Huvila ja Huussi -ohjelmasta tuttu suunnittelija Eva Wuite tyrmää suomalaiset pihat: "Surullista". Myös maailmalta löytyy esimerkkejä.

Ruostuneita autorenkaita ja autonraatoja, rikkoutunut aurinkovarjo ja resuiset, likaiset kalusteet. Lasten leluja siellä täällä, roskia, lehtiä, haravat ja harjat hujan hajan. Vaan onpa kuitenkin terassi tehty kestopuusta – pinnat vaan ovat jääneet käsittelemättä.

Valitettavasti moni omakotitalon piha muistuttaa varastoa, pahimmillaan jopa kaatopaikkaa. Asian on pannut merkille myös maisemasuunnittelija ja pihoja ammatikseen suunnitteleva Eva Wuite.

– Olen järkyttynyt useamman kerran ja nähnyt vaikka mitä. Piittaamattomuus pihasta on selvästi yleistynyt ilmiö, suunnittelija sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen kotoisin Hollannista. Siellä tällainen ei tulisi kuulonkaan. Tosin meillä Suomessa ei ole vastaavaa kaupunkikulttuurin perinnettä. Täällä ovat korostuneet selviäminen ja hyötyviljely ja kun sää on sellainen, että puolet vuodesta ollaan sisällä ja luonnosta lähinnä eletään, ei estetiikka ole toistaiseksi paljon korostunut.

Eva Wuite kuitenkin näkee, että estetiikannälkämme on lisääntymässä. Ja toisaalta, kuten jutun kuvat osoittavat, esimerkkejä kaatopaikkamaisista pihoista löytyy myös maailmalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso myös pysäyttävät kuvat:
"Älä jätä tätä perinnöksi
"

Elämä muutenkin rempallaan

Eva Wuite uskoo, että sekava piha kertoo asujansa sekavasta mielestä.

– Täytyy vaan miettiä, että millainen kaaos talossa on sisällä, jos piha muistuttaa kaatopaikkaa, suunnittelija pohtii.

– Tällainen sekasotkussa eläminen on eräänlainen luonnehäiriö. On pakko kerätä kauheasti kamaa ympärilleen – osa nauttii siitä.

Suunnittelija listaa kolme pihakaaoksen trendiä.

  1. Täydellinen piittaamattomuus.
  2. Ylläpidon laiminlyönti
  3. Vähäinen aktiivisuus pihalla.

– Pihatöistä laistamista pidetään helpoimpana silloin, kun on kiirettä. Nurmikko jää leikkaamatta ja rikkaruohot kitkemättä. Tällainen on yleistynyt selvästi, Eva Wuite huomauttaa.

Puutarhasta pitää huolehtia

– Kun ajelen Suomessa, näen monenlaisia pihoja. Surulliseksi tulen silloin, kun huomaan, että jokin piha on rakennettu kovalla rahalla: suunnittelutyö on maksanut kymmeniä tuhansia – ja sitten homma on jätetty siihen, Eva Wuite sano.

– Piha ei pysy kunnossa itsestään. Ja jos puhutaan helppohoitoisesta pihasta, sekin vaatii aktiivisuutta jonkin verran.

Suunnittelija vertaa asiaa kodin sisätiloista huolehtimiseen.

– Ethän sinä jätä kotiasikaan puoleksi vuodeksi siivoamatta vain sen takia, että sisustussuunnittelija kävi kerran laittamassa kalusteet oikeille paikoilleen. Kyllä taloa pitää hoitaa.

Suunnittelijan mukaan järjestys pihalla ja kotona pitää myös ajatukset järjestyksessä.

– Samalla tulee siivonneeksi mielensäkin ja saat aikaan jotakin konkreettista.

x

x

Eihän se tartte kuin vähän mielikuvitusta, että ne pikkuhiljaa keräämänsä rojut tai puutarhajätteensä saa nätisti katseilta piiloon? Tai kerää vaikka mieluummin talonsa sisälle, etteivät ole muiden silmissä!
Ja jos ei ole rahaa kaatopaikkakuorman vientiin, niin sitten pitää joko lainata tai pyytää harkinnanvaraista toimeentulotukea tms. Onhan ne jätteet nyt johonkin vietävä, eikä tehdä kaatopaikkaa omasta pihastaanTiedättekö sanonnan: rahaa löytyy aina siihen, mitä pitää tärkeänä? ;)

- Itse olen pariinkin otteeseen asunut sellaisten ihmisten naapureina, jotka kyllä siirtävät ne rojunsa OMISTA silmistä pois, eli vajan taakse tai tontin kauimpaan nurkkaan kuusen taakse (heidän ikkunoistaan katsottuna). Arvatkaas kenen silmissä ne jätekasat sitten ovat, vuodesta toiseen? No oikein arvattu: rajanaapureiden ensimmäisenä aamunäkymänä aamiaisella  ja viimeisenä iltamaisemana verhoja sulkiessa! Ja kaikki päivät niiden aamujen ja iltojen välissä. Vaikka oma piha olisi kuinka siistiksi laitettu, niin ei se kyllä mieltäylentävä maisema ole..! :(

Vierailija

joo ei meillä maalla voi olla mitään huvila&huussi pijoja, traktorilla pitää päästä pihan läpi yms

 

 

En nyt ymmärrä, miten tämäkään estää pitämästä pihaa siistinä ja kauniina? Tiedän paljon upeita maatalojen pihoja: siistinä pidetään paikat, vaikka siellä lääniä pitää ollakin, traktoreiden ajella töissänsä! :D
- Tekosyitä ja puolusteluita toki ihmiset aina vioilleen yrittävät keksiä... ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla