Moititko itsesi taas kerran oikein kunnolla? Ei kannattaisi. Kun opit puhumaan itsellesi kauniisti, olet mukavampi myös muille.

1. Hyväksy epämukavuus

Oletko epämukavassa tilanteessa? Muistuta itsellesi, että hankaluudet ovat osa elämää.

Mieti, mitä sanoisit ystävällesi samassa tilanteessa. Sano jotain samanlaista itsellesi ja anna sanojen kulkea kevyesti mielesi läpi.

2. Rauhoita itsesi

Stressaannutko, oletko ärtynyt? Hengitä muutaman kerran syvään ja rauhallisesti ja aseta vaikkapa käsi rintakehälle, halaa tai rutista itseäsi oikein kunnolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Fyysinen kosketus vapauttaa oksitosiinia, tyynnyttää ja rauhoittaa stressiä. Kriittinen puhe itselle vähenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Harjoittele

Omien ajatusten tunnistaminen vaatii tietoista työstämistä.

Kirjoita vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Minkälainen ajattelu auttaa sinua onnistumaan? Millainen olo siitä tulee? Mikä sinulle on tärkeää nykyhetkessä?

Lue vastaukset läpi, mieluusti päivittäin.

4. Selvitä syyt

Miksi puhut itsellesi rumasti? Mieti aihe tai asia, josta erityisen usein moitit itseäsi. Mitä haluat silloin itsesi tekevän toisin?

Pohdi, onko kritiikkisi kohtuullista. Kritisoisitko ketään muuta yhtä jyrkästi? Erota rakentava palaute ja itsekritiikki toisistaan.

5. Puhu itsesi kanssa

Positiivista puhetta itselle voi harjoitella. Mieleen juolahtavan "en onnistu kuitenkaan" -ajatuksen voi kiepauttaa muotoon "en voi tietää, miten onnistun ennen kuin kokeilen".

On tärkeää tunnistaa, mitä ajattelee, sillä kun ajatuksesta saa kiinni, sitä voi tarpeen tullen muokata. 

6. Irti kierteestä

Itsekritiikistä tulee helposti kierre. Kun kriittiset ajatukset alkavat pyöriä päässä, suuntaa huomio muualle.

Siirrä se aistikokemuksiin. Keskity siihen, mitä näet, kuulet, haistat, maistat ja tunnet. Mitä tuntemuksia ne herättävät sinussa?

Keskity hetkeen, älä itseesi.

Lähteet: Ronnie Grandell: Irti itsekritiikistä. Tammi. Satu Kaski ja Marianne Miettinen: Onnistumisen taidot. Löydä tie tavoitteisiin. Kirjapaja.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 1/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla