Kahvinkulutus on laskenut Suomessa jo vuosia. Kulutus ei ole romahtanut, mutta se on hitaasti laskenut vuodesta 2019 lähtien.
– Kahvin juojien määrä ei ole laskenut. Sen sijaan kahvia ostetaan ja kulutetaan harkitummin kuin ennen. Taustalla saattaa olla niin keskustelu ruokahävikistä kuin kahvin korkea hinta. Etätyön yleistyminenkin voi vaikuttaa, kun työpaikan kahvikone ei ole siinä vieressä, Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiantuntija Terhi Virtanen sanoo.
Ilmastonmuutos iskee
Kahvipaketin hinta on nyt keskimäärin 45,5 prosenttia kalliimpi kuin vuosi sitten.
Nousua selittävät paljolti ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöt, jotka ovat verottaneet satoja.
Sään ääri-ilmiöt ovat verottaneet satoja.
– Kahvi on herkkä kasvi, joka on tarkka lämpötilasta ja sademäärästä. Se on menestynyt 600–1600 metrin korkeudessa. Kun lämpötilat ovat nousseet, viljelmiä on pitänyt siirtää ylemmäs, mikä on tarkoittanut viljelypinta-alan laskua, Reilu kauppa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Sivonen selittää.
Ilmastonmuutoksen kylkiäisenä myös kasvitaudit, etenkin kahviruoste, ovat levinneet.
Lisävaikeuksia tuottavat viljelijäpula ja kohonneet tuotantokustannukset. Nuoret eivät kiinnostu alasta, jolla toimeentulo on tiukassa. Energia, varastointi ja kuljetukset ovat kallistuneet.
– Markkinaspekulaatio voi sekin korottaa maailmanmarkkinahintoja, Terhi Virtanen lisää.
Hintavaihtelut jatkuvat
Yhtälöä hankaloittaa entisestään se, että maailman mitassa kahvin kulutus on noussut. Etenkin aasialaiset ovat innostuneet siitä.
Viljelijöillä on kuitenkin keinoja koettaa sopeutua. Suomen Reilun kaupan yhdistys on osin Suomen valtion rahoittamana auttanut viljelijöitä siirtymään entistä kestävämpiin kahvilajikkeisiin.
Halvan kahvin aika on ohi.
Tulevaisuudessa siintävä ratkaisu on solumaatalous, jossa kahvisolukkoa kasvatettaisiin tankeissa.
Sivonen ja Virtanen ovat yhtä mieltä siitä, että halvan kahvin aika on ohi.
Sään ääri-ilmiöt eivät ole poistumassa, ja Virtanen ennustaa, että kahvin hinta vaihtelee tulevaisuudessa entistä rajummin.
Sivonen uskoo, että pitkällä aikavälillä kahvista voi tulla hyvinkin arvokas tuote.
Tämä on lyhennelmä ET-lehdessä 10/2024 olleesta jutusta. Tilaajana voit lukea sen kokonaan täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.