Viiniharrastuksessa pääsee alkuun melko helposti ja halvalla. Viiniasiantuntija Essi Avellan antaa 9 tärkeää vinkkiä. Jos edessä on juhlat, katso erityisesti kohta 7. 

1. Maistele

Perustietoja viineistä löytyy kirjoista, netistä, kursseilta, viinitastingeistä ja messuilta. Kirjatieto ei korvaa omaa kokemusta, sillä viinimaku kehittyy vain maistelemalla.

Kursseja järjestävät kaupallisten toimijoiden lisäksi myös monet työväenopistot. Hinnat ovat noin 70 eurosta alkaen sisältäen luennon ja 3–6 maisteltavaa viiniä.

2. Tee sokkotesti

Kokeilun eli pruuvin voi pistää pystyyn myös ystävien kesken ostamalla vaikka kolme eri hintaista samalta alueelta tai samasta rypäleestä valmistettua viiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun maistat viinejä rinnakkain, opit tunnistamaan tyylejä ja laatueroja. Ennakkotiedot viineistä eivät pääse vaikuttamaan arvioon, kun viinejä maistaa sokkona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Älä säilytä halpaa viiniä

Monen mielestä viinipullon hinnan kipuraja on 10 euroa. Panosta edes muutama euro enemmän, niin saat heti laadukkaampaa juomaa.

Etenkin, jos haluat kypsyttää viiniä, edullisimmat kannattaa unohtaa. Ne on tarkoitettu heti kulutettaviksi, eivätkä ne yleensä parane säilyttämällä.

Jos haluaa nauttia kypsyttämisen tuomasta luonteikkuudesta, kannattaa Alkossa suunnata 15–30 euron hyllylle. Kalliimmassa on usein enemmän persoonallisuutta, vivahteita ja intensiteettiä.

4. Osta tax freestä tai netistä

Alkon lisäksi viinejä voi ostaa ulkomaanmatkoilta ja tax freestä. Laivojen viinivalikoimat ovat usein monipuoliset ja hinnat Alkoa tuntuvasti edullisemmat. Viinejä voi ostaa myös ulkomaisista nettikaupoista. Osa toimijoista huolehtii kotiinkuljetuksen lisäksi myös tullauksen asiakkaan puolesta.

Viinejä voi hankkia myös suoraan viinitiloilta vierailujen yhteydessä. Etenkin Kaliforniassa viinitiloilla vierailu on tehty helpoksi. Monessa muussa paikassa vierailusta kannattaa sopia etukäteen. Lisätietoja viinitilojen ja -alueiden verkkosivuilta.

5. Osta monta pulloa samaa viiniä

Jos haluat syventää viinitietouttasi, osta samaa viiniä 3–6 pulloa. Voit avata yhden heti ja tunnustella, miltä viini maistuu. Vuoden kuluttua voit sitten avata seuraavan. Näin opit, miten viini muuttuu kypsyessään.

Kotona kannattaa pitää valikoimaa, jossa on heti juotavaksi kelpaavia ja säilyttämiseen sopivia. Alko myy pääasiassa tuoreita vuosikertoja, jotka eivät ole välttämättä myyntihetkellä parhaimmillaan.

6. Säilytä viini pimeässä

Jos ei hanki varsinaista viinikaappia, viinin säilyttäminen onnistuu missä tahansa viileähkössä, tasalämpöisessä, valolta suojatussa paikassa.
Jääkaappi on säilytykseen liian viileä, mutta se sopii viilentämiseen.

7. Lämmitä tai viilennä oikein

Punaviini on usein parhaimmillaan 18–20-asteisena. Tietyt kevyet viinityylit, kuten pinot noir -rypäleestä valmistetut, kannattaa tarjoilla selkeästi viilennettynä, noin 16-asteisina.

Valkoviini on yleensä hyvää jääkaappikylmänä, mutta moni huippuviini pääsee oikeuksiinsa vähän lämpimämpänä.

Kuohuviini ja samppanja on hyvä viilentää 6–8-asteiseksi. Laadukkaimpien ja kypsien viinien aromit tulevat paremmin esiin astetta paria lämpimämpinä.

8. Korkilla on väliä

Myös kierrekorkilla suljettuja viinejä voi kypsyttää. Kierrekorkki sulkee pullon tehokkaasti ja estää hapettumisen.

Luonnonkorkilla suljetuissa pulloissa on toisinaan korkkivikaa eli korkki on päästänyt läpi happea ja vaikuttanut viinin makuun.

Silikonikorkkisia viinejä ei kannata säilyttää pitkään, sillä silikoni ei sulje pulloa yhtä hyvin kuin laadukas luonnonkorkki tai kierrekorkki.

Luonnonkorkkipulloja säilytetään vaakatasossa, jotta korkki pysyy kosteana. Kierrekorkillisia pulloja voi säilyttää myös pystyssä. Laatikkoviinejä ei ole tarkoitettu kypsytettäviksi.

9. Valitse oikea lasi

Hyvässä lasissa viinillä on riittävästi kosketuspintaa ilman kanssa ja tuoksuilla tilaa muodostua. Lasin muoto vaikuttaa myös siihen, mihin kohtaan viini kaatuu kielellä.

Valkoviinilasista voi nauttia myös kuohuviiniä. Punaviinilasin on hyvä olla hieman valkoviinilasia kookkaampi.

Jutun asiantuntijana kansainvälisen Master of Wine -tutkinnon suorittanut viiniasiantuntija Essi Avellan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla