaatopaikalle 11 kilometrin päähän.

Kotivakuutus maksaa 300 euroa vuodessa. Vedestä veloitetaan kulutuksen mukaan noin 18 euroa kuukaudessa. Sähkölaskuun voi itse vaikuttaa.

– Katsomme Eesti Energian sivuilta, milloin päivittäin vaihteleva hinta on edullisin, ja ajoitamme esimerkiksi tiski- ja pyykinpesukoneiden käytön sen mukaan. Kesällä sähkölasku jää alle 50 euron. Tammikuussa siihen voi upota 450 euroa, mutta kunhan parvekkeet lasitetaan ja ullakko lisäeristetään, talven lämmityskulut putoavat reilusti, Ilkka kertoo.

Terveydenhoito toimii

– Suomessa käynti on nykyään vähän järkyttävää, kun kaikki on niin kallista, Ilkka sanoo.

Edullinen terveydenhoito on yksi syy siihen, miksi Raija ja Ilkka pitävät Viroon muuttoa järkevänä.

Täyshoito vanhainkodissa maksaa 450 euroa kuussa.

– Terveyskeskus laskuttaa korkeintaan 15 euroa käynniltä, usein käynti on ilmainen. Kaihileikkaus maksoi 15 euroa per silmä.

Raija ja Ilkka ovat panneet myös merkille, että Paiden vanhainkotiin valmistuu pian sata uutta paikkaa. Täyshoito siellä maksaa vain 450 euroa kuussa, joten tulevaisuuskin on turvattu!

Kahvipavut Suomesta

Ruokaostoksiin pariskunnalla menee keskimäärin 250 euroa kuukaudessa. Kodin lähellä on seitsemän erilaista ruokakauppaa, joista edullisin on Grossi. Sieltä saa perunaa 20 sentin ja kaalia 30 sentin kilohintaan. Suuren alkoholittoman oluen saa alle eurolla, viinitonkan kahdeksalla eurolla.

Myös kala, vihannekset ja marjat ovat edullisempia kuin Suomessa.

– Suomesta kannattaa ostaa kauramaitoa, rypsiöljyä, proteiinijuomia, kahvipapuja ja kaurahiutaleita, ne ovat siellä selvästi halvempia kuin täällä, Ilkka sanoo.

Perunakilo maksaa 20 senttiä.

Pariskunnan suosikkiravintola Paidessa on vihreässä puutalossa toimiva Kreisi Trahter, joka tarjoaa perinteistä ruokaa. Sen noutopöytälounas maksaa kuusi euroa.

– Ja täällä lounasruuassa on kunnolla mausteita ja paljon makuja, toisin kuin useissa suomalaisissa ravintoloissa, Raija toteaa.

Kaipuuta kotimaahan?

Nyt kun Raija ja Ilkka ovat avanneet kotigalleriansa, he suunnittelevat kutsuvansa naapurit kylään. Osa heistä on vironvenäläisiä, joita Paidessa on alle viisi prosenttia.

Paiden keskustassa on vallitorni ja ritarilinnan rauniot. 800 vuotta vanhassa tornissa on nykyään ravintola ja museo.
Paiden keskustassa on vallitorni ja ritarilinnan rauniot. 800 vuotta vanhassa tornissa on nykyään ravintola ja museo.

– Me osaamme vain venäjän alkeet, mutta viroa puhumme joka päivä. Maakuntalehti Järva Teatajaa ja valtakunnallista Postimees-lehteä luemme päivittäin netissä, samoin muita julkaisuja. Suomen uutismedioita seuraamme tiiviisti verkkojulkaisujen kautta, ja meillä näkyvät myös Suomen TV1 ja TV2.

Ilkka käy Suomessa joka kuukausi tapaamassa läheisiään ja hoitamassa asioita. Raija kertoo käyneensä kotimaassa vuoden aikana vain neljä kertaa.

– En kaipaa Suomeen. Paidessa meillä on kaikki paremmin.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 2/2020.

Asunto Virosta

  • Sekä vuokra- että omistusasuntoja voi etsiä muun muassa osoitteista kv.ee ja city24.ee. Sivuilla ilmoittavat sekä välittäjät että omistajat.
  • Vuokrasopimuksen laatii yleensä välittäjä tai omistaja, ja vuokraaja maksaa välityspalkkion.
  • Älä suostu käteisvuokrasopimukseen.
  • Ensiasunnon voi vuokrata tai ostaa todistaen henkilöllisyytensä suomalaisella henkilökortilla tai passilla. Sen jälkeen voi rekisteröidä pysyvän osoitteen Virossa ja hakea ID- eli henkilökorttia.
  • Kiinteistö- ja osakekaupat solmitaan aina virallisen notaarin luona. Hän laatii kauppakirjan ja hoitaa rekisteröinnit, lainhuudot ja muut tarvittavat asiat.
  • Jos ostaa asunnon tai kiinteistön pakkohuutokaupasta, kannattaa varmistaa, että saa koko huoneiston ja tietää, paljonko myyjän veloista siirtyy ostajalle. Yleinen tulkinta on, että rästejä voi joutua maksamaan enintään huutohinnan hinnan verran.
Vierailija

Totta tosiaan. Nyt kaikki suomalaiset eläkeläiset ostamaan mersua Virosta kun halvalla saa?!

Ainoa mutta on, että 19 000 euroa on suuri raha tavalliselle suomalaiselle eläkeläiselle.Eläketurvakeskuksen mukaan suomalaisen keskieläke oli 1762 euroa/kk (v.2020) ja mediaanieläke parisataa euroa alempi ja kun ottaa verot pois niin käteen ei paljon jää. Kolmannes eläkeläisistä elää alle köyhyysrajan! Loppujen lopuksi miksi eläkeläisen pitäisi hommata mersu? Kyllä toyotallakin voi tehdä kauppa- ja muut reissut.

Nim. toinen jalka haudassa mutta se toinen jalka mersun polkimella

Mersu eläkkeellä

Suomessa noin 30 000 euroa maksavan käytetyn Mercedeksen saa Virosta keskimääräin 19 000 eurolla ja Saksasta noin 23 000 eurolla. Käytetyt autot ovat Suomessa tuoreen selvityksen mukaan maailman kalleimpia.

Suomessa on selvityksen mukaan maailman neljänneksi kalleimmat käytetyt autot.
Selvityksessä oli mukana 40 kehittynyttä teollisuusmaata.
Jo Suomen ja lähinaapureiden käytettyjen hinnoissa on valtavia eroja

Sisältö jatkuu mainoksen alla