Tässä on maailman keskipiste, minun oma napani. Maailman tärkein asia on MINÄ. Jos kuvittelet olevasi eri mieltä, menepä katsomaan peilistä

Sieltä näkyy se maailman tärkein henkilö, se ainoa tyyppi jonka toimintaan todella voit vaikuttaa. Kuolema kulkee aina mukanamme, se seisoo tämän tärkeimmän ihmisen takana koko ajan. Mutta me keskitymme kaikin voimin elämään, yritämme pitkittää sitä ja tehdä itsemme onnelliseksi. Kuoleman kumppani on sairaus, elämän kumppani on terveys. Terve ihminen on hyvännäköinen ja eikä hän ole lihava.

Istun Hakaniemessä kasvisravintola Silvopleen pöydässä ja jokaisessa naapuripöydässä puhutaan terveellisestä ruoasta ja laihtumisesta. Meillä on liikaa ruokaa ja melkein jokaisella on liikaa painoa

Kuva: Juliste Fashion! Esther Haase, Fotografiskan näyttelystä 2010-11. Fotografiska 16.2.2018
 

Maailman tärkein asia on siis minä ja maailman toiseksi tärkein asia on naisen ulkonäkö. Yli 500 miljoonan naisen pitää peittää hiuksensa, kasvonsa ja vartalonsa uskonnollisista ja poliittisista syistä. Miehet ja konservatiivisesti ajattelevat naiset ovat määränneet naisten ulkonäköön liittyvistä asioista Suomessakin vielä 1960 -luvulla. Naisen ulkonäkö vaikuttaa kaikkeen: kotitaloudessa ja maailmanmarkkinoilla ja mainonnassa naisvartalo ja kauniit kasvot on tehokkain viestin viejä. Moderneissa yhteiskunnissa naisten poliittinen vapautuminen on lisääntynyt ja nykyään pukeutumisvapaus on meillä lähes totaalista. Joten naiset länsimaissa paljastavatkin sitten lähes kaiken. Naisen ulkonäköä voi kommentoida kuka tahansa ja se on jokaisen asia.  

Kuva: Nick Veasey Bus. Fotografiska, 16.2.2018

Lihava ihminen ja varsinkin lihava nainen on kulttuurinen asia. Lihava kantaa merkkejä, jotka edustavat kaikkea sellaista, josta yritämme päästä eroon: sairastumisriskiä ja ennenaikaista kuolemaa, laiskuutta, itsekurin puutetta, huonoa makua, sosiaaliluokkaa, tyylittömyyttä.

Oma tyyli on tärkein

Ylimääräisestä painosta on hirveän vaikeaa päästä eroon. Huomasin, että vuosien varrella oma painoni oli lisääntynyt ahkeran voin, juuston, leivän, liian isojen annosten, viininjuonnin, huonosti nukuttujen öiden ja rahahuolien ja liikunnan puutteen eli laiskuuden takia. Ulkonäkö rapistui kun ikää tuli lisää. Paino on elämäntapaindikaattori. Alkoi olla aika tehdä tärkeitä päätöksiä. Onko oma tyylini entinen, suhteellisen normaalipainoinen osaava ja tekevä naisihminen vai pitääkö minun kehittää uusi tyyli, johon ylipaino soveltuu? Tuleeko minusta lupsakka? Rehevä? Taisteleva iso feministileijona? (tää olisi aika hyvä...), eroottinen avokaulainen pullukka, burleski verkkosukkahousuja käyttävä överitäti vai isoäiti-mummo, jossa elämä pullistelee esiliinan alla? Mitä hyötyä lihavuudesta olisi? Saisin pitää lasillista tai paria viiniä käpälissäni iltaisin, ottaa jätskiannoksen, tehdä lasagnea, lepäillä ja turvota, käydä jääkapista ison palan juustoa kirjan viereen, leipoa voilla, laittaa lanttukukkoon paljon sianlihaa ja tarjoilla sitä sinihomejuuston kanssa, lisätä kiisseliin sokeria...entäs raparperitorttua, perunoita, pizzaa... Ei. Mutta en laihtunut vaikka yritin, paino pysyi tasan paikallaan. 

Olen myös aika hyvä täytekakkujen tekijä. Kuvassa tyttöjen koristelema isänmaallinen kakku vadelmarahkatäytteellä ja kinuskikuorrutuksella herra poikani 30-vuotispäivien kunniaksi.

Apua!

Tapasin loppusyksyllä kollegani Annen, joka säteili kauneutta ja energiaa, hän oli muuttunut. Anne oli laihtunut. Hänen tyylinsä oli muuttunut rohkeammaksi ja elegantimmaksi. Sain kuulla, että muutoksen takana oli ohjattu laihdutusohjelma.

Uskon ohjattuun toimintaan. Aikoinaan, kun yritin päästä eroon tupakasta, kokeilin kaikenlaisia konsteja, mutta lopettaminen ei koskaan onnistunut. Hain lopulta apua silloisesta Keuhkovammaliitosta ja lopetin tupakoinnin Pasi Koivusen  hypnoosivalmennuksessa marraskuussa 1996. Olen ollut siitä saakka ilman röökiä. Isoissa projekteissa on älytöntä olla käyttämättä tarjolla olevaa apua. En halua mennä hampaat irvessä nälissäni läpi harmaan kiven. Päätin pyytää apua myös laihtumiseen, koska omin dieetein laihtumisesta ei ollut tullut mitään. Kuulin Annelta Cambridge -valmennuksesta, jonka avulla hän oli hankkinut uuden tyylinsä. Ilmoittauduin mukaan, sain valmentajakseni Kirsti Soilammen ja tässä ollaan nyt:

Noin 8 kiloa on mennyt (- mutta olisi voinut mennä kaksi kertaa enemmänkin tietysti...). Kuinka tämä onnistui? Alussa söin n.  800 kaloria päivässä Cambridge-tuotteita, - eikä mitään muuta. Vedin kolme viikkoa ilman rasvaa, suolaa, sokeria, hiilihydraatteja ja alkoholia ja paino lähtikin hyvin laskuun. Sitten tuli joulu, mutta paino ei noussut kovinkaan paljoa. Liikun normaalisti, seuraan käveltyjä kilometrejä iPhonen terveysappilla. Olen Helsinki -opas, joten joskus tulee 14 kilometrinkin päiviä ihan luonnostaan. Käyn Vuosaaren ihanassa uimahallissa uimassa ja juoksemassa. En ole kärsinyt nälkää koko projektin aikana, mutta olen syönyt hehtolitroittain mustaherukoita, pensasmustikoita, mustikoita, mansikoita jne. Kilokaupalla porkkanoita, kaalia, kyssäkaalia, parsakaalia jne. Ja niitä Cambridgen pussisekoituksia, joista saa kunnollista syötävää, kun niihin lisäilee kalorittomia makuja. 

 Kallvik, Vuosaari, Helsinki. Maaliskuun lopussa 2018

Liikunta on normaalia 

Kohta alkaa vuoden hienoin kausi: juoksen Kallvikin lahdessa meressä joka päivä juoksuvyön kanssa. Mitä kovempi myrsky sitä hienompi meiniki; "hiulihei-huolta nyt ei"!  Alan vetää Kallvikissa myös opastettuja kierroksia - sieltähän on suora meriyhteys: Pietariin 400 km, Tukholmaan 400 km ja Tallinnaan vain 90 km. Laihtuminen on jatkunut vaikka syön nykyään jo tavallista ruokaakin Cambridgen lisäksi. Nyt punnitsen itseni joka aamu, ettei totuus unohtuisi. Aloitin spurtin tällä viikolla ja tavoitteeni on saavuttaa 65 kilon paino kesään mennessä. Omaan napaan pitää katsoa ja jos se ei näy pitää tehdä jotain kivaa, minulle se onnistuu ohjattuna.

P.S.

Ihmettelen mikseivät Valio ja muut Suomen ruokainnovaattorit osallistu laihtumisen maailmanmarkkinoille kotimaisilla laadukkailla nyhtö-ja proteiinituotteillaan. Nykyiset laihdutustuotteet sisältävät ulkomaista soijaa ja kaikkea muuta, kuten tuoteselosteessa luetellaan, mutta ne pitävät tehokkaasti nälän loitolla. Tämä "Reippailijan puro" on ihanaa mustikoiden kanssa ja annoksella pärjää iltapäivään saakka. 

Linkit:

https://silvoplee.fi/

http://www.pasikoivunen.com/

https://www.cambridgeohjelma.fi/

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla