Äiti ja vauva, 1940-luku. Kuva: Väinö Kannisto / Helsingin kaupunginmuseo
Äiti ja vauva, 1940-luku. Kuva: Väinö Kannisto / Helsingin kaupunginmuseo

"Pahin riita, jonka muistan, alkoi isän mustasukkaisuudesta. Hän uskoi, että äidillä oli suhde erääseen perhetuttavaan."

Kaappeja siivotessani osui käteeni vanha mustavalkovalokuva: istun yksivuotiaana äidin sylissä kesällä Vesilinnanmäellä. Äiti on nuori ja kaunis, hiukan Hanna Tainin näköinen. Ojennan äidille tuleentunutta voikukkaa, ja äiti hymyilee minulle hellästi.

Tällaiset hetket lapsuudesta haluaisin muistaa; kukapa meistä ei haluaisi onnellista lapsuutta. Vanhat valokuvat tuovat mieleeni onnelliset päivät, joita olikin paljon - olinhan toivottu ainokainen, jolle haluttiin antaa kaikki mahdollisuudet.

Valokuvia ei kuitenkaan otettu niistä varjoisista päivistä, jolloin kodin tunnelmaa ahdistivat vanhempien riidat. Jotenkin minusta aina tuntui kuin olisin itse ollut riitoihin syypää, tavalla jota en ymmärtänyt.

Pahin riita, jonka muistan, alkoi isän mustasukkaisuudesta. Hän uskoi, että äidillä oli suhde erääseen perhetuttavaan. Istuimme keittiön pöydän ääressä kolmisin, isä huusi ja äiti pyyhki nenäliinaan hikeä ja kyyneleitä. Molemmat kysyivät minulta, kumman mukaan haluan lähteä avioeron tullen. Tuntui kuin maailmani olisi hajonnut ja turvallisuuteni mennyt, ja juoksin onnettomana puutarhaan itkemään.

Lue myös: Äiti-tytär-suhde koetuksella?

Ei koskaan syliin

Äidin ja isän liitto ei ilmeisesti ollut onnellinen, en tiedä oliko alun alkaenkaan.

Kerran isä kertoi minulle, ettei äiti ollut hänestä koskaan välittänytkään, sillä tavoin kuin nainen miehestä. Muistan, miten äiti aina väisti isän kättä, kun isä ohimennen koetti taputtaa häntä. Ei äitiä kuulemma koskaan lapsena hellitelty eikä otettu syliin - olikohan lapsuus vaikuttanut häneen lähtemättömästi? Muistan kun kerran pikkutyttönä matkustin äidin kanssa junassa, ja olin nukahtamaisillani penkkiini. "Kyllä sinä voit nojata minuun", ehdotti äiti. Mutta minä en nojannut; tuntuiko se niin poikkeukselliselta?

Kun äidistä aikanaan tuli minun lasteni mummi, hän ei kertaakaan ottanut vauvoja syliin. Se oli minusta kummallista, kun mummothan yleensä pitävät vauvoja vastustamattomina.

Minusta oli ikävä kuulla, kun vanhemmat kertoivat, miten vaikea minun syntymäni oli äidille ollut - siitäkin tunsin syyllisyyttä. Kauheita tuskia äitini oli saanut kärsiä vuorokausikaupalla, ennen kuin olin tullut maailmaan. Siitä kai johtui, ettei enempiä lapsia tullut, vaikka isäni olisi kovasti toivonut poikaa. Jo varhain päätin, että itse en koskaan kerro lapsilleni kauhukertomuksia heidän syntymähetkistään. Mieluummin sitten vaikka valkoisia valheita

Yksi ahdistuksen aihe meillä kotona olivat äidin migreenikohtaukset. Kun ne iskivät, äiti kiemurteli tuskissaan sängyn pohjalla ja valitti. Isä väänteli käsiään onnettomana ja koetti tarjota lääkkeitä. Nämä kohtauksetkin tuntuivat jollain mystisellä tavalla olevan minun syytäni. Äiti oli kotona minua hoitamassa seitsemän ensimmäistä ikävuottani, velvollisuudentunnosta ja isäni toivomuksesta - näin hän on kertonut. Kuten myös sen, ettei hän viihtynyt kotiäitinä yhtään. 

Lapsi ei voi olla avio-onnen korvike

Kuusikymmentä vuotta sitten olivat avioerot harvinaisia, niitä pidettiin häpeänä ja epäonnistumisena etenkin sellaisissa ammateissa, joissa oltiin olevinaan jotenkin esikuvallisia. Niinpä minunkin vanhempieni avioero jäi aikeeksi, mutta ristiriidat jatkuivat. Ainoan lapsen piti siinä tilanteessa olla avio-onnen korvike, piti pärjätä koulussa ja tuottaa kunniaa ja iloa.

Kun isä halusi muuttaa parisängystä nukkumaan toiseen makuuhuoneeseen, minut siirrettiin hänen tilalleen siihen parisänkyyn. Äiti oli tästä eleestä katkera. Minulleko? Siltä ainakin tuntui, vaikka syy ei ollut minussa.

Voin sanoa, että isäni on aina osoittanut minulle hellyyttä enemmän kuin äitini. Kun myöhemmin olen lukenut kirjoituksia perheen ihmissuhteista, olen kysellyt itseltäni, oliko meidänkin perheen suhteissa jotain epänormaalia, tiedostamatonta. Jos oli, niin en halua sitä tietää!

Olisinpa osannut koskettaa

Viimeinen muistikuva äidistäni tässä elämässä: olen pienten lasteni kanssa sairaalassa äitiä katsomassa. Äiti kohottaa vähäisillä voimillaan laihan käsivartensa minua kohti, kuin kutsuen halaamaan hyvästiksi. Olen nousemaisillani tuolilta, mutta jokin pidättelee minua - en vain osaa mennä, ja hetki on ohi - äiti laskee kätensä.

Kuinka monta kertaa olenkaan toivonut, että olisin antanut äidille tuon viimeisen kiintymyksen osoituksen! Äiti pieni, joka osoitti minulle rakkautta niin monin keinoin, omalla tavallaan. Uskon vakaasti, että jokainen vanhempi tekee parhaansa. Mutta jokainen on geeniensä ja taustansa merkitsemä. Jos minulle olisi syntynyt tytär, olisin varmasti kasvattajana tehnyt omat virheeni, samat kuin oma äitini, tai kenties toisenlaiset.

Aino

Juhlat lähestyvät – täältä löydät oikeat sanat

Eläkeläisillä on monia pieniä iloja, joista he työelämässä ollessa vain unelmoivat. Voi valvoa myöhään, käydä päivällä elokuvissa tai pitää yöpaitapäivän, jolloin ei edes poistu kotoa. 

Ne pienimmät ilot ovat usein suurimmat.

Kysyimme eläkeläisiltä, mikä heidän elämässään on nyt parasta. Mikä näistä ilahduttaa tai ilahduttaisi sinua eniten?

  1. Saan nukkua niin myöhään kuin huvittaa ja lukea aamulla lehteä vaikka puoleenpäivään.
  2. Voin katsella yömyöhään Netflixistä elokuvia, jos siltä tuntuu. Aamulla ei tarvitse olla pirteänä työvalmiudessa! 
  3. Liikunnalle on enemmän aikaa kuin työelämässä. Päivällä on jumpissa ja uimahallissa väljää ja mukavaa.
  4. Voin nauttia kulttuuriannoksen jo päivällä. Monissa teattereissa ja elokuvateattereissa on päivänäytöksissä eläkeläishintoja.
  5. Kokeilen uusia lounaspaikkoja. Monista ravintoloista saa päivällä eläkeläisalennuksia.
  6. Elän ex tempore -elämää. Päätän vasta aamulla, mitä teen. Ostan vaikka halvan bussilipun lähikaupunkiin ja käyn siellä retkellä.
  7. Tunnen itseni tärkeäksi. Voin hoitaa sairastunutta lastenlasta tai vaikka naapurin lasta. Auttaminen tuo hyvää mieltä kaikille.

Plussaelämää lastenlasten kanssa

Helsinkiläinen Aira Väisänen, 66, kertoo alkukriisin jälkeen nauttineensa eläkkeelläolosta.

– Olen uutisnälkäinen, uppoudun aamuisin Helsingin Sanomiin ja seuraan monia nettisivuja. Käyn pari kertaa viikossa liikunnassa, saman verran muissa ryhmäharrastuksissa. Yllättäen olen muuttumassa kulttuurimummoksi, koska saan liput elokuviin ja teattereihin päivä- tai eläkeläishinnoin. Tuntuu ylelliseltä istua elokuvissa kello 12. Opiskeluaikaisen ystävättären kanssa kokeilemme kerran kuussa uutta ruokapaikkaa. Lounasaikaan monissa ravintoloissa saa eläkeläisalennuksen. 

Aira toteaa myös olevansa onnekas, kun voi ja saa olla mukana 7- ja 4-vuotiaiden tyttärenpoikien arjessa. Hän oli itse aikoinaan kahden tytön kiireinen yksinhuoltaja, ja muistaa, että säätämistä riitti.

– Tunnen, että minua tarvitaan. Voin olla pojille yhtenä lisävoimavarana toisten isovanhempien lisäksi. Pääsen taas leikkimään piilosta ja tutustumaan poikaenergiaan!

Vuorotyötä tekevien vanhempien päivät vaihtelevat ja venyvät. Airalle napsahtaa yleensä pari iltapäivää viikossa, joskus lauantai tai sunnuntai tai muutama sairaspäivä.

– Nämä eivät rasita minua yhtään. Läheisyys tuo iloa puolin ja toisin.

Aira on huomannut, että eläkkeelläkin pitää olla sovittuja aikatauluja, tapaamisia ja tapahtumia. Muuten viikoista tulee pelkkää löysää puuroa. Elämänlaatu on paljolti oman uteliaisuuden ja aktiivisuuden varassa.

– Varsinkin yksinasuvan on opeteltava sitkeästi itsensä johtajaksi, koska työpaikan pomo tai kukaan muukaan ei enää kerro, mitä tänään tai huomenna pitäisi tehdä. Ja silti parasta on arjen väljyys, mahdollisuus tarttua yllätyksiin, katsella rauhassa pihlajassa herkuttelevia tilhiä tai lukea kirjaa vielä silloinkin, kun työikäiset menevät nukkumaan.

Kuntoilua ja kirjoittamista

Järvenpääläinen Raili Ojala-Signell, 67, löysi kuntoilun vasta eläkkeellä, vaikka pyöräily ja kävely ovat aina olleet osa arkea.

– Menin kolmen kuukauden ohjattuun ryhmään, jossa opetettiin kädestä pitäen eri liikuntavaihtoehtoja. Liikkumisesta tuli osa arkeani. Nykyisin käyn ainakin kolmesti viikossa jumpissa tai kuntosalilla. Senioreiden ohjattu kuntosalitreeni on tuonut elämääni uusia ystäviä. Myös talviuinti on tärkeää. Loka-huhtikuussa käyn jumpan jälkeen avannossa, Raili kertoo.

Kirjoittajaryhmät ovat täynnä eläkeläisiä, joilla vihdoin on aikaa tutkia muistiinpanoja ja vanhoja valokuvia. Raili kirjoitti omakustanteena elämänkertansa vuonna 2014 ja ystävänsä Aunen elämänkerran vuonna 2016. Raili on kuurojen vanhempien kuuleva lapsi, ja työtäkin hän teki kuulovammaisten parissa.

– Olen skannannut sukulaisten ja tuttavien valokuva-albumeita lapsuuteni ja nuoruuteni Säynätsalon kuurojen yhteisöstä, retkistä, juhlista sekä vierailuista. Kuvia on noin 1500, ja aion tehdä niistä Ifolorin ohjelmalla valokuvakirjan. 

Raililla on etäavomies. Molemmat elävät omissa kodeissaan 40 kilometrin päässä toisistaan.

– Se on meille paras ratkaisu. Arkipäivät rauhoitamme omille jutuillemme. Viikonloput ovat yhteistä aikaa, jolloin harrastamme kulttuuria, ystävien tapaamista, mökkeilyä ja puutarhanhoitoa.

Uusi, hyvä elämänvaihe

Mikkeliläinen Heikki Kupiainen, 63, on ollut osatyökyvyttömyyseläkkeellä elokuusta 2015  lähtien.

– Sain osa-aikaeläkepäätöksen 60-vuotiaana. Se ei tullut yhtään liian aikaisin, Heikki toteaa, ja kertoo kokemusten kahdesta kevennetystä työvuodesta olleen pelkästään myönteisiä.

Työ, lepo ja palautuminen olivat oikeassa suhteessa. Työ ei vienyt kaikkea energiaa ja toimintatarmoa.

Heikki Kupiainen.
Heikki Kupiainen.

– Työskentelen lukion historian ja yhteiskunnallisten aineiden lehtorina ja jaksan nyt nauttia aiempaa paremmin työstäni. Työntekoon on palannut iloisuus, rentous ja letkeys - jopa tilannekomiikkakin saattaa toimia.

Ja mikä parasta: vapaa-ajalla Heikki jaksaa puuhastella ja harrastaa. Puuhaa riittää kotitarpeiksi omakotitalossa ja loma-asunnolla. 

– Kuntoilu raikkaassa ulkoilmassa on hyvä vastakohta siisteille sisätöille. Virtaa liikenee niin vanhoille kuin uusillekin harrastuksille. Päivänokoset ovat uusi ylellisyys – samoin kiireettömät aamut. Tästä mieluisasta elämänvaiheesta on hyvä siirtyä aikanaan täyseläkeläiseksi melko hyväkuntoisena, vireänä ja tyytyväisenä.

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein