Leena Vahtera asettelee tuoleja Kotisataman kattoterassilla. Mukana puuhassa toinen talon asukas, Jorma Kaunismäki.
Leena Vahtera asettelee tuoleja Kotisataman kattoterassilla. Mukana puuhassa toinen talon asukas, Jorma Kaunismäki.

Kun joukko ihmisiä rakennuttaa itse talonsa, syntyy yhteisö, jossa jokaisella on oikeutensa ja velvollisuutensa. Yhdessä tekeminen myös säästää rahaa.

Kiinteistönvälittäjän uran tehnyt Leena Vahtera oli alusta lähtien mukana hankkeessa, jossa lopputuloksena Helsingin Kalasatamaan valmistui 2015 Kotisatama-niminen kerrostalo.

Sen rakennutti kaupungin vuokratontille Aktiiviset Seniorit ry. Kotisatama on nyt Leenan ja 84 muun asukkaan koti.

Ehtona Kotisatamaan pääsylle oli yhdistyksen jäsenyys ja vähintään 48 vuoden ikä. Vähintää yhden talouteen kuuluvan on täytettävä ehto. Keski-ikä talossa on 70 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asukkaista on muodostettu kuusi ryhmää, jotka vuorollaan vastaavat viikon ajan yhteisten tilojen siivouksesta ja päivällisen valmistuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteisiä tiloja ovat rappukäytävien lisäksi ruokasali, kirjasto, työpaja, takkahuone, saunat ja kattoterassi.

– Ihmiset hoitavat yhteisiä nurkkia kuin omiaan. Silloin ne pysyvät kunnossa, eikä korjauksiin uppoa rahaa. Meidän ei myöskään tarvitse ostaa siivouspalveluja, mikä pienentää vastiketta, Leena sanoo.

Tässä Leenan vinkit yhteisöllisestä senioriasumisesta kiinnostuneelle:

1. Ole ajoissa liikkeellä

Toimeen pitää tarttua ajoissa, ennen kuin on vanha ja raihnainen. Viimeistään eläkkeelle jäädessä on aika miettiä, missä vanhana asuu. Kotisatama ei ole vanhainkoti, vaan itsepalvelutalo. Palveluja ei ole, mutta niitä voi myöhemmin miettiä. Esimerkiksi kotinsa siivousta ja ikkunanpesua voi hankkia yhdessä.

2. Selvitä faktat

Tärkeintä on muodostaa itselleen realistinen käsitys siitä, mitä yhteisöllisyys tarkoittaa. Siksi hankkeeseen kannattaa mennä mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Silloin pääsee vaikuttamaan asuntonsa ratkaisuihin ja tutustuu etukäteen muihin asukkaisiin.

3. Puhalla yhteen hiileen

Yhteisöasujan täytyy olla valmis tekemään hommia yhteiseksi hyväksi. Jos ei halua olla missään mukana, ei ole järkeä valita yhteisöllistä asumismuotoa.

4. Ole valmis luopumaan

Kotisataman asunnot ovat yksiöitä, kaksioita tai kolmioita. Pitää olla valmis luopumaan tavaroista, kun lähtee pienempään vaikkapa omakotitalosta.

5. Oma pesämuna pitää olla

Jos ei omista entuudestaan asuntoa, voi olla vaikea päästä mukaan Kotisataman kaltaiseen projektiin. Monella eläkeläisellä ei ole mahdollisuutta ottaa isoa asuntovelkaa eikä sellaista välttämättä edes myönnetä. Tosin suurin osa suomalaisista asuu omistusasunnossa.

6. Ole avoin

Ennakkoluuloton pitää olla ja avoin kaikelle. Ei ole hyvä, jos on fiksoutunut ajatuksiinsa ja aatteisiinsa. On itse kullekin hyväksi nähdä mahdollisuuksia elämässään, ei pelkästään rajoituksia. Sosiaalisuudesta on etua, siitä että suhtautuu ihmisiin myötämielellä eikä ole ahdasmielinen tai arvosteleva.

7. Pidä aatteet omana tietona

Yhteisöllisyytemme on hyvin käytännönläheistä: yhdessä siivousta ja ruoanlaittoa, matkustamista, harrastusryhmiä ja retkiä. Meillä Kotisatamassa ei ole mitään yhteistä aatepohjaa. Olemme sopineet, että politiikka ja uskonto pidetään talosta pois. Toki ihmisillä voi olla omia mielipiteitä, mutta mitään aatteellisia kokouksia Kotisatamassa ei pidetä.

8. Kolmas hanke tulossa Helsinkiin...

Aktiiviset Seniorit on puuhannut kaksi taloa, Loppukirin Arabianrantaan ja Kotisataman Kalasatamaan. Kolmas on suunnitteilla, kunhan kaupunki osoittaa sille tontin.

9. ...ja muuallakin rakennetaan

Jyväskylässä toimii Jyväskylän asumisoikeusyhdistys Jaso, joka on rakennuttanut asuntoja vähän vanhemmille ihmisille. Taloissa on yhteisiä tiloja, mutta asukkaat eivät siivoa niitä tai tee yhdessä ruokaa. Yhteisöllinen asuntorakentaja Setlementiasunnot Oy:llä on useassa kaupungissa taloja, joissa on yhteisiä tiloja. Espooseen on puolestaan valmistunut Konkarit-niminen senioritalo.

Lue lisää Kotisatamasta ja sen asukkaista ET-lehden numerosta 10/2017.

Kotisatama lukuina

Alaikäraja 48 vuotta
2 rappukäytävää
9 kerrosta
19 autopaikkaa
63 asuntoa
85 asukasta
20 pariskuntaa
3 yksinäistä miestä
42 yksinäistä naista
3:ssa vuokralaiset
Pienin 39 neliön yksiö
Suurin 77 neliön kolmio
Yhteisiä tiloja 500 m²
Keskimääräinen neliöhinta 4 370 e
Vastike 5,50 e/m²
Siitä tontin vuokra 2 e/m²
Aterian hinta 4,50 e
Vierashuoneen vuokra 10 e/vrk

Vierailija

Tämän jutun talo on siis itsepalvelutalo. Ryhmät vastaavat vuorollaan siivouksesta ja päivällisen valmistamisesta. Ei kuullosta ollenkaan iäkkäiden ja sairaiden vanhusten talolta. Talo on kaupungin vuokratontilla. Hitas-talossa nuorena asuneena, tiedän että tontin vuokra nousee koko ajan ja se vaikuttaa asumiskustannuksiin. Eläkkeet eivät nouse samaan tahtiin. Tällaisessa talossa asuminen vaatii asukkaalta erilaisten ihmisten sietämistä. Vaikka ihminen ikääntyy niin ei hänen luonteensa miksikään muutu iän myötä. Sorry, ei minulle tämä talo.

Vapaaherratar

Jossain vaiheessa saattaisi kiinnostaakin. En pelkää sitä, että kaikki eivät hoida osuuttaan yhteisistä töistä (niin käy aina, lusmut ovat lusmuja minkäikäisinä tahansa),  vaan toivon, että yhteisöstä löytyisi yksin jääneelle seuraa ja tukea. Olisi myös mukava, jos omassa asuintalossa olisi liikuntamahdollisuuksia, nykyisin täytyy mennä harrastamaan kauemmas (esimerkiksi uimisesta pidän tosi paljon, mutta harvoin viitsin kävellä puoli tuntia uimahallille). Yhteisessä puuhailussa kuluu myös aika paremmin kuin yksinään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla