Kahvi juhlii aina. Tänä vuonna tulee täyteen niin 60 kuin 110 vuotta merkittävistä suomalaistapahtumista.

Suomi on maailman suurin kahvinkuluttajamaa. Hörpimme vuosittain noin kymmenen kiloa kahvia per nuppi.

Suosikkijuomallemme on tapahtunut paljon 110 vuodessa. Tiesitkö nämä kahvin merkkipaalut?

 • Paahto 110 vuotta
  Kahvin paahtamisen taito kehitettiin Yhdysvalloissa 18OO-luvun lopussa. Suomessa kahvin paahtamisen elintarviketeollisuudessa aloitti Gustav Paulig 1904. Sitä ennen kahvi myytiin raakakahvina ja brännättiin kotona. Paahdetun kahvin myynti ylitti raakakahvin myynnin kuitenkin vasta 1926.
 • Kahvinkeitin 100 vuotta
  Ensimmäisen kahvinkeittimen toi markkinoille Siemens AG vuonna 1914. Kahvinsuodattimen kehitti 19OB Melitta Bents, joka perusti menestyksekkään Melitta-yhtiön. Kahvikonealan nestori on espressokone, joka täyttää jo 13O vuotta. Laitteen rakensi ja patentoi Angelo Moriondo vuonna 1884.
 • Pikkupakkaus 90 vuotta
  Aluksi paahdettu kahvi toimitettiin kauppoihin viiden kilon pakkauksissa. Paulig oli ensimmäinen, joka pakkasi kahvia pienempiin, suoraan kuluttajille tarkoitettuihin pakkauksiin. Vuosi oli 1924.
 • Juhlasekoitus ja Presidentti 85 vuotta
  Kahvimerkkeihin päästiin 1929, asialla jälleen Paulig. Juhlasekoitus ia Presidentin sekoitus edelsivät nykyisiä suosikkimerkkejä Juhla Mokkaa ja Presidenttiä. Kaksi vuotta myöhemmin myymälän hyllyille ilmestyi valmiiksi jauhettua kahvia. Samaan aikaan kahvipaketteihin painettiin ensimmäisenä Euroopassa päivämääräleimat. Suodatinkahvin makuun päästiin Suomessa 1956. Nescafe lanseerasi ensimmäisen murukahvinsa Suomessa 1968.
 • Termospullo 80 vuotta
  Airamin punaiset termospullot tietävät kaikki suomalaiset. Niiden valmistus alkoi 1934. Lupaus oli jo silloin, että kiehuva neste pysyy yli 50 asteen lämpöisenä vuorokauden. Nykyään termoksia on monta mallia ja kokoa, mutta vanha punainenkin on pitänyt pintansa.
 • Säännöstelyn lopusta 60 vuotta
  Kahvi meni kortille 28.10.1939, kuukautta ennen talvisodan alkua. Sen jälkeen sitä sai 250 grammaa kuukaudessa.
  Toisessa vaiheessa sai ostaa vain korviketta, jossa kahvia oli 15 prosenttia. Vuonna 1943 siirryttiin juomaan vastiketta, jossa oli 15 prosenttia sikuria ja sokerijuurikasta, loput viljaa. Kokonaan kahvin säännöstelystä luovuttiin 1954.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla