Miten omalla blogilla voi erottua joukosta, kun netti on blogeja pullollaan? Lähde liikkeelle tästä. 

1. Valitse blogin aihe tarkkaan

Menestyneimmät blogit pyörivät usein jonkin tietyn teeman tai aiheen ympärillä. Hankala lähtökohta blogille on se, että "kirjoitan kaikkea mahdollista elämästä". Jos mahdollista, vie ajatus vähän pidemmälle. 

Mieti, mihin asiaan tai aiheeseen suhtaudut intohimoisesti. Onko sinulla jokin rakas harrastus? Oletko kiinnostunut erityisesti vaatteista, sisustamisesta, käsitöistä, koirista, urheilusta, ruuanlaitosta tai puutarhanhoidosta? Blogin aiheen rajaaminen johonkin tiettyyn asiaan on usein hyvä idea.

Toki voit kirjoittaa myös yleisempää lifestyle-blogia, jossa ei ole tarkasti rajattua aihetta. Muista kuitenkin, että tällöin sinun on vaikeampi erottua joukosta. Jos haluat kirjoittaa yleisesti elämästäsi, tuo blogiin omalla persoonallasi jotain sellaista, mitä muut samankaltaiset blogit eivät tarjoa.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mieti myös, kenelle kirjoitat. Toisille saman alan harrastajille? Saman ikäisille, samassa elämäntilanteessa oleville? Pidä lukijasi mielessä jatkuvasti, kun kirjoitat. Varmista, että teksti antaa jotain myös muille, ei vain sinulle. Se voi auttaa sinua saamaan teksteistä kiinnostavampia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy itseltäsi, millaisia blogeja haluaisit itse lukea. Pyri tekemään sellaista sisältöä, jota itse haluaisit nähdä ja jota jaksaisit seurata. 

2. Mieti lukijaa – ole hyödyllinen tai viihdyttävä

Hyvä blogiteksti on yleensä aina joko hyödyllinen tai viihdyttävä – ja mieluiten molempia. Kerro asioista, joiden ajattelet joko auttavan lukijaasi tai olevan niin mielenkiintoisia, että lukija viihtyy ja jaksaa lukea tekstisi. 

Viihdyttävyys ei tarkoita, että sinun pitäisi olla mahdottoman hauska ja kirjoittaa vain kepeällä otteella. Se tarkoittaa sitä, että kirjoitat mielenkiintoisista asioista. Tekstisi voivat käsitellä myös vaikeita asioita tai voit pureutua niissä huomaamiisi epäkohtiin ja ongelmiin. 

Pyri aina herättämään lukijassa ajatuksia tai tunteita. Ole informatiivinen: kirjoita ajankohtaisista aiheista, seuraa uutisia ja ilmiöitä, ota kantaa, etsi vastaus johonkin itseäsi (ja siten myös muita) askarruttavaan kysymykseen. Tai sitten ole tunteita herättävä: kuvaile, kerro koskettavasta tapahtumasta, yritä saada lukija nauramaan tai itkemään. 

Kun kirjoitat, keskity mieluusti yhteen aiheeseen per postaus. Tämä tekee myös otsikoinnista helpompaa ja lukija pysyy kärryillä, kun et pompi asiasta toiseen. 

3. Anna persoonasi näkyä

Tee blogista itsesi näköinen. Anna persoonasi loistaa teksteissä ja kuvissa. Kerro omista kokemuksistasi ja anna vinkkejä omasta näkökulmastasi. Tuo aina itsesi jotenkin mukaan tekstiin. 

Mieti aiheita pohtiessasi: mikä sinua on viime aikoina ärsyttänyt tai ilahduttanut? Minkä asian haluaisit muuttaa maailmassa tai vaikka kotikaupungissasi? Mikä viimeaikainen sattumus on jäänyt mieleesi? Mitä sinulle on tapahtunut tänään, tällä viikolla? Mistä haaveilet? 

Jos jokin blogipostaus tai uutisartikkeli pyörii mielessäsi ja haluat kirjoittaa samasta aiheesta, älä vain referoi muualta lukemaasi – voit viitata siihen, mutta kerro myös, mitä juuri sinä ajattelet asiasta.

Nykyään anonyymi bloggaaminen on yhä harvinaisempaa – suosituimmat bloggaajat ovat aina läsnä nimellään ja kasvoillaan. Ole rohkeasti näkyvissä myös kuvissasi. Ihminen on kiinnostunut toisista ihmisistä. Jos kirjoitat ulkomaanmatkasta, laita mukaan kuvia myös itsestäsi, älä pelkästään nähtävyyksistä. Sellaisia kuvia kyllä löytyy miljoonasta muustakin paikasta.

4. Otsikoi kiinnostavasti ja informatiivisesti

Mieti, millaisia otsikoita itse klikkaat, kun selaat somea tai katsot sanomalehtien nettisivuja. Postauksesi otsikon tulisi kertoa jotain tekstisi aiheesta. Otsikko ei saa jäädä niin epämääräiseksi, että lukija ei tiedä lainkaan, mistä tekstisi kertoo. Voit silti käyttää mielikuvitusta ja huumoria! 

Kunnianhimoinen bloggaaja tietää myös jotakin hakukoneoptimoinnista. Hakukoneoptimointi tarkoittaa nettisivujen, kuten blogin, näkyvyyden parantamista hakukoneiden (eli Googlen) hakutuloksissa. Ihmiset löytävät blogit useimmiten Googlen kautta. Hakukoneoptimoinnin tavoite on se, että juuri sinun blogisi tulisi näkyviin Googlessa, kun joku etsii tietoa siitä aiheesta, josta olet kirjoittanut. 

Käytännössä kyse on siitä, että kun kirjoitat blogipostauksesi otsikkoa, mieti: jos joku haluaisi lukea tästä aiheesta, millä hakusanoilla hän etsisi sitä Googlesta? Kokeile informatiivisia otsikoita. Jos kirjoitat reissusta Tukholmaan, älä laita otsikoksi "Ihana viikonloppu Tukholmassa" – silloin sinua ei taatusti löydetä. Mieti, mitä itse kirjoittaisit Googleen, jos olisit lähdössä Tukholmaan, ja tee otsikko sen perusteella. Parempi otsikko voisi siis olla esimerkiksi "Tukholman parhaat edulliset ravintolat" tai "Mitä tehdä Tukholmassa – 10 vinkkiä". 

Voit lukea lisää hakukoneoptimoinnista esimerkiksi täältä.

5. Lisää kuvia

Pelkkää tekstiä sisältävä blogipostaus on useimmiten tylsä. Pyri aina kuvittamaan tekstisi ainakin yhdellä itse ottamallasi kuvalla (tai kuvalla, johon sinulla on käyttöoikeus). On hyvä, jos kuvia on enemmän kuin yksi. Kuvien tulisi liittyä siihen aiheeseen, josta kirjoitat. 

Älä huoli, vaikket olisi loistava valokuvaaja. Aloittelija pärjää yleensä melko hyvin älypuhelimen kameralla. Kun kuvaat paljon, kehityt kyllä. 

6. Kirjoita säännöllisesti

Yksinkertaista: jos et kirjoita, et saa lukijoita. Pyri päivittämään blogiasi säännöllisesti ja mieluusti usein. Jos kykenet kirjoittamaan blogiasi useamman kerran viikossa, mainiota! 

Muista silti, että laatu on määrää tärkeämpää. Kirjoita mieluummin hyvä postaus kerran viikossa kuin monta tylsää ja lyhyttä postausta joka päivä. Älä kuitenkaan hylkää blogiasi pitkäksi ajaksi, sillä tauot karkottavat lukijat. 

7.  Anna tekstin muhia ennen julkaisua

Laadukas blogi saa lukijoita, ja laadukas blogi sisältää laadukkaita tekstejä. Pyri niin hyvään sisältöön kuin suinkin saatat. 

Kun mielessäsi on hyvä aihe, kirjoita siitä postaus, mutta älä julkaise heti. Anna tekstin odottaa hetki, tunteja, päivä tai useampi. Palaa siihen ja mieti, voisitko lisätä jotain tai muokata tekstistä vielä paremman. 

Viimeiseksi ennen julkaisua tarkista vielä teksti kirjoitusvirheiden varalta. Katso virhelyönnit, pilkut ja yhdyssanat kohdilleen. Voit selkeyttää tekstiäsi käyttämällä lyhyehköjä kappaleita, väliotsikoita, listauksia ja numeroita. 

8. Lue muiden blogeja 

Hyväksi kirjoittajaksi oppii lukemalla paljon. Lue muiden ihmisten blogeja, erityisesti samantyyppisiä kuin omasi. Etsi toisten blogeista ideoita, vinkkejä ja hyviä aiheita, joista kirjoittaa. Kun pidät jostakin blogista tai blogitekstistä, mieti, miksi se on sinusta hyvä. Pyri itse samaan. 

Listoja Suomen suosituimmista blogeista löydät esimerkiksi Lumipallo-sivustolta. Cision listaa kuukausittain Suomen Top 10-blogit vaihtuvista aiheista. 

9. Verkostoidu

Blogi ei saa lukijoita itsestään. Netti pursuaa kiinnostavia blogeja ja sivustoja, joten on todella epätodennäköistä, että lukijat vain tupsahtavat juuri sinun blogiisi. 

Siis: verkostoidu! Lue muiden blogeja ja kommentoi niitä. Voit aina jättää kommenttisi loppuun linkin omaan blogiisi. Tällöin lisäät näkyvyyttäsi. Kun kommentoit itse muiden blogeja, on myös todennäköistä, että ainakin osa heistä tulee kommentoimaan myös sinun blogiasi.  

Lisäksi voit viitata omissa blogiteksteissäsi toisiin blogeihin ja laittaa linkkejä niihin. Kun inspiroidut jonkun toisen blogista ja haluat itse kirjoittaa samasta aiheesta, kerro omassa postauksessasi, mistä sait idean. Muista kuitenkin aina tuoda aiheeseen jotain uutta ja kerro omia mielipiteitäsi, älä referoi muiden tekstejä.

Kerro blogista sukulaisille ja ystäville, levitä sanaa. Voit pyytää heitä kommentoimaan blogiasi ja muista itse myös vastata kommentteihin. Blogi, jossa on kommentteja, on aina houkuttelevampi kuin hiljainen blogi. 

10. Muista some

Muista hyödyntää verkostoitumisessa myös sosiaalinen media. Voit jakaa omia tekstejäsi Facebook-sivuillasi. Voit myös tehdä blogillesi ihan oman Facebook-sivun tätä tarkoitusta varten. Jos tykkäät valokuvata ja blogisi on kuvapainotteinen, voit perustaa myös Instagram-tilin, jolla on sama nimi kuin blogillasi. 

Muista lisätä blogiisi tieto siitä, että sinut löytää myös somesta. Lisää blogisi kuvaukseen linkki sen Facebook-sivuille tai Instagram-tiliin.

Voit myös ilmoittaa blogisi Blogit.fi:n blogilistalle. Lue lisää täältä

 

P.s. Jos et ole vielä perustanut blogia, toivotamme sinut tervetulleeksi ET-lehden lukijabloggaajien joukkoon. Voit perustaa blogisi etlehti.fi:hin. Lue täältä, miten sen teet.

+ Vinkki! Jos bloggaat etlehti.fi:ssä, saatamme jakaa postauksesi ET-lehden Facebookissa. Jaamme postauksia, jotka ovat mielestämme mielenkiintoisia, ajatuksia herättäviä ja hyvin tehtyjä. 
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla