Moni aikuinen nainen janoaa lemmen liekkiä, mutta miten löytää sopiva mies? Neljä naista kertoo kokemuksistaan.

Rakkaus voi roihahtaa niin netissä, terveyskeskuksessa kuin tanssilattialla.

Treffit vaikka terveyskeskuksessa

Leilan, 72, pitkäaikainen miesystävä Olli kuoli pari vuotta sitten. He seurustelivat 23 vuotta, mutta asuivat omissa kodeissaan. Leilalla on nuoruuden avioliitosta lapsia ja lapsenlapsia.

"Toiveissa olisi vielä mies, mutta en välittäisi enää hulluna rakastua. Toisaalta se laihduttaisi hyvin!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Haluan suhteelta jatkuvuutta, mutta eihän tässä kukaan päiviensä määrää tiedä. Se tuo tiettyä rentouttakin suhteisiin, ei tarvitse olla niin vakavissaan. Minua on pyydetty treffeille koiranulkoilutusreissulla ja terveyskeskuksessa – ja lähdin tietysti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käyn pari kertaa kuukaudessa laulamassa karaokea ja tanssimassa lähiöravintolassa. Menen sinne ensisijaisesti moikkaamaan tuttuja ja ottamaan parit oluet. Paikalliset miehet on jo nähty, ei sieltä kumppania löydy.

On minulla ollut yhden illan suhteitakin. Tanssiessa on alkanut kiinnostaa, että mikäs tämä on miehiään. Ei nainen muutu vanhetessaan, virkeästä naisesta ei tule tylsää mummelia. Vähän toki rauhoittuu, mutta erotiikka on minulle yhä tärkeää. Miehen pitää olla viriili. Olen huomannut, että jos mies jaksaa tanssia, hän pystyy vielä muuhunkin. Jos on vain kaljamuki nenän alla, ennuste on huonompi.

Ikäisteni miesten markkinoilla valikoimat eivät ole järin runsaat. Ukot muuttuvat aikaisin raihnaisiksi. Monilla on naisystävä, vaikka he liikkuvat kylillä kuin vapaina miehinä. Eläkeläiskerhossa ja kylpylämatkoillakin tapaa enimmäkseen vain pariskuntia ja naisia.

"Ukot muuttuvat aikaisin raihnaisiksi."

Mutta aina miehiä jossain näkee. Tietokonehommia en osaa, mutta miniät valitsivat minulle netistä treffikokelaan. Ei siitä sen ihmeempää tullut, mutta olipahan hauska kokemus.

Olisi minulle ollut jo kämppäkaverikin tulossa, mutta taisi olla enemmän asunnon kuin naisen puute sillä miehellä. Ketään en ota tähän asumaan, mutta kyläillä voi pidempäänkin. Koiraa pitää sietää ja tupakkaa ei saa polttaa sisällä."

LEILAN NEUVOT

 • Älä ole kitkerä mieleltäsi. Kulje kylillä, kerhoissa ja harrastuksissa.
 • Lähde omasta kaupungista joskus muualle tuulettumaan.
 • Kelpuuta myös itseäsi nuorempi mies.

Lue myös: Seksi ja alkoholi - lisää mielihyvää vai haittaa halulle?

Rakkaus muuttui

Vaula, 64, oli ollut 40 vuotta onnellisesti naimisissa miehensä Ossin, 70, kanssa kun tämä sairastui Alzheimerin tautiin. Nyt Vaula on miehensä omaishoitaja. Ossi on yhtenä päivänä viikossa päivähoidossa muualla. Parilla on lapsia ja lapsenlapsia.

”Rakkaus Ossiin on yhä jäljellä, mutta onhan se muuttunut, koska hän on ihan eri ihminen kuin ennen. Aina hän ei edes tunne minua. Hän osaa melko hyvin toimia ohjatusti, mutta omatoimisesti hän ei tee mitään. Mutta onneksi hän on rauhallinen.

Ossilta ei voi enää odottaa vaikkapa halausta. Minun täytyy halata, jos haluan kosketusta. Saatan kehottaa, että ”halataan, suukotellaan”. Hän ei muista noita sanoja, mutta tokaisi kerran, että ”mennään yhteen”.

Ossi hoitaa vielä miehen ja naisen välisen suhteen asiat, mutta tuntuu kieltämättä oudolta, kun hän ei tavallaan ole henkisesti läsnä. Ja kun minun roolini on muuttunut osittain hänen äidikseen. Kaipaan parisuhteeseen kuuluvaa keskustelua. Ennen hän sanoi rakastavansa minua, nyt hän vain toistaa lauseen perässäni.

Mietin välillä, minkälaista olisi olla terveen miehen vaimona. Suosittelen kaikille omaishoitajille itsensä hemmottelua ja fyysisen kosketuksen hankkimista vaikka kampaajalla tai kosmetologilla. Laivaristeilyllä voi katsella nuoria komeita miehiä ihan omaksi ilokseen. Siitäkin saa paljon mielihyvää ja muistaa olevansa vielä nainen.

Minulla oli ystävättären kanssa valtavan hauskaa Tallinnan risteilyllä. Olin avoimella mielellä, halusin tanssia, rentoutua ja tutustua uusiin ihmisiin. Siellä oli seurue, jossa oli paljon miehiä. Yksi mies tanssittikin minua pitkään. Ajattelin kaiholla, että tuollainen Ossikin olisi, jos ei olisi sairastunut.

"Ajattelin kaiholla, että tuollainen Ossikin olisi, jos ei olisi sairastunut."

Meillä oli mukavaa keskenämme, eikä siinä sen ihmeenpää. Mutta sekin virkisti! Tuli samanlainen hyvänolon tunne, kuin ennen Ossin kanssa tanssiessa. Kaipaan sellaista viatonta keskustelua miehen kanssa, pitäisi lähteä uudelleenkin tuulettumaan. Lapsetkin kehottavat menemään ja sanovat, että he hoitavat isää.

Olen uskollinen miehelleni, mutten arvostelisi ketään, joka kaipaa seuraa, jos puoliso on jo laitoshoidossa. Läheisyyden kaipuu on luonnollista eikä se ole keneltäkään pois.

Tutustun helposti ihmisiin, ja jos jossain vaiheessa jään leskeksi, en aio istua kotona ruikuttamassa. Olen verevä ja iloinen ihminen enkä sulje pois uutta miestä. Elämä täytyy elää täysillä loppuun asti. Aktiivinen löytää aina kumppanin, se on vain halusta kiinni.”

VAULAN NEUVOT

 • Älä jää itkemään elämää.
 • Mene avoimin mielin ja uteliaana juttelemaan miehen kanssa. Jos hän on varattu, ei siitä pidä nolostua.
 • ”Jos mies jaksaa tanssia, hän pystyy vielä muuhunkin.”

Kiinnostavaa: Julkkismiehet kertovat – "tämä tekee parisuhteesta onnellisen"

Ikäero ei häiritse

Tuulikki, 62, eli kauan kahden lapsen yksinhuoltajana ilman miestä. Nyt hänellä on tuore suhde kymmenen vuotta nuoremman, muutama vuosi sitten eronneen miehen kanssa.

”Pienellä paikkakunnalla asuvalle netti on mainio tapa tutustua. Lähdin varovasti liikkeelle kuvattomalla profiililla. Pian Seppo otti minuun yhteyttä. Kommunikointi oli heti helppoa, ja valokuvakin miellytti. Luotin intuitioon. Alkuun ikäero vähän häiritsi, muttei enää.

Olemme tapailleet neljä kuukautta, välimatkan takia noin joka toinen viikko. Olen hurjan rakastunut. Välillä pelkään, että hän löytää kauniimman naisen ja olen koko ajan vähän varuillani. Mutta aina kun hän on täällä, annan palaa enkä jossittele.

Sepon kanssa tunnen itseni prinsessaksi. Upeinta hänessä on miehekäs, turvallinen olemus. Hän suutelee ihanasti, ohimennen hipaisee ja ottaa kiinni. Hän on vireä mies, ja minäkin teen töitä suhteen eteen. Pukeudun nätisti enkä anna itseni lössähtää.

"Minäkin teen töitä suhteen eteen. Pukeudun nätisti enkä anna itseni lössähtää."

Onneksi nainen muuttuu iän myötä vain paremmaksi. Seksi on vapautuneempaa kuin nuorena, voi olla kaikki pellit auki. Ilman seksiä ei voisi olla suhdetta, mutta tärkeintä on silti yhdessä pärjääminen.

Edellinen suhteeni oli oikea flirtti, aina hakemassa uutta naista. Siksi olen tulevaisuuden suhteen realisti. Mutta tykkään Seposta niin paljon, että voisin ottaa hänet arkeeni. Kaipaan jatkuvuutta ja varmuutta. En jaksa taas aloittaa tutustumista alusta.”

TUULIKIN NEUVOT

 • Netissä on paljon 50–70-vuotiaita miehiä. Kokeile!
 • Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet, luovu ylikiltteydestä ja etsi iloisesti uutta suhdetta.

Tärkeää! Onko parisuhde sammumispisteessä? Seksuaaliterapeutin 8 vinkkiä uuteen nousuun

Kemiat kohdalleen

Tiinalla, 53, on kolme lasta, joista yksi asuu vielä kotona. Avioerosta on kymmenen vuotta, ja tänä aikana hänellä on ollut joitakin suhteita ja useita yrityksiä. Nyt kuvioihin on vakiintunut vähän nuorempi miesystävä.

”Minulla ei ole halua asua miehen kanssa niin kauan kuin yksikin lapsi on kotona. Yhteiset kulttuurielämykset, pienet matkat ja toimiva seksielämä riittävät. Tapaamme muutaman kerran kuussa. En ole rakastunut, mutta on mukavaa yhdessä. Kun mitään jalat alta vievää miestä tuskin ilmaantuu, tyydyn tähän olotilaan. Kaipaan myös paljon omaa aikaa ja ystävättärien kanssa seurustelua.

Netti on hyvä paikka tavata miehiä tässä iässä. Monilla sivustoilla on paljon enemmän miehiä kuin naisia. Profiilin luominen voi tuntua isolta kynnykseltä, mutta omaa markkina-arvoaan on turha vähätellä. Aluksi luulin, että kukaan ei huolisi minua. Olin väärässä.

Profiilin luominen sujuu mukavasti ystävättären kanssa, vähän hyvää viiniä lisää luovuutta. Kuvan pitää olla tuore, ei 20 kiloa sitten otettu. Kuva lisää hurjasti yhteydenottojen määrää.

Olen kahvitellut monen kanssa muutaman vuoden aikana. Mutta se, että kumpikin tykästyisi toisiinsa juuri oikealla tavalla, on vaikea yhtälö. Kahvittelut kannattaa ottaa rennosti. On kiva tavata erilaisia ihmisiä ja kuulla heidän tarinoitaan, vaikkei siitä ei sen ihmeempää tulisikaan.

Monissa ikäisissäni miehissä on yksi surullinen asia. Suhteen edetessä seksin kokeiluun törmätään jonkinlaiseen impotenssiongelmaan. Useimpia naisia se ei haittaa, eihän kukaan konetta kaipaa. Mutta tässä vaiheessa moni mies lopettaa suhteen ja kieltäytyy puhumasta asiasta. Tai sitten ”katoaa henkisesti”, muuttuu marttyyriksi eikä halua olla lähellä naista.

"Tämän ikäisissä miehissä on yksi surullinen asia – potenssiongelma."

Millä foorumilla miehiä lohdutettaisiin, että nainen sietää impotenssia, mutta ei sitä, että hänet unohdetaan henkisesti? Kauniitkaan sanat eivät aina saa miestä uskomaan, että aikaa on. Paras tapa suhtautua on huumori.

Eräällä kuusikymppisellä miesystävälläni oli itsetunto kohdallaan. Hän vain tokaisi, että saat euron, jos se nousee. Ja samalla kehui minua. Nauroimme, siirryimme tekemään muita asioita, ja aikanaan kaikki sujui.”

TIINAN NEUVOT

 • Pitkä nettikirjeenvaihto on turhaa. Vasta tavatessa tietää, onko molemminpuolista kiinnostusta.
 • Anna mahdollisuus myös kömpelösti kirjoittaville miehille. Heistä voi löytyä helmi.
 • Voit olla itsekin aktiivinen ja ottaa miehiin netissä yhteyttä.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla