
Makeanhimoa voi tuskin välttää, mutta sen tyydyttämiseksi on parempia vaihtoehtoja kuin suklaalevy tai karkkipussi.
1. Kylmää hyvää
Äkilliseen makeanhimoon tepsii kylmä herkku: jäisiä mansikoita tai vadelmia, tilkka maitoa ja halutessasi lusikallinen tai pari vaahterasiirappia.
Soseuta sauvasekoittimella, mutta jätä koostumus sorbettimaiseksi. Kokeile marjojen sijaan myös jäistä banaania.
2. Pientä kirpeää
Joskus makeanhimo lähtee parhaiten happaman ja makean pirteällä yhdistelmällä.
Kuivurissa tai uunissa alle 50 asteessa kuivatut marjat ovat kuin karkkeja. Kokeile esimerkiksi mansikoita ja mustikoita. Ne ovat terveellistä naposteltavaa!
3. Suklainen supersmoothie
Smoothie on kätevä monitoimiherkku: se tyydyttää janon ja makeanhimon, ja samalla saat kuituja ja vitamiineja.
Tehosekoita sileäksi vaikkapa mantelimaitoa, pari jääpalaa, lusikallinen chiansiemeniä ja tummaa kaakaojauhetta. Koristele puolukoilla ja ripauksella chiliä.
4. Maistuvat pallot
Tee liotetuista taateleista ja pähkinöistä tehosekoittimessa tahna, josta voit pyöritellä palleroita. Mausta mielesi mukaan marjajauheilla, appelsiininkuorella ja kaakaopaloilla. Pyörittele seesaminsiemenissä tai kookoshiutaleissa.
Pikaversio: työnnä pehmeän, kivettömän taatelin sisään pähkinä ja pala tummaa suklaata ja haukkaa!
5. Lämmittävä aurinkomaito
Mausteet tekevät tästä herkkujuomasta lähes jälkiruoan. Kiehauta maitoa tai kasvimaitoa yhdessä kurkuman, kardemumman, kanelin ja inkiväärin kanssa ja anna hautua. Siivilöi mausteet.
Voit lisätä maustettuun maitoon liotetun taatelin ja surauttaa sileäksi tehosekoittimessa. Se tuo juomaasi pehmeää makeutta.
6. Ylellinen mousse
Suklaavanukas, mutta terveellisistä aineksista – voisiko olla parempaa! Pyöräytä tehosekoittimessa kaksi kypsää avokadoa, pari lusikallista tummaa kaakaojauhetta ja lusikallinen vaahterasiirappia tai hunajaa. Pari tuntia pakastimessa muuttaa seoksen mousseksi.
Koristele mansikoilla tai suklaalastuilla.
Lähteet: Maria Borelius: Bliss, peittoa tulehdus. gordonramsay.com, arktisetaromit.fi
Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2020.