Ford Mondeon moottorivalikoima on huikean laaja.

ET-lehdessä koeajettiin joku aika sitten Volkswagen Passat, jota moitittiin ulkonäöltään hiukan tylsäksi. Uusi Ford Mondeo on Passatin kovimpia kilpailijoita ja ulkonäöltään kaikkea muuta kuin tylsä. Mondeo tuo mieleen esimerkiksi Jaguarin kaltaiset automaailman tyyliniekat.

Korean ulkonäön ei pidä antaa hämätä. Mondeo on nimittäin käytännöllinen kokonaisuus.

Tilat

Mondeo on iso auto. Sen huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun autoa sovittaa parkkiruutuun. Mondeo onkin selvästi pitempi kuin ero esimerkiksi uusi Volkswagen Passat.  Iso koko näkyy sisätiloissa, mutta ei niin selvästi kuin odottaisi. Esimerkiksi takapenkillä tilat eivät ole ruhtinaalliset, mutta toki reilut ja riittävät.

Etupenkillä on tilaa pitkällekin kuljettajalle. Ratinkin saa säädettyä sopivalle etäisyydelle, mutta penkki on vain perushyvä. Toisaalta se sitten sopii kaikenkokoisille kuljettajille.

Hallintalaitteita on nykytyyliin korvattu kosketusnäyttöön sijoitettuihin toimintoihin. Ratkaisussa on hyvät ja huonot puolensa. Kojelaudasta on saatu selkeä, mutta kosketusnäytön käyttö vaatii pientä harjoittelua. Näyttö itsessään on iso ja kuvanlaadultaan hyvä.

Lämmityslaitteelle on omat painikkeensa. Ne on kyllä merkitty selkeästi, mutta ehkä perinteiset pyöritettävät säätimet olisivat kuitenkin kätevämmät. Kaiken kaikkiaan ohjaamo on hyvin tyylikäs, ja materiaalit laadukkaan oloisia.

Viisiovisen auton tavaratila on melkein farmariauton tasoa – etenkin, jos autossa ei ole vararengasta vaan renkaanpaikkaussarja. Takaluukku aukeaa kattoa myöten, joten isojenkin tavaroiden lastaaminen on helppoa. Tila ei tosin takaosastaan ole kovin korkea, mikä kannattaa muistaa, jos kyytiin mielii isoa kuormaa.

Turvallisuus

Pimeille rapakeleille osunut koeajo paljasti, että Mondeon lähivalot ovat hyvää tasoa. Koeajoautossa oli lisävarusteena ledivalot, joiden ainoa miinuspuoli outo sininen kajo valokeilan yläosassa. Kaukovalot eivät valitettavasti olleet tehokkaat. Mondeo osaa vaihtaa automaattisesti lähi- ja kaukovalojen välillä, mikä on maantieajossa hyvä ominaisuus.

Jarrut ovat tehokkaat ja luonnollisesti lukkiutumattomat. Ajonvakautusjärjestelmä on sekin itsestäänselvyys.

Koeajetussa autossa oli lisävarusteena pysäköintiavustin, joka osaa parkkeerata auton automaattisesti. Mondeolta onnistuu jopa taskupysäköinti. Suuri osa peltikolareista tapahtuu parkkipaikoilla, ja avustin on yksi tapa vähentää niiden riskiä.

Takapenkin reunapaikoilla on isofix-kiinnikeet turvaistuimia varten. Turvatyynyt suojaavat sekä etu- että takapenkkiläisiä. Etumatkustajia varten on vielä erikseen polviturvatyynyt jalkoja suojaamaan. Virallisesta törmäystestistä Mondeo sai täydet viisi tähteä.

Talous

Mondeo ei ole mikään halpa auto – ainakaan koeajettuna Titanium-versiona. Auton lähtöhinta on 35 000 euroa, ja sen päälle tulee vielä yli 6000 eurolla lisävarusteita. Tosin sitten autossa onkin suurin piirtein kaikki mahdolliset hilavitkuttimet. Edullisimmillaan Mondeon omistajaksi pääsee noin 29 000 eurolla. Huomionarvoista on, että automaattivaihteistosta pitää maksaa yli 2000 euroa lisähintaa.

Polttoainetta Mondeo kuluttaa paperilla maltillisesti, mutta käytännössä hiukan turhan paljon. Automaattivaihteinen auto vei paljon kaupunkiajoa sisältäneellä koejolenkillä li 10 litraa sadalla kilometrillä. Maantiellä kulutuslukemat laskivat, mutta eivät ihan odotetulle tasolle.
Jos ihmeitä ei tapahdu, Mondeon jälleenmyyntiarvo tullee säilymään hyvin. Auto on laadukkaan oloinen ja tyylikäs, joten sen voisi kuvitella houkuttelevan ostajia käytettynäkin.

Tekniikka

Mondeon moottori on 1,5-litrainen – siis isoon autoon pieni – mutta silti suorituskykyinen. Moottorissa on 160 hevosvoimaa, mikä on komea lukema tuon kokoisesta moottorista. Kun vielä moottori vääntää reilusti melkein tyhjäkäynniltä alkaen, on auto Suomen olosuhteisiin riittävän kerkeä. Takapenkillä matkustanut teini-ikäinen kiitteli pakoputkistosta kantautuvaa sporttista murinaa. Ääni ei kuitenkaan nouse häiritseväksi. Mondeo on muutenkin hiljainen auto.

Mondeoon on saatavilla laaja valikoima moottoreita. Kiinnostavin niistä on iskutilavuudeltaan litrainen bensiinimoottori, jollaisia on totuttu näkemään lähinnä pikkuautoissa. Turboahtimella varustettuna pieni moottori riittää kuitenkin isonkin auton voimanlähteeksi. Kaikkiaan autoon on tarjolla viisi bensiinimoottoria ja yhtä monta dieselvaihtoehtoa. Lisäksi mallistoon kuuluu hybridiversio.

Koeajetussa autossa oli kuusipykäläinen automaattivaihteisto, joka toimi erinomaisesti yhteen moottorin kanssa. Jos autolta kaipaa helppoa ajokokemusta, on automaattivaihteisto suositeltava hankinta. Helppoudesta joutuu maksamaan tosin manuaalivaihteistoa suuremmalla polttoaineenkulutuksella.

Lukujen valossa

Mitat (mm): pituus 4871, leveys 1852, korkeus 1482 , akseliväli 2615, raideleveys edessä 1599, takana 1595, maavara 128. Kääntöympyrä 11,6 m.
Painot (kg): omamassa 1505, kantavuus 685, perävaunu jarruin 1450 ja jarruitta 740.
Tavaratila (l): 458-550, laajennettuna 1446.
Moottori: iskutilavuus 1498 cm³, teho 117 kW (160 hv)/6000 r/min, vääntö 240 Nm/1500-4500 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 9,1 sekuntia, huippunopeus 214 km/h.
Kulutus: 6,3 l/100 km, bensiini.
Hiilidioksidipäästöt: 146 g/km.
Hinta: 35 290 euroa (lisävarustein 41 595 e).
 
Arvio

Ford Mondeo on nätti auto. Onneksi korean ulkokuoren alta löytyy hyvin toimiva käyttöauto. Mondeo on hyvä ajettava onnistuneen jousituksen ja tehokkaan moottorinsa ansiosta. Lisävarusteiden kera hinta karkaa korkeaksi, ja polttoainekulutkin voisivat olla alhaisemmat. 

Plussat

Moottorin ja vaihteiston toiminta
Hyvät tilat

Miinukset

Automaattivaihteiston hinta
Polttoaineen kulutus

Rahaa, lahjakortti, koru, astioita vai jotain muuta? Rippi- tai valmistujaislahjan ostaminen nuorelle voi olla joskus hankalaa. Kysyimme nuorilta, millaisista lahjoista he ilahtuvat. ET:n toimitus vinkkaa myös, millaisia onnistuneita lahjoja olemme onnistuneet itse antamaan.

Nuoret: Jos ei rahaa, niin...

Kysyimme 14–19-vuotiailta nuorilta, millaisesta rippi- tai valmistujaislahjasta he ilahtuisivat. Suurin osa on rahan puolella: siten lahjan saaja voi valita juuri mieleisensä lahjan tai käyttää rahat esimerkiksi matkustamiseen tai suurempaan hankintaan.

Vaikka nuori olisikin esimerkiksi astioiden tarpeessa, on moni tarkka tyylistään ja haluaa itse päästä vaikuttamaan kodin tavaroiden ulkonäköön. Silloin lahjakortti on hyvä valinta, ja nuori voi käyttää sen juuri sellaisiin astioihin joista pitää.

"Lahjakortteja melkein minne vain voi aina antaa, mutta kannattaa silti tuntea lahjan saajaa vähän. Sain kerran 20 euron lahjakortin urheiluliikkeeseen, osui väärälle henkilölle..." – Marika, 19 v

"Lahjakortti olisi kiva esimerkiksi Stockmannille tai Emotion-kosmetiikkaliikkeeseen. Rahaa en pyytäisi kuin vanhemmilta." – Lilja 15 v

"Hyviä kohteita lahjakortille voisivat olla sisustusliikkeet, kuten Finlayson, koska muuttaminen saattaa olla ajankohtaista pian ylppäreiden jälkeen." – Sara, 18 v

"Lahjakortti voisi olla esimerkiksi Marimekon liikkeeseen tai johonkin muuhun "hyödylliseen" kauppaan. En viitsisi pyytää valmistujaislahjaksi lahjakorttia minnekään tavalliseen liikkeeseen, kuten vaikka H&M:lle." – Ella, 15 v

Toisten mielestä on kuitenkin mukavaa antaa lahjaksi jotain muuta kuin rahaa tai lahjakortteja. Kysyimme nuorilta, mitä muuta he toivoisivat lahjaksi. Näin nuoret vastasivat:

"Rippilahjaksi pieni kultainen risti olisi kiva." – Helmi, x v

"Valmistujaislahjaksi haluaisin ainakin esimerkiksi astioita, kuten laseja ja lautasia. Myös lakanat ja korut ovat sopivia." - Lilja 15 v

"Sukulainen voisi antaa vaikka jonkin tietyn sarjan astioita." – Ella, 15 v

"Paras lahja olisi yhteinen matka." – Ville, x v

"Koruista en ikinä ole välittänyt, koska ne harvoin osuvat nappiin. Pitää tietää ihmisen lempivärit ja mistä materiaalista hän pitää. Itseni ja ystävieni perusteella luulen, että lahjaksi saatuja koruja tulee harvoin pidettyä." – Marika, 19 v

"Hyviä peruslahjoja ovat ajattomat korut ja esimerkiksi Arabian astiat. Myös yhteinen matka tai tekeminen, kuten festarit, olisi kiva lahja. Tärkeintä on kuitenkin, että jotenkin muistaa lahjansaajaa, ei niinkään itse lahja!" – Sara, 18 v

Toimitus vinkkaa: Hyväksi havaittuja lahjoja

Myös ET:n toimituksen jäsenet muistelivat, millaisia onnistuneita lahjoja ovat itse onnistuneet antamaan.

"Poikani ilahtui aikoinaan kaikista oman kodin perustamiseen liittyvistä valmistujaislahjoista: kattilat, aterimet, kahvimukit jne. Myös samppanjapullo ilahdutti!"

”Matkalahjakortti (esim. reilaus tai vastaava) on aika hyvä lahjaidea.”

"Kiva lahja on omatekoinen lahjakortti, joka oikeuttaa leffa- tai teatteri-iltaan, ravintolakäyntiin tai vaikkapa pieneen reissuun lahjan antajan kanssa. Se on kiva tapa kertoa juhlittavalle, miten mukavaa on viettää aikaa hänen kanssaan."

”Jos tiedän nuoren harrastuksen, voin ostaa lahjakortin alan liikkeeseen tai esimerkiksi Lippupalveluun.”

"Olen ostanut kahdelle kummitytölleni joka vuosi syntymäpäivälahjaksi yhden timantin (maksanut 50–100 euroa). Rippi- tai ylioppilaslahjaksi olen luvannut teettää heille korun, johon kivet laitetaan. Saavat itse vaikuttaa, millainen korusta tulee."

”Nuori ei ehkä koskaan ole syönyt kolmen tai useamman ruokalajin illallista ravintolassa. Valitse kukkarollesi sopiva ravintola ja osta lahjakortti. Voit lupautua illallisseuraksi!”

Jotta lahjasta jäisi mukava muisto, ET:n toimitus suosittelee välttämään näitä: korut, koriste-esineet, maljakot, antajan maun mukainen design, käytöksen kultainen kirja, aforismikirja.

Näitäkin voi harkita, jos lahjan saajan maku on tiedossa, tai hän on jotain näistä erityisesti toivonut. Lahjavinkkiä voi myös kysyä valmistujan vanhemmilta.

"Osa nuorista on tosi tarkkoja astioiden ja muiden esineiden tyylistä ja väreistä. Jos aikoo hankkia käyttöesineitä, on hyvä tietää, onko nuori tyylitietoinen vai suhtautuuko astioihin lähinnä välttämättöminä tarvikkeina."

Paljonko rahaa lahjaksi?

ET-lehti kysyi taannoin lukijoilta, millainen rahasumma on heidän mielestään sopiva lahja ylioppilaalle. Suurimman osan mielestä alle 60 euron summa on riittävä. 

Joka neljännes kertoi lahjoittavansa ylioppilaalle 100 euroa, ja jotkut jopa 200 euroa.

Rahalahjojen summia määrää useimmiten sukulaissuhde. Muutamat mainitsivat kyselyssä, että myös valmistuvan taloudellinen pärjääminen ja perhetausta vaikuttavat rahamäärään. 

Nuoret itse ovat samalla linjalla:

"Suvulta olisi kiva 50 euroa, perheeltä tai isovanhemmalta 100 euroa." – Marika, 19 v

"Vanhemmilta tai isovanhemmalta ehkä 100 euroa, kummeilta 50 ja ei niin läheisiltä vierailta 20–50 euroa." – Ella, 15 v

"Jokainen antaa sen verran mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mihin on varaa. Harva tulee muistelemaan, että kuka vieras antoi minkäkin verran." – Sara, 18 v

Lue myös: Näin annat rahaa ja sijoituksia lahjaksi lapsenlapselle – 8 vinkkiä

Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

  • Puuvillakankaiden paloja
  • Ompelulankaa
  • Sakset
  • Viivoitin
  • Kynä
  • Nuppineuloja
  • Silitysrauta
  • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.