Miksi laki suojelee enemmän rahaa kuin naista? Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen ei arastele ottaa kantaa.

Terttu Utriainen, 66, on pieni nainen, jonka ääni kantaa. Auktoriteetti, jolta on totuttu pyytämään nasevia lausuntoja, kun sattuu jotakin kuohuttavaa. Ja sattuuhan sitä, paremmissakin piireissä.

Erityisen äänekkäästi Utriainen on nostanut esiin vähättelyn seksuaalirikoksia kohtaan, sen, että teon törkeys ei näy tuomioiden pituudessa. Ei hän nytkään ole yksisilmäisesti koventamassa rangaistuksia, vaan vaatii oikeudenmukaisuutta. Alkaen siitä, että raiskausta, johon liittyy väkivaltaa, ei voisi kuitata ehdollisella rangaistuksella.

– Sehän on pelkkä varoitus! Omiaan lisäämään uhrin nöyryytystä ja tuskaa, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Nythän on niin ikävästi, että teki Suomessa suunnilleen mitä hyvänsä, rangaistus on sakkoa tai alle kaksi vuotta vankeutta. Taposta ja talous­rikoksista rapsahtaa hiukan enemmän. Meillä väkivaltaa on aina jotenkin ymmärretty myös perhepiirissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue koko artikkeli et-lehdestä 9.

Seksuaalinen väkivalta on muutakin kuin raiskaus. Se voi olla vaikka itsensä paljastelua.

Mutta olen samaa mieltä, ettei raiskauksessa ole lieväntävänä tekijänä esim. uhrin vaatetus. Tai se että raiskaaja on tuttu.
Onko murhassakaan lieventävänä tekijänä esim. nopeus tai terävä puukko, jolloin voisi ajatella, että kuolema on kivuttomampi ja tuomio voisi olla lievempi?

Lainaus:

Minua raivostuttaa suunnattomasti näissä raiskausuutisissa asian vähättely tyyliin, ei ole käytetty voimakasta väkivaltaa tai raiskaus on lievä tai erotellaan raiskaus ja seksuaalinen väkivalta . Mikä on lievä raiskaus, voi helev. . . lievä raiskaus. Ja mitä seksuaalinen väkivalta on muuta kuin raiskaus? Kysehän on aina raiskauksesta, jos henkilö makaa toisen tämän tahdon vastaisesti, tai jollain muulla tavoin tunkeutuu toisen ihmisen sukupuolielinten alueelle. AINA! Siis naurettavia nämä lievät ja lieventävät asiat jne. Kukahan korjaisi tuon lakitermistönkin?

Olen samaa mieltä, raiskaus on aina raiskaus, ei sitä mikään voi "lieventää"...!

Sisältö jatkuu mainoksen alla