Kuolemattomuuden yrtiksi kutsuttu jiaogulan on rohdoskasvi, jonka uskotaan alentavan korkeaa verenpainetta. Sitä voi kasvattaa köynnöksenä amppelissa.
Kuolemattomuuden yrtiksi kutsuttu jiaogulan on rohdoskasvi, jonka uskotaan alentavan korkeaa verenpainetta. Sitä voi kasvattaa köynnöksenä amppelissa.

Jos perusbasilika ei enää innosta, kasvata omalla ikkunalaudalla raikkaita yrttejä, jotka kuljettavat makumatkalle Aasiaan.

Tunnistatko jo thaibasilikan ja kuolemattomuuden yrtin? Ne ovat hienon makuisia yrttikasveja, jotka ovat kotoisin lämpimästä Aasiasta.

Lievitä matkakuumetta ja kylvä siemenet ruukkuihin. Toukokuussa taimet ovat valmiita keittiötarhaan.

Lievitä matkakuumetta ja kylvä siemenet ruukkuihin.

Thaibasilika kaunistaa kukkiessaan ruukkupuutarhaa. Kukat ovat syötäviä koristeita esimerkiksi salaateissa tai wokeissa. Eri basilikalajien siemenet voi kylvää jo nyt kasvamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aasialaisia yrttejä ja lehtikasveja saa siemeninä ja puutarhaliikkeistä. Voit istuttaa myös ruokakaupasta ostettuja ruukkuyrttejä, kunhan varmistat, että ne ovat kosteassa mullassa ja niiden juuret ovat valkoiset. Silloin niillä on hyvät edellytykset tuottaa lisää kasvua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokakaupasta ostettuja ruukkuyrttejäkin voi istuttaa.

Kasvattaminen kannattaa aloittaa vaikkapa tutun basilikan hiukan eksoottisemmasta serkusta thaibasilikasta, joka on yksi intialaisen ja thaimaalaisen keittiön vanhimmista tunnetuista yrteistä. Siinä on makea aniksen ja kanelin vivahde.

Ruokakaupan yrttitiskin aasianminttu antaa satoa koko kesän, kun istutat sen tilavaan ruukkuun. Mintut leviävät avomaalla jopa liikaakin, joten ne sopivat hyvin ruukkukasvatukseen. Käytä aasianminttua esimerkiksi wokeissa, salaateissa tai kesän kylmissä ja kuumissa juomissa.

Kuolemattomuuden yrtti jiaogulan taas on kiinalainen rohdoskasvi, jonka uskotaan alentavan kolesterolia ja verenpainetta. Kasvia voi kasvattaa amppelissa köynnöksenä, joka jatkaa syksyllä eloaan sisällä. Lehdistä voi hauduttaa yrttiteetä.

Kylvä lisää pitkin kesää

Monet kasvit kannattaa kylvää esikasvatukseen juuri nyt, esimerkiksi thaibasilika ja sitruunaruoho.

Raikkaan hedelmäisestä perillasta eli veripeipistä on kähärälehtinen ja tumma lajike ’Akajiso’.

Jotkut yrteistä voi kylvää myös reilusti myöhemmin. Korianterin siemenet itävät helposti ja taimettuminen on nopeaa. Kylvöksiä kannattaa tehdä pitkin kevättä ja kesää, jotta tuoretta lehtisatoa on aina saatavilla.

Jotkut yrteistä voi kylvää myös reilusti myöhemmin.

Paksoi eli vihannespinaatti taas on tottunut lyhyeen päivään ja pimeään yöhön. Sen siemenet ehtii kylvää vielä keskikesän jälkeen ruukkuihin tai keittiötarhaan.

Sitruunaruoho ja vietnamilainen korianteri eli vihannestatar kasvavat hyvin ruukuissa. Maku on tavallista korianteria vahvempi.

Loppukesää kohti voi kylvää myös vaikkapa komatsunan eli vihannessinapin ja daikonin eli japaninretikan siemeniä.

Kiinansipulin siemenet itävät hitaasti. Taimia saa sekä puutarhamyymälöistä että ruokakaupan vihannesosastolta. Siemeniä voi kylvää suorakylvönä avomaalle syksyllä, jolloin siemenet saavat talven aikana kylmäkäsittelyn.

Muutamalla eksoottisemmalla kasvilla saa tuttujen vihannesten ja yrttien rinnalle uusia makuelämyksiä. Kokeilut innostavat, mutta myös opettavat kotipuutarhuria ja -kokkia.

Kolayrttiä voi napsia vaikkapa juomaveden joukkoon, sillä se tuoksuu ja maistuu kolajuomalle. Kolayrtti sopii ruukkuun mutta talvehtii myös avomaalla.
Ruukkupuutarhan saa luotua helposti, kun haet yrtit vihannesosastolta. Istuta ainakin aasianminttua, thaibasilikaa ja perillaa. Tarkasta kaupassa, että multapaakku on kostea ja näkyvät juuret ovat valkoisia, niin taimi lähtee hyvään kasvuun.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2023. Tilaajana voit lukea lehden täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla