
Jos perusbasilika ei enää innosta, kasvata omalla ikkunalaudalla raikkaita yrttejä, jotka kuljettavat makumatkalle Aasiaan.
Tunnistatko jo thaibasilikan ja kuolemattomuuden yrtin? Ne ovat hienon makuisia yrttikasveja, jotka ovat kotoisin lämpimästä Aasiasta.
Lievitä matkakuumetta ja kylvä siemenet ruukkuihin. Toukokuussa taimet ovat valmiita keittiötarhaan.
Lievitä matkakuumetta ja kylvä siemenet ruukkuihin.
Aasialaisia yrttejä ja lehtikasveja saa siemeninä ja puutarhaliikkeistä. Voit istuttaa myös ruokakaupasta ostettuja ruukkuyrttejä, kunhan varmistat, että ne ovat kosteassa mullassa ja niiden juuret ovat valkoiset. Silloin niillä on hyvät edellytykset tuottaa lisää kasvua.
Ruokakaupasta ostettuja ruukkuyrttejäkin voi istuttaa.
Kasvattaminen kannattaa aloittaa vaikkapa tutun basilikan hiukan eksoottisemmasta serkusta thaibasilikasta, joka on yksi intialaisen ja thaimaalaisen keittiön vanhimmista tunnetuista yrteistä. Siinä on makea aniksen ja kanelin vivahde.
Kuolemattomuuden yrtti jiaogulan taas on kiinalainen rohdoskasvi, jonka uskotaan alentavan kolesterolia ja verenpainetta. Kasvia voi kasvattaa amppelissa köynnöksenä, joka jatkaa syksyllä eloaan sisällä. Lehdistä voi hauduttaa yrttiteetä.
Kylvä lisää pitkin kesää
Monet kasvit kannattaa kylvää esikasvatukseen juuri nyt, esimerkiksi thaibasilika ja sitruunaruoho.
Jotkut yrteistä voi kylvää myös reilusti myöhemmin. Korianterin siemenet itävät helposti ja taimettuminen on nopeaa. Kylvöksiä kannattaa tehdä pitkin kevättä ja kesää, jotta tuoretta lehtisatoa on aina saatavilla.
Jotkut yrteistä voi kylvää myös reilusti myöhemmin.
Paksoi eli vihannespinaatti taas on tottunut lyhyeen päivään ja pimeään yöhön. Sen siemenet ehtii kylvää vielä keskikesän jälkeen ruukkuihin tai keittiötarhaan.
Loppukesää kohti voi kylvää myös vaikkapa komatsunan eli vihannessinapin ja daikonin eli japaninretikan siemeniä.
Muutamalla eksoottisemmalla kasvilla saa tuttujen vihannesten ja yrttien rinnalle uusia makuelämyksiä. Kokeilut innostavat, mutta myös opettavat kotipuutarhuria ja -kokkia.
Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2023. Tilaajana voit lukea lehden täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.