Pitkä poutajakso ja paahde on pistänyt kasvit koville. Nyt kannattaa lorotella kasveille vettä reilusti, sillä niukasta kastelusta on asiantuntijan mukaan enemmän haittaa kuin hyötyä.  

Tällä hetkellä luonto on jopa 2‒3 viikkoa edellä normaalia kasvurytmiä. Nyt kuivuus alkaa jo rajoittaa kasvien kasvua. Korkea lämpötila ja tuuli saavat kasvit haihduttamaan, mutta puutarhamaan vesivarastot alkavat olla hyvin niukat.

– Ensimmäinen merkki kastelutarpeesta on, kun kasvit nuutuvat iltaa kohti, vaikka aamuisin olisivat aina terhakkaasti pystyssä, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, vinkkaa yhtiön tiedotteessa.

‒ Lehtevät kasvit, kuten nauhukset, ritarinkukat ja saniaiset, tarvitsevat nyt kastelua, jos kasvualustakerros on liian ohut tai maa-aines on hiekka- tai turvepitoista ja siksi helposti kuivuvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin torjut etanavaaraa

Nurmikko on herkkä kellastumaan kuumassa ja kuivassa. Helteellä ruohonleikkurin terien korkeutta kannattaa nostaa hieman normaalista. Pitempi ruohokasvusto suojaa herkkää juurenniskaa kuivumiselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloita nurmikon kastelu, jos nurmikko on selvästi kellastunut kuivuudesta.

Moni kastelee nurmikon illalla, jotta kasteluvettä haihtuisi vähemmän. Riikka Kerttula muistuttaa, milloin pitää valita toisin.

– Kotiloiden vaivaamassa puutarhassa suosittelen kastelun siirtämistä aamuun. Kotilot ja etanat liikkuvat enimmäkseen öisin ja illalla kasteltu puutarha on kosteassa viihtyville nilviäisille paras mahdollinen temmellyskenttä, hän varoittaa.

Pintakosteus ei auta

Sadonmuodostusvaiheessa mansikka, herukat, vadelmat ja mustikat kaipaavat vettä. Jos vettä on niukasti, yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas.

‒ Yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasveille ei ole mitään hyötyä siitä, että mullan pinta kastuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut aiheuttavat sen, että kasvit kasvattavat juuria lähelle mullan pintaa ja silloin juuret ovat entistä herkempiä kuivumaan, Kerttula sanoo. 

Sadetin saa Kerttulan mukaan mielellään olla samassa kohdassa jopa useita tunteja.

Puutarhan puut ja pensaat, jotka ovat kasvaneet samalla paikalla useita vuosia, eivät ole herkkiä pitkillekään poutakausille. Niiden juuret ovat syvällä maassa, jossa on vielä kosteutta. Etenkin savimaa varastoi vettä eikä ole herkkä kuivumiselle.

Lähde: Biolan Oy

Sisältö jatkuu mainoksen alla