HD, Cable REady, Blu-ray... TV-ostoksilla voi mennä sormi suuhun erilaisten lyhenteiden kanssa. Teimme sanaston, jonka luettuasi voit turvallisin mielen lähteä tv-ostoksille.

HD – teräväpiirto
HD = High-definition, teräväpiirto, tarkoittaa, että ruudulle on mahtuu enemmän kuvapisteitä kuin vanhoissa kuvaputkitelevisioissa ja  kuva on paljon tarkempi.
Jos ostat ison tv:n (vähintään 37 tuumaa), varmistu, että siinä on Full HD -merkintä, ns. täysteräväpiirtokuva eli niin tarkka kuva kuin nykytekniikalla on mahdollista. Pienemmissä HD Ready -tekniikka riittää.

HDTV – teräväpiirto-tv
Lähetystekniikka, joka mahdollistaa nykyistä paljon tarkemman tv-kuvan välittämisen. HD- tai HD Ready -television omistajakin tarvitsee vielä digivirittimen, joka pystyy ottamaan vastaan HDTV-lähetyksiä. HDMI-liitännän kautta kuvan saa teräväpiirtodigiboksilta television ruudulle. Vancouverin talviolympiakisat ensi vuonna ovat startti urheilun teräväpiirtolähetyksille Ylen kanavilla.

Kuvasuhde
Perinteisen kuvaputki­television kuvasuhde oli 4:3 (ruudun leveys 40 cm, korkeus 30 cm).  Nykyisten taulutelevisioiden kuvasuhde on leveämpi, 16:9 (korkeus 30 cm, leveys 53 cm).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Cable Ready HD
Jos tv:ssä on tämä tunnus, sillä voi katsoa maksullisia teräväpiirtolähetyksiä kaapeliverkossa. Lisätietoa ja lista sopivista televisioista
www.kaapelitelevisio.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blu-ray
Blu-ray-levyiltä voi katsella elokuvia täysteräväpiirtotarkkuudella. Levyt muistuttavat CD- ja DVD-levyjä, mutta vaativat erityisen Blu-ray-soittimen toimiakseen.

HDMI
HDMI-liitäntä on paras tapa yhdistää televisioon erilaisia laitteita niin, että kuva säilyy hyvänä. Telkkarin takana on oltava sopiva kolo HDMI-kaapelille, mielellään kaksi, jos aiot liittää televisioosi Blu-ray-soittimen tai teräväpiirtodigiboksin.

Conax
Esimerkiksi Canal Digital ja MTV3:n PlusTV käyttämä ohjelmien salausjärjestelmä. Maksukanava-asiakas saa kortin, joka työnnetään digivirittimen kortinlukijaan ja lisäkanavat alkavat näkyä. Useimmissa digibokseissa kortinlukija on vakiovaruste, digitelkkareissa se on useimmiten hankittava erikseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla