Joulu- tai talvivalot tuovat iloa vuoden pimeimpään aikaan. Niihin liittyy kuitenkin useita harhaluuloja. Tiesitkö näitä?  

1. Jouluvalot pitää sammuttaa yöksi

Näin ei välttämättä ole. Kunnossa olevia jouluvaloja voi pitää päällä yleensä vaikka vuorokauden ympäri. Erityisesti led-valot ovat turvallisia, koska niiden lamput eivät kuumene.

Tarkista kuitenkin, että jouluvalot on kiinnitetty hyvin eivätkä esimerkiksi lemmikit pääse valoihin käsiksi. Katso myös, että ilma pääsee kiertämään muuntajan ympärillä, jolloin se ei pääse lämpenemään liikaa.

2. Jouluvalot kuluttavat paljon sähköä

Kahdeksan lampun led-valosarjan pitäminen päällä vuorokauden ympäri maksaa noin kuusi senttiä kuukaudessa. Jos valosarjassa on 80 lediä ja valot palavat vuorokauden ympäri, sähkö maksaa noin 70 senttiä kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisää esimerkkejä eri valosarjojen kulutuksesta löydät tästä Motivan artikkelista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ei haittaa, vaikka käytän vähän temppuilevaa valosarjaa

Älä ota riskiä. Jos valot ovat rikki, ota pistoke pois seinästä ja hankkiudu valoista eroon. Ei riitä, että sammutat valot kytkimestä. Ääritapauksessa kotivakuutuksen korvausta voidaan vähentää, jos tulipalo johtuu viallisesta valosarjasta, jota omistaja on käyttänyt valojen temppuilusta huolimatta.

4. Voin korjata rikkoutuneet jouluvalot itse

On parempi, että annat ammattilaisen korjata rikkoutuneet valot. Voit myös viedä valot SER-keräyspisteeseen. Erityisesti led-valot ovat herkkiä rikkoutumaan, joten käsittele niitä varovasti.

5. Voin käyttää sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja myös ulkona

Sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei voi käyttää ulkona, koska niitä ei ole eristetty esimerkiksi kosteudelta ja kylmyydeltä. Ulkokäyttöön tarkoitetut valot sopivat sen sijaan useimmiten myös sisäkäyttöön.

Lue ohjeet valojen käyttöön pakkauksesta tai valojen arvokilvestä ja laita pimeän ajan loputtua valot taas alkuperäiseen pakkaukseensa. Näin tiedät ensi vuonnakin, missä valoja saa käyttää.

6. Vakuutus ei korvaa, jos lemmikkieläin aiheuttaa tuhoa leikkiessään jouluvaloilla

Kotivakuutus korvaa esimerkiksi oikosulun tai tulipalon aiheuttamia vahinkoja, jos lemmikki leikkii johdolla ja rikkoo valot. Sen sijaan itse valoja vakuutus ei korvaa.

7. Suomessa myydään vain turvallisiksi testattuja jouluvaloja

Jouluvaloja ei testata etukäteen, vaan Tukes valvoo jouluvalojen turvallisuutta pistokokein. Vaarallisiksi todetut valot löytyvät Tukesin rekisteristä. Tarkista aina valoja ostaessasi, että niistä löytyy CE-merkintä.


Lähde: Vahinkovakuutusyhtiö If.

Tiesin että Led valot kuluttaa vähän. Minun huushollissani ei sitten mene varmasti 2e edestä koko joulunaikoihin,vaikka alan polttamaan valoja jo lokakuun lopulla ja lopetan helmikuussa.Itse tykkään eniten kirkkaista valoista eikä kotontani löydy yhtään värivalosarjaa.Ihmisillä näkyy vaikka minkälaisia värivalosarjoja ulkona ja sisällä ja hyvä niin,mutta liika on liikaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla