Siskokset Kata Ögård, 70 ja Hannele Ögård-Forsman, 66, tyhjentävät hoivakotiin muuttavan äitinsä asuntoa. Mihin kaikki tavara mahtuu ja sen voi viedä? Lue ammattilaisten parhaat vinkit.

Inkeri Ögårdilla, 96, on 38-neliöinen kerrotalokoti, jossa on keittönurkkaus, olo-, makuu ja kylpyhuoneet sekä kellarivarasto. Tytär Hannele tuli kotoaan Ahvenanmaalta kahdeksi viikoksi raivaamaan. Siihen mennessä asunnon pitää olla tyhjä seuraavalle vuokralaiselle.

Huutokauppakeisari neuvoo: Nämä tavarat viedään nyt käsistä

Tyttöjen laatikko mummulla

Monta pikkutavaraa päätyy lapsenlapsen iloksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Minulla on kotona kirjahyllyssä tyttöjen laatikko eli tjejlådan. Mökilläkin on yksi. Sieltä lapsenlapset saavat ottaa yhden tavaran joka kerta, kun tulevat mummolaan. Laitan sinne kaikenlaista pientä: lelu, tikkari tai purukumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Löysin äidin huushollissta sinne kivaa tavaraa: esimerkiksi pieni kukkaro, avaimenperä, jääkaappimagneeteja, sydänrasia, hajuvesipulloja, kaunis kivi, näkinkenkä, lasikuulia, lintutarroja ja äidin tekemiä pieniä keramiikkaesineitä. En laita kaikkia sinne kerralla. Vaikka Savanna on jo 12, ryntää hän edelleen aina heti ensimmäiseksi tyttöjen laatikolle!

Kodin tavarakaaos kuriin – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Pikkutavaraa peliluolaan

Hannelen tytär ja hänen miehensä kunnostavat vanhan omakotitalonsa kylmästä vintistä lämpöisen tilan. Sinne tehdään olohuone ja tupakkahuonekin piti rakentaa. Mutta kun isäntä lopettikin tupakoinnin, tilasta tehdään pelihuone.

– Äidiltä löytyi pelihuoneeseen sopivaa tavaraa: vanhoja pelikortteja, siansaparopelejä, noppia, palapelejä, Afrikan tähti sekä rubiikin kuutio.

Pelihuoneessa on baaritiski, johon Hannele toi äidiltään hopeiset viinamitat, teelaseja ja pari 50-luvulla ostettua oluttuoppia.

– Isän tuhkakuppi ja puinen sikaarilaatikko menevät myös sinne. On mukavaa, kun pikkutavaroillekin löytyy oikea koti.

Kuka huolii ja mihin hintaan?

Jos haluat vain pikaisesti eroon kaikesta vanhasta tavarasta, valmistaudu maksamaan.

Muussa tapauksessa voit jäädä jopa saamapuolelle. Tässä kolme vaihtoehtoa ja vinkkiä ammattilaisilta.

1. Tilaa tyhjennyspalvelu

Ota itsellesi tärkeät tavarat pois ja tilaa tyhjennyspalvelu. Tavallisen kodin irtaimiston tyhjennyksen keskihinta on noin kymmenen euroa neliöltä.

– Tavanomaisen 50-neliön kaksion tyhjentäminen maksaa 400–600 euroa. Kahden hengen työnä aikaa menee yksi päivä. Hinta nousee, jos tavaraa on kerääntynyt vuosikymmenien ajan, sillä silloin aikaa menee enemmän, sanoo Marko Ilola Uudenmaan tyhjennysavusta.

Ilmainen arviointi järjestyy tarvittaessa nopeasti. Ilola toivoo pääsevänsä katsomaan ennen kuin ryhdytään siivoamaan.

– Näen heti, mikä on kierrätyskelpoista ja mikä roskaa. Työskentelin aikaisemmin kierrätyskeskuksessa. Irtaimen pitää olla ehjää, puhdasta ja myyntikelpoista. Myyntikelpoista on yleensä kotimainen astia- ja lasitavara, keramiikka, valaisimet sekä Artekin kalusteet.

– Asiakkaille on tärkeää, että tavara päätyy kierrätykseen. Ja alentaahan se jätemaksujakin. 

Lue vinkit: Näistä astioista maksetaan yllättävän paljon

2. Myy parhaat, kierrätä loput

Jotta jälkeenpäin ei tarvitse katua, kannattaa harkita pois pistettävien tavaroiden arvioittamista.

– Ei tarvitse olla antiikkia ja aarteita. Käyn sadoissa kuolinpesissä vuodessa ja harvoin käynti jää miinukselle, sanoo meklari Mika Sirén huutokauppa Helanderista.  

Omaiset saattavat vahingossa heittää pois jotain arvokasta.

– Esimerkiksi taulut, matot, korut, kunniamerkit, mustekynät, kolikot, valaisimet ja jopa vanhat Aku Ankka -lehdet voivat olla jonkin arvoisia. Joka kodissa on kerätty jotain.

Helander ottaa tavaraa huutokauppamyyntiin ja laskuttaa siitä 25 prosentin provision, joka sisältää arvonlisäveron. Minimipalkkio on 30 euroa. Jos asiakkaan taulu myydään tuhannella eurolla, hän saa siitä 750 euroa.

– Jos pesä on riitaisa, osakkaat laittavat tavarat meille myyntiin ja jakavat rahat. Lisäksi jokainen saa halutessaan huutaa himoitsemansa tavaran.

Helander voi hoitaa myös asunnon tyhjennyksen. Hinta roskalle on 50 senttiä kilolta eli 500 kiloa tavaraa jäteasemalle vietynä maksaa 250 euroa.

Lue myös: Kaikki perinnöstä ja perinnönjaosta – kattava teema

3. Tee projektisuunnitelma

Jos on aikaa ja säilytystilaa, voi tyhjentämisestä tehdä kiinnostavan projektin.

Valokuvaa tavarat ja yritä myydä niitä nettihuutokaupassa (huuto.net ja tori.fi).
Mieti tavaroille arvostava tai tarvitseva omistaja. Anna ystävien tulla valitsemaan itselleen tai läheisilleen jotain.

Jos päädyt lahjoittamaan, vaihtoehtoja on paljon. Pelastusarmeijalla ja Fidalla on uskonnollinen tausta. UFF ja Kierrätyskeskus ovat neutraaleja. Vapaaehtoisjärjestö Hope tarjoaa apua vähävaraisille lapsiperheille ja ottaa vastaan lasten- ja aikuisten vaatteita sekä kodin tavaroita 14 paikkakunnalla Suomessa.  

Kirpputoreja on myös eläinsuojeluyhdistyksillä. Niille kelpaavat kuluneetkin liinavaatteet, pyyhkeet ja matot eläinten alusiksi.

Facebookin kaupunginosien kierrätysryhmiin voi jäädä suorastaan koukkuun ja samalla tutustua uusiin ihmisiin. Siellä tavara vaihtaa helposti omistajaa, varsinkin jos sen antaa ilmaiseksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla