ET:n omalääkäri Risto Laitila ja THL:n ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo korostavat, että kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan on muokattava elämäntapojaan etenkin alkoholinkulutuksen osalta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastuttaa koko elimistön aineenvaihduntaa, minkä vuoksi ylipainoa kertyy helposti ja esimerkiksi veren sokerin pitäminen tasaisena saattaa olla hankalaa. Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo muistuttaa ruokavalion tarkkailun lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia säännöstelemään myös alkoholinkulutustaan.

- Kannattaa välttää runsasta alkoholinkäyttöä. Vajaatoiminnasta kärsivät voivat toki nauttia alkoholia kohtuullisesti, mutta runsasta alkoholin käyttöä ei suositella, Reinivuo sanoo.

Samaa mieltä on yleislääkäri Risto Laitila.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Alkoholilla on kilpirauhaseen kahdenlainen suhde. Tanskalainen tutkimus joka seurasi tutkimukseen osallistuneita henkilöitä yli  2 miljoonan ihmisvuoden verran havaitsi, että maltillinen alkoholinkäyttö vähentää sairastumista kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen merkittävästi. Maltillinen tarkoittaa alle 20 viikkoannosta, Laitila sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laitilan mukaan Kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu melkein aina mainitusta autoimmuunitulehduksesta.

- Toisaalta taas ylenpalttinen alkoholinkäyttö vaikuttaa moniin elimiin lamaavasti. Aivoihin, sydämeen, maksaan sekä myös kilpirauhasen toimintaan ja hormonin erityksen säätelyyn.

"Jos kilpirauhasen vajaatoiminta on todettu ja korvaushoito päällä, on alkoholijuomista nauttiminen viisasta pitää terveellisissä rajoissa."

Sokeristen herkkujen napostelu pois

Ruokavaliosta olisi hyvä vähentää sokeripitoisia naposteluherkkuja, kuten karkkeja ja limuja. Tämä ohje pätee toki meille kaikille, mutta on erityisen tärkeää kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivälle.

Heli Reinivuo  suosittelee kilpirauhaspotilaille sydänystävällistä ruokavaliota, joka auttaa pitämään myös herkän painonnousun kurissa.

- Ruokaostosten tekemistä voit helpottaa, kun valitset Sydänmerkki-tuotteita. Niissä on vähemmän rasvaa kuin vastaavissa muissa tuotteissa, ja rasva on enimmäkseen hyvälaatuista, pehmeää rasvaa. Myös suolan määrään on kiinnitetty huomiota.

Liiallinen suolan saaminen voi aiheuttaa turvotusta terveillekin henkilöille, samoin on sokeri.

- Suosi täysjyväviljaa, kasviksia, hedelmiä, marjoja, siemeniä ja pähkinöitä. Huolehdi riittävästä D-vitamiinin ja jodin saannista. Syö kalaa ja D-vitaminoituja maitovalmisteita ja valitse ruuanlaittoon jodioitu suola, Reinivuo ohjaa.

Lähde: http://www.eje-online.org/content/167/4/483.long

 

 

 

Vierailija

Kyllä alkoholisteilla menee se 20 annosta helposti rikki. Harmittaa kun aina verrataan niitä ja sitten joutuu muutkin rajottamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla